Lenka Arnoldová si plní svůj sen. Zkuste to taky!

Jít si za svým snem může být náročné, nereálné, zdlouhavé, ale zrovna tak se může stát, že na konci „snové cesty“ bude splnění i těch nejtajnějších přání. Paní Lenka Arnoldová je žena, která se rozhodla na nic nečekat a jít si za svým cílem. Mamince třech holčiček se podařilo postavit na vlastní nohy a dnes je z ní úspěšná podnikatelka.
Lenka Arnoldová si plní svůj sen. Zkuste to taky!
Představte se, prosím, čtenářům webovek www.mojebetynka.cz.

Jmenuji se Lenka Arnoldová, je mi 35 let a pocházím z vesnice v severních Čechách. Vystudovala jsem oděvní design a před druhou mateřskou jsem pracovala jako farmaceutický reprezentant. Nyní mám tři dcery, Terezku (13), Teu (5) a Alex (1,5). Bydlíme s manželem za Prahou a již druhým rokem se věnuji také své značce Pinkie - výroba doplňků ke kočárkům a do dětských pokojíčků (www.pinkie.cz)
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Jakou jste měla představu o životě, když jste ještě neměla děti? Měnila se nějak s příchodem dcer? A když ano, tak proč?

Moje představa o životě byla hlavně ta, abych byla spokojená po pracovní i soukromé stránce. Za tím jsem si tak nějak podvědomě šla a to narození mých dcer nijak neovlivnilo.

Plánovala jste, že budete někdy podnikat, že se „postavíte na vlastní nohy“?

Vlastně neplánovala. Nějak to přišlo samo. Ano, říkala jsem si, že by bylo pěkné být sama sobě šéfovou a dělat vše podle sebe. Ale věděla jsem, že na to, aby se rozjelo zajímavé a úspěšné podnikání, musíte přijít s něčím novým, jiným nebo odlišným ve srovnání s tím, co je na trhu.
 
Klepněte pro větší obrázek

Co bylo prvotním impulzem k tomu, že jste začala podnikat?

Všechno začalo vlastně úplně náhodou. Byla jsem v sedmém měsíci těhotenství se svou již třetí dcerou. Chtěla jsem rozjasnit nový šedozelený kočárek něčím veselým a tak jsem se začala rozhlížet po podložkách do kočárku. Aby byla z příjemného materiálu, oživila kočárek a zároveň ochránila originální potah. Projížděla jsem internet a hledala. Nakonec jsem postupně objednala tři podložky. První přišla a vypadala úplně jinak než na obrázku, druhá nepřišla vůbec a čekat na dodání té třetí mě téměř po měsíci omrzelo. A tak jsem si řekla, že zkusím něco vyrobit sama.

Nedlouho po porodu jsem měla schůzku s kamarádkou Katkou, která má dvě stejně staré holčičky jako já. „To je pěkné, kde jsi to koupila?“ komentovala Katka mou podložku do kočárku a dodala „Vážně jsi to dělala sama? To bys měla prodávat!“

A tohle málo stačilo, abych začala své, ne příliš časté volné chvilky, trávit nejdříve s tužkou a skicákem nad navrhováním designu a následně nad šicím strojem výrobou podložek do kočárku.

Prvních pár kousků se pomalu prodalo přes mimibazar a já potěšeně četla komentáře maminek. Vypadalo to, že se jim mé podložky líbily nejen na první pohled a koupily si je, ale i na ten druhý, když je doma vybalily. A tak jsem se do toho pustila víc. Navrhla jsem několik dalších vzorů a univerzální podložku do autosedačky v různých designech. Látku, aby nebyla příliš okoukaná, jsem si objednala z USA. A nyní si již nechávám vyrábět látky podle vlastních návrhů, ve svém internetovém obchodě nabízím téměř 200 druhů různých výrobků a mám zákaznice i z Francie a Anglie.
 
Klepněte pro větší obrázek

Byl začátek vlastního podnikání náročný? Pomáhal vám s ním někdo?

Začátek vlastně až tak náročný nebyl. Když jste na mateřské, stačí vám živnostenský list. Ale k mému podnikání patří ještě certifikace nezávadnosti nejen u látek, ale i u potisků, které provádíme. To náročnější mne asi teprve čeká. Stát se plátcem DPH a přejít z paušálního účetnictví na podvojné. K tomu už budu potřebovat někoho, kdo se o to bude starat, abych já měla dost času na nové návrhy a své zákaznice.

Musela jste vložit vlastní finance? Pokud ano, šlo o vysokou částku?

Ano, musela. Zezačátku ta částka nebyla vysoká, ale jak jsem začala rozšiřovat výrobu, požadavky na finance do skladových zásob, materiálu a výroby byly čím dál větší. Proto i v druhém roce podnikání jdou veškeré vydělané peníze zpátky do firmy.
 
Klepněte pro větší obrázek
 
Začala jste tedy s šitím vložek do kočárků, šijete všechny výrobky vy sama?

Ze začátku ano, všechno jsem šila sama. První podložky jsem i několikrát přešívala, než jsem byla spokojená s výsledkem. Nyní již většinu výroby zadávám, ale najít šikovné švadleny, nebylo vůbec jednoduché.

Kde berete inspiraci?

Asi bych teď měla říct, jak je to těžké, ale zrovna tohle mi jde celkem snadno. Trošku se trápím nad motivy pro kluky, ale s tím mi vlastně pomáhají samy maminky. Samy někdy přicházejí s dobrými nápady.
 
Klepněte pro větší obrázek

Jste maminkou třech dětí, kde berete energii na práci a jak dokážete ušetřit čas?

Svého volného času jsem se musela na nějakou dobu úplně vzdát. Ale stále je pro mě na prvním místě moje rodina, mé holky. A nejvíce energie mi dodávají samy maminky svými reakcemi, to že jim dělám radost.

Co je na vašem podnikání nejhezčí?

Vím, že to asi bude znít jako klišé, ale to nejhezčí je číst v mailu, nebo na facebookové stránce spokojené a nadšené reakce na mé výrobky. A také vidět podložku Pinkie v kočárku třeba při návštěvě ZOO. Mám vlastně velké štěstí. Dělám práci, která mě moc baví, dostávám za ni zaplaceno a ještě mi spokojené maminky píší poděkování a že mi fandí.
 
Klepněte pro větší obrázek

Co je naopak nejnáročnější?

Vlastně všechno ostatní. Shánět atestované materiály, dohlížet na včasnou výrobu a kvalitu všech dodavatelů, měnit nespolehlivé obchodní partnery a hledat spolehlivější.

Doporučila byste vlastní podnikání všem maminkám na mateřské?

Všem určitě ne. Při své první mateřské jsem se starala jen o Terezku a bylo toho na mě hodně. A překvapivě, i když teď mám doma holky už tři, myslím, že to je pro mě snazší. Jsem ráda, že jsem si první mateřskou užila a teď už mi holky vlastně pomáhají. Tedy kromě Alex, té je jen rok a půl. A do podnikání na mateřské se můžete pustit jen tehdy, když vám manžel nejen fandí, ale i pomůže, a když se pustíte do něčeho, co vás hodně baví. A to je hodně důležité, protože na čas se úplně vzdáte svého volného času.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články