Lexikon dětských pupínků

Pupínek sem, pupínek tam... Z jednoho si nikdo hlavu nedělá. Jenže když má váš drobeček místo broskvových tvářiček rudá rozbrázděná pole nebo tělíčko plné stroupků, je to na pováženou. Přejde to? Nepřejde? Vyrážka nepřichází jen tak sama od sebe. Zpravidla je jedním z příznaků nějaké nemoci. Víte, jaké?
Lexikon dětských pupínků
Alergie
 
Věk: neomezeně
Když se dítě začne ošívat – může to být miminko i osmnáctiletý „chlap“ – buďte si jisti, že něco není, jak by mělo být. Čichalo dítě k nějaké květince, vyprali jste v novém, zaručeně hypoalergenním prášku? Dostalo k obědu lívance s úžasnou marmeládou? Jestliže vašeho potomka po některé z těchto změn popadla do svých spárů alergie, může mít na těle pár droboučkých pupínků, ale také rozsáhlé splývající fleky. Přidat se může i horečka. Alergie může vašeho kluka či holčičku přepadnout na pár hodin, ale také se ho jako klíště držet několik dní. Pomoci mohou protialergické léky, jako je Dithiaden, Claritine, Zyrtec. K lékaři zajděte, pokud vyrážku provázejí i jiné alergické projevy, a to ihned. Navštivte ho i v případě, že vyrážka nezmizí do tří dnů, nebo se prudce zhoršuje.

Atopický ekzém
 
Věk: od 3 měsíců
Je to vskutku nevábný pohled, když se hedvábná pokožka tříměsíčního, ale klidně i staršího potomka změní místy v zarudlé, mokvající plochy pokryté žlutavými krustami, zejména na tvářičkách a ve vlasaté části hlavičky. Dítě jako by mělo tanec svatého Víta, tak moc ho postižená místa svědí. Horečka při atopickém ekzému běžná nebývá, ale připravte se na ni při komplikacích nebo bakteriální kontaminaci. K nebezpečí rozšíření na další části těla se přidávají nepříjemnosti v podobě bakteriálních či kvasinkových infekcí. Batolátkům a starším dětem se atopický ekzém většinou usadí na krku a v ohybových rýhách kloubů. Atopický ekzém je bohužel velmi vytrvalý. Některá robátka se ho zbaví do dvou, jiná do šesti let, další si ho ponesou celý život.
 
Při podezření na atopický ekzém zajděte k lékaři a domluvte se s ním na vyšetření na alergologii. Kromě léčby bude možná dítě muset dodržovat dietní režim – to v případě, že by mělo alergii na nějaké potraviny. A vy si připravte pevné nervy a hodně trpělivosti, abyste to věčné mazání a hlídání přežili ve zdraví (duševním). Soustavná péče je totiž naprosto nezbytná. Mokvavé plochy zklidňují obklady z Jarischova roztoku či z heřmánku nebo také mastičky, případně vám lékař předepíše antibiotika.

Borelióza
 
Věk: neomezeně, většinou ne kojenci
Miminko má vyhráno. Proč? Protože k němu se ta miniaturní ošklivá příšerka jen tak nedostane. Ale batolátka, která v trávě zkoumají kytičky, mají smůlu. A stejně tak starší děti. Pokud je maminka po návratu domů dobře neprohlédne a klíště nevyndá, může „stříknout“ do jejich krve nebezpečnou boreliózu. Klíště může ovšem dítě „poznamenat“ svým jedem, aniž by zůstalo přisáté. Prvním signálem boreliózy jsou skvrny – většinou ploché s různými odstíny červené, někdy s vybledlým středem, a především na končetinách. Dítě může mít také drobné uzlíky na uchu, prsou, šourku. Když mu dáte teploměr, naměříte i 38 stupňů.
 
Jestliže se nemoc neléčí, může zasáhnout nervovou či pohybovou soustavu. Inkubační doba se počítá na dny či týdny. K lékaři zajděte hned, jakmile zjistíte, že má dítě typické příznaky, ale pro jistotu i tehdy, když se vám něco nezdá. Ten doporučí vyšetření specifických protilátek z krve a nasadí antibiotika. Někdy je nutné neurologické vyšetření, nebo dokonce odebrání vzorku mozkomíšního moku.

Impetigo
 
Věk: kojenci,batolata, méně předškoláci
Odřelo si kolínko, rozškrábalo si pupínek v místě, kde ho štípl komár? To děti přece dělají. Možná vás ani nenapadne, že si může špinavými prstíky zavléct do ranky infekci. Získají-li vládu stafylokoky, puchýřky se naplní tekutinou, praskají a pokrývají se krustou medové barvy. Je-li viníkem streptokok, mohou chybět puchýřky, ale tvoří se krusty. Impetigo se může rozšířit i na jiné části těla, „označkovat“ může – není-li léčeno antibiotiky – celou rodinu. Je velmi nakažlivé, zejména při kontaktu dětí nebo špatné hygieně. Horečka běžná nebývá, zato zduří lymfatické uzliny blízko původního ložiska. Ložiska mohou splývat.
 
Impetigo začíná mnohdy v obličeji či vláskách a trvá několik dní. Základem je čistota. Postižené místo nechte na vzduchu, neobvazujte ho ani nezalepujte. Malé plochy po dohodě s lékařem ošetřete antibiotikovou mastí. Je-li hodně „rozjeté“, předepíše vám asi pediatr „normální“ antibiotika. Lékaře vyhledejte při prvních příznacích. Nedovolte dítku, aby si hrálo s ostatními, neposílejte je do školky, ani do školy. Vyrážka je velmi nakažlivá! Zklidňující efekt mají obklady z heřmánku, výborný je Jarischův roztok. Mastičky (např. Framykoin) předepíše pediatr.

Kopřivka
 
Věk: neomezeně
Je tak běžná, že už ji skoro nikdo nebere vážně. Dítě má pupínky, ty časem zmizí… Kopřivková vyrážka je rudá, vyvýšená, s bledým středem. Většinou hodně svědí, rozeseta může být po tělíčku, nebo jen na určitých místech. Po vyrážce je kůže „chvíli“ namodralá. Objevit se může po požití některých potravin, po lécích (penicilin), po poštípání hmyzem i jako reakce na chlad. Trvat může pár hodin i několik týdnů. Výjimkou není lehce zvýšená teplota. Svědivou vyrážku ochlazujte studeným obkladem, dítěti dejte antialergický lék, Fenistil gel zevně. Lékaře kontaktujte (nebo volejte záchranku), objeví-li se porucha dýchání, chrapot, bolesti hlavy, u kojenců zvracení, slinění nebo dítě odmítá jídlo.
 
 Klepněte pro větší obrázek

Kožní plíseň
 
Věk: neomezeně, u dětí s plenami velmi často kožní forma kandidózy, slizniční forma (soor) nejčastěji u kojenců
Zkusili jste si někdy představit, co se vám vybaví, když někdo řekne „plíseň“? Většina z vás asi sýr pokrytý krásnou „mechovou“ vrstvou. Ale může to být také suchá a šupinatá skvrna, u starších dětí i ve vláskách, která se po jednom či dvou dnech zvětšuje. Je okrouhlá, s plochým středem a vyvýšeným zarudlým okrajem. Někdy svědí. U kojenců a batolat plísňová kontaminace opruzení – časté rudé plochy v tříslech a na zadečku. Kandida může postihnout i sliznice, zejména úst u kojenců (moučnivka, soor).
 
Skvrny se často šíří, vytvářejí kruhy či ovály s plochým středem a zvýšenými zarudlými okraji. Ložiska se pak olupují, vlasy se mohou lámat či vypadávat. Obejde se bez horečky, zato trvá dny i týdny. Postihne-li vašeho potomka „plíseň“, navštivte kožního lékaře (u kojenců pediatra). Ten vám předepíše protiplísňovou mast (např. Imazol, Imacort apod.). Důležitá je hygiena postižených míst, správné přebalování a mytí kojenců.

Meningitida
 
Věk: neomezeně, častější u předškoláků a později
„Á, to vypadá na chřipku!“ Všechny příznaky tomu nasvědčují. Váš kluk či holčička má vysokou horečku, bolí ho hlava, záda i klouby. Ale – a to u chřipky nebývá – vyrazila se mu purpurová vyrážka. Nesvědí sice, ale šíří se po celém tělíčku. Později vypadá jako modřiny (když na ni zatlačíte, nezmizí), ale po pár dnech se modřiny ztratí. Pokud se k tomu přidá spavost a dráždivost, tuhá šíje, zvracení, vynucená poloha těla, nesnášenlivost hluku a světla, poruchy vědomí (až zmatenost), kóma (až šok), jde s největší pravděpodobností o meningitidu způsobenou meningokokem. I když dítě nepostihnou příznaky všechny najednou, i tak vyhledejte rychlou lékařskou pomoc, aby se dítě včas dostalo do nemocnice. Rozhoduje každá minuta – dítě je v ohrožení života!

Neštovice
 
Věk: neomezeně, většinou batolata a předškoláci, méně často školáci
Plané neštovice? Ty jsou charakteristické tím, že se na tělíčku dítěte zobrazí všechna stádia nemoci současně. Růžové flíčky se mění v bezbarvé puchýřky, ty potom „nasadí“ stroupky. Vyrážku asi nejprve zpozorujete ve vláskách, brzy se rozšíří všude. Puchýřky mohou být i na ústní sliznici. Dítě je nakažlivé až do té doby, než se vyloupne poslední stroupek – a to může trvat až deset dní.
 
Počítejte s tím, že neštovice chytí postupně všichni sourozenci, takže budete mít o „zábavu“ několik týdnů postaráno. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem. V každém případě zajděte k lékaři, ten předepíše „protisvědivé“ léky. Někdy se puchýřky potírají dezinfekční vodičkou. Při horečce by mělo dítě ležet. Dohlédněte na to, aby se vaše ratolest neškrábala, mohly by jí zůstat jizvy. Když to jinak nejde, „nasaďte“ rukavice, na noc obvazy na ruce – jinak byste se ráno mohli jen divit.

Opar (Herpes simplex)
 
Věk: neomezeně
Stejně jako přichází po zimě jaro a po jaru léto, můžete se spolehnout, že když se dítěti jednou vyrazil opar, bude se zákonitě vracet a objeví se na stejném místě jako předtím. Většinou však nezůstane osamělý, protože si ho vaše ratolest ručkama přenese i na jiná místa. Herpetické viry přežívají v těle a číhají na svoji příležitost. Opar nejčastěji postihuje rty, nos a genitál. Onemocnění začíná zvýšenou teplotou, rozladěností, bolestmi hlavy.
 
Tam, kde se objeví vyrážka, je pokožka napjatá a svědí. Na zarudlé kůži naskakují různě veliké puchýřky – nejprve čiré, postupně se kalí a praskají. Vznikají krusty, které asi po týdnu odpadnou a zůstane po nich zarudlé místečko. Krustičku, i když je velmi nevzhledná, neodtrhujte, dokud sama neodpadne. Někdy pomáhají léky proti bolesti a teplotě, dezinfekční a anestetické roztoky, či protioparová mastička, kterou koupíte v lékárně nebo vám ji předepíše lékař. Na dohojení se hodí roztok z šalvěje.

Opruzení
 
Věk: kojenci a batolata (i starší děti)
Když se člověk podívá na všechny ty vymoženosti, mají dnes maminky život mnohem jednodušší. Ale ani zázračné jednorázové plenky nebo kalhotky nemusí zabránit opruzeninám, pokud rodiče šetří a děťátko, které čurá a kaká co chvíli, přebalují dvakrát třikrát denně. Nebudete-li o citlivý zadeček pečovat tak, jak se má, pokožka nejdříve zarudne, vytvoří se bílá ložiska a nakonec začne kůže mokvat. Než z toho vaše miminko dostanete, může to při vážnějším poškození kůže trvat i několik týdnů. Horečky se naštěstí bát nemusíte.
 
Jestliže se vám to, co jste sobě a dítěti nadrobili, nezdá, raději navštivte pediatra. Jeho výtky, že jste měli děťátko přebalovat častěji a že jste měli více dbát o hygienu, vydržíte. Předejdete tomu, že se při dalším nesprávném zacházení opruzeniny rozrostou do neúnosných rozměrů. S návštěvou lékaře neváhejte při prudkých příznacích nebo neustupujícím postižení větší plochy kůže a sliznice. Máte-li pocit, že drobné opruzení zvládnete sami, zkuste obklady z heřmánku (pozor, na pokožku některých miminek může působit dráždivě) nebo z hypermanganu. Postižené místo můžete zkusit potírat genciánovou violetí, případně zasypávat nedráždivým zásypem. Vhodné mastičky vám doporučí lékař. Po zklidnění pokožky může přijít na řadu neparfémovaný dětský krém.

Pátá nemoc
 
Věk: předškoláci a mladší i starší školáci
Proč se páté nemoci říká právě pátá? Možná proto, že když se zkoumaly dětské přenosné infekce s vyrážkou, přišla na ni zrovna řada. To však nic nemění na tom, že si ji děti (i jejich rodiče) mohou pěkně „užít“. Vyrážka se nejprve objeví v obličeji a posléze se šíří na ruce i nohy. Je rudá (s centrálním vyblednutím), slévá se do velkých ploch ve tvaru prstenců či girland. Některé děti svědí, jiné ne. Trvá 10–12 dní, horečka je spíš vzácná. A inkubační doba? Jeden až čtyři týdny. Pokud si nemoc vaše dítě „vybere“, nepodceňujte ji, i když nemá číslo jedna. Raději zajděte k lékaři, ten vám doporučí něco na svědění (antihistaminika), případně další léky. Důležitý je klid na lůžku. Marůdka držte stranou od ostatních. Ani na krok by se k němu neměla přiblížit nastávající maminka (hrozí vážné poškození plodu)!
 
Klepněte pro větší obrázek 

Potničky
 
Věk: kojenci, výjimečně starší děti
Obáváte se, aby nebyla mrňousovi zima? A přidáváte další vrstvy oblečení? Je pravda, že děti do 1 roku nemají dobrou termoregulaci, ale čeho je moc, toho je příliš. Na rozdíl od nás dospělých si nemohou říci, že už to v těch všech svetříčcích, dekách a „utemovaných“ fusacích nemohou vydržet. Signálem, že jsme to přehnali, jsou drobné růžové pupínky na trupu, krku či hlavičce. Někdy svědí. Za potničky někdy může horečka a třeba i některé mastné krémy. „Zastavíte-li“ včas pocení, obtíže trvají krátce, ale protáhnout se mohou i na několik dní. Oblékejte dítě adekvátně situaci a teplotě v místnosti či venku. Přednost dávejte přírodním materiálům. K lékaři se vypravte, pokud se oobjeví hnis, zánět, zarudlé pruhy či horečka.

Spála
 
Věk: nejčastěji mezi 3. a 10. rokem života, ne u kojenců
Dítě jen hoří? To nebude jen tak. A má ještě ošklivou vyrážku? Pak je na čase zamyslet se, jestli není třeba neprodleně navštívit lékaře. U spály to platí vždycky. Jen tam pro jistotu nejprve zavolejte, aby se váš potomek v čekárně o spálu nepodělil s dalšími dětmi.
 
Vyrážka se objevuje druhý den po začátku onemocnění. Je vyvýšená, drobně skvrnitá. Pupínky jsou jako špendlíková hlavička. Když po nich přejedete rukou, budou vám připadat hrubé. Nejprve se vyrazí na hrudníku, pak se rozšíří na celé tělo kromě oblasti úst. Ke konci onemocnění se kůže olupuje. Nesvědí. Spálu způsobuje streptokok A, šíří se kapénkami. Dítě má „nález“ v krku jako při angíně, červenou sliznici v puse a je nápadně bledé kolem úst. Charakteristický je „povleklý“ jazyk, po sloupnutí připomíná povrch maliny. Spála bude držet vaše dítě v postýlce (stejně jako angína) několik dní. A počítejte s budíčkem – v pravidelných intervalech mu budete muset podávat antibiotika.

Spalničky
 
Věk: předškoláci, ale i starší děti
I když někdy hudráme, jestli toho „píchání“ není moc, pokud jde o spalničky, měli bychom být rádi, že je populace chráněna očkováním. Jestliže vás očkování z nějakých záhadných důvodů minulo, nic v dnešní „cestovatelské“ době nepodceňujte a pediatra hned informujte.
 
Vyrážka začíná v obličeji a šíří se směrem dolů. Drobnější skvrnky s vyvýšením postupně výrazně splývají, jsou načervenalé, pak nahnědlé. Nesvědí. Typická je „dvoufázová“ horečka. Dítě má rýmu, bolí ho v krku, je světloplaché, má zánět spojivek. Možná vás potěší, když zjistíte, že teplota klesá, jenže na sliznici úst proti stoličkám se objeví bílé skvrnky a teplota jde opět nahoru. Dítě může nakazit každého, kdo nebyl očkován a je v jeho dosahu. Spalničky dítě skolí zhruba na týden, inkubační doba je 14 dní.
 
Šestá nemoc
 
Věk: kojenci a batolata
Šestá a poslední? Kdo ví? Podle některých údajů se s ní setká většina dětí mladších než dva roky. Jako první přijde vysoká horečka. Trvá asi tři dny. Teprve, když jde dolů, se na zádech a tělíčku začne šířit vyrážka. Je růžová, může být dokonce až fialová. Inkubační doba může být i 2 týdny. Šestá nemoc bude dítě trápit několik dní. Dopřejte mu klid na lůžku. Nezbytná je izolace, při teplotě paralen, při vysoké horečce můžete zkusit zábaly. O tom, co dál, se domluvte s pediatrem. Pokud se vám něco nezdá, raději se tam s dítětem vypravte.

Zarděnky
Věk: neomezeně, u kojenců mohou být vrozené – přenos od matky

Je dítko „nesvé“ a udělaly se mu „boule“ za ušima? Pravděpodobně půjde o zarděnky. Kromě boulí můžete počítat s drobnými vyvýšenými flíčky. Vyrážka bývá načervenalá, nesplývající. Je světlejší než u spalniček, méně hustá, ale větší než u spály. Začíná v obličeji a za ušima a šíří se na tělíčko. Nesvědí. Dítě může, ale nemusí mít horečku. Poměrně běžné je zduření šíjových uzlin, bolest v krku a kloubů. Inkubační doba? Dva až tři týdny. Děti jsou očkovány. Pokud je zarděnky postihnou, sklátí je na několik dní. Léčba se neobejde bez klidu na lůžku. Kamarádi by se mohli nakazit. K lékaři zajděte určitě. Pozor, zarděnky jsou nebezpečné pro nastávající maminku a miminko v bříšku!
 
„Pupínkový“ slovníček
Pupínky mívají různou podobu. Víte, co to je, když se řekne:
 
Makulka: skvrna různé velikosti, která je v úrovni kůže (např. pihy)
Papulka: hrbolek nad úrovní kůže, který může být buď stejné barvy jako okolní kůže, nebo červeně zbarvený (většinou velikosti špendlíkové hlavičky)
Vesicula (puchýřek): hrbolek nad úrovní kůže, který má na vrcholu čirou tekutinu
Pastulka (hnisavý puchýřek): na vrcholu je váček obsahující hnis
Bula (větší puchýř): velikost 0,5 cm i větší – až do velikosti vejce
Krusta: zrohovatělý plochý útvar na povrchu kůže
 
Text: Vlasta Adamcová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články