Laktační poradna: Dcera málo přibírá, i když mám dost mléka

Řešíte problém s kojením? Pošlete nám i vy svůj dotaz do laktační poradny! Otázky zasílejte na email: web@mojebetynka.cz.
Laktační poradna: Dcera málo přibírá, i když mám dost mléka

Dobrý den,
mám dotaz. Dcera se narodila 5. 2. 2013. Její porodní váha byla 3450 g, při odchodu z porodnice měla 3430 g (4. den po porodu) a ve 14. dnech 3530 g. Lékařka mi sdělila, že malá nepřibírá tak, jak by měla.

Proto se snažím kojit víc, ale musím malou na krmení budit, málokdy se probudí sama. V noci je schopná spát i 5 hodin bez probuzení. Při kojení aktivně saje tak první 3-4 minuty, pak začne u prsu usínat a musím ji neustále budit.

Máme i domácí váhu, kde se snažím kontrolovat, kolik toho malá vypije, ale většinou to není víc než 45-50 ml na jedno krmení.

Bála jsem se, že mám málo mléka, ale není tomu tak. Mohla byste mi poradit, kde dělám chybu?

Moc děkuji za odpověď,
Srbová

ODPOVĚĎ:

Dobrý den, paní Srbová,

vaše pediatrička má pravdu, vaše dcerka opravdu přibírá málo. Ve vašem případě bych si nechala zkontrolovat techniku a sání nějakou laktační poradkyní z vašeho okolí.

Je potřeba se podívat, jestli je sání opravdu efektivní a malá se dostatečně nají. Když miminko usíná u kojení, je dobré jej u toho budit. Můžete ji například vysvléci, aby vám neusínala přílišným teplem, dobré je otírat také vlhkou žínkou lehce obličej, to by také mělo udržet miminko vzhůru. Určitě bych ale kontaktovala laktační poradkyni, aby vše zkontrolovala.

Zatím můžete ještě prsa před kojením nahřát, aby malé lépe teklo mlíčko a neměla s tím tolik práce. Při kojení pít teplé nápoje.

Mějte se hezky a přeji příjemný den,
Šárka Valešková, certifikovaná laktační poradkyně
www.poradnakojeni.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články