Letní koupání bez rizika

Lékaři někdy říkají vaginální mykóze gynekologická rýma, protože se jedná asi o nejčastější důvod návštěvy žen v jejich ordinaci. Potrápit však dokáže nesrovnatelně víc než ta běžná, a navíc se ráda vrací.
Letní koupání bez rizika

Bez koupání si asi letní dovolenou nikdo nedovede představit. Bohužel, spousta žen každoročně zažívá nemilé situace, kdy se krátce po osvěžujícím cachtání dostaví nepříjemné vaginální infekce. Nejde o nic neobvyklého. Přední český odborník v oblasti léčby vaginálních onemocnění doc. MUDr. Vít Unzeitig upozorňuje: „Nejméně dvě třetiny českých žen se někdy setkaly s poruchou obranyschopnosti pochvy. Výtok je kromě těhotenství nejčastější příčinou návštěvy gynekologa a statisíce žen trpí těmito potížemi opakovaně a dlouhodobě. Zdravá vaginální mikroflóra obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení laktobacily, které udržují přirozené pH a chrání ji před vnějšími agresivními mikroorganismy způsobujícími různé infekce.“

Jak se bránit?

K nejznámějším důvodům vzniku vaginální mykózy patří podle MUDr. Kateřiny Svojanovské cukrovka, léčba antibiotiky, nevhodná osobní hygiena s nadměrným užíváním mýdla, ale vliv může mít i stres, přemíra sladkostí nebo opakovaný pohlavní styk. Také v těhotenství dochází často při hormonálních změnách ke vzniku mykózy, zvláště u žen, které tyto potíže mívaly již před otěhotněním. Na otázku, proč se některým ženám mykózy neustále vracejí, zatímco jiné ani jednou neonemocní, hledají dnes lékaři odpověď nejen v poruchách „lokální imunity“ ve vaginální tkáni, ale i v oslabení celkové imunity. 

Přemnožené kvasinky

Kvasinkové neboli kandidové infekce mají na svědomí kvasinky rodu Candida albicans, které jsou běžnou součástí mikrobiálního osídlení pochvy a samy o sobě onemocnění nezpůsobí. V teplém a vlhkém prostředí ženského pohlavního ústrojí ale čekají na svou příležitost, a při narušení rovnováhy vaginální mikroflóry se přemnoží a vyvolají zánět. Umravnit je není tak jednoduché. Někdy je léčba opravdu svízelná. Mezi příznaky nákazy patří zarudnutí a otok zevních rodidel, svědění nebo pálení sliznic a výtok. Mykózy lze však někdy najít při mikrobiologickém a kultivačním vyšetření i u žen, které si nestěžují na žádné potíže.

Lékaři doporučují obzvlášť v létě preventivní užívání volně prodejných laktobacilů upravujících, rovnováhu osídlení vaginální mikroflóry a při začínajících obtížích zklidňující antimykotika, která obsahují dezinfekční složky fungující protizánětlivě. Pokud se už ale kvasinky nekontrolovatelně rozmnoží a vypuknou klasické obtíže, je samoléčba k ničemu. Pak je nutné co nejdříve navštívit gynekologa, který předepíše vhodné léky. Většina žen je už po několika dnech zpravidla bez obtíží, problémem ale je, že samotné vyléčení mykózy mnohdy nedokáže zabránit jejímu opakování. V poslední době se u pacientek s opakovanými vaginálními mykózami stále více osvědčuje podpůrná léčba enzymovými léky. Enzymy podporují oslabenou imunitu a omezují tak opakování nemoci. 

Malé změny pro intimní zdraví

MOKRÉ PLAVKY – schnoucí plavky na těle mohou způsobit podchlazení pánve a narušení rovnováhy bakterií v pochvě. Po každém koupání je vhodné se převléknout do suchého.

SLADKOSTI – prospívají množení kvasinek. Přednost by měly dostat potraviny se zinkem a železem.

PITNÝ REŽIM – musí být dostatečný, neboť dehydratace těla zahustí poševní hlen a zvyšuje se tak koncentrace kvasinek.

INTIMNÍ HYGIENA – doporučují se speciální pěny a sprchové gely. Křehkou poševní rovnováhu může narušit i barevný a voňavý toaletní papír, některé tampony či vložky.


Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články