Květová léčba

Nejrůznější krémy a hojivé mastičky vyráběné z květin zná asi každý. Věděli jste ale, že léčit mohou i samotné květy rostlin nebo stromů, respektive jejich okvětní lístky? Stačí je jen utrhnout v ten pravý čas a zpracovat v souladu s přírodou. Pojďte s námi pro tuto chvíli popustit uzdu upjatosti moderní doby zaměřené na tradiční medicínu a zkusit něco trochu jiného, voňavého.
Květová léčba

Řepík lékařský, čekanka obecná, klematis, hořec, netýkavka, zimolez nebo sporýš a další. Celkem existuje 38 květů, z nichž lze správným zpracováním získat vonné esence, které pak našemu tělu dodají harmonii a psychické i fyzické zdraví.

Jak vyrobit květovou esenci

Kdo by se někdy nechtěl podívat do laboratoře na výrobu elixírů, parfémů nebo kosmetiky? Takovou malou exkurzí do přírodní výroby esencí z čerstvých květů vás nyní provedeme. Zapomeňte na veškerou chemii, vše je totiž založeno na přírodě, čerstvých květech a slunci.

Byl to v minulém století doktor Edward Bach, který v rostlinách a květech objevil energii a popsal 38 květů s přesnými účinky na lidský organismus. A na ty se nyní zaměříme! Esence jsou totiž vyráběny z volně rostoucích planých květů, které se vždy sbírají v plném květu. Následně se nechá květ vyluhovat na slunci ve skleněné nádobě s čirou vodou. Tato fáze trvá zhruba 3–4 hodiny, poté se z nádoby květy vyjmou a přefiltrovaná tekutina se ještě konzervuje biokoňakem. Ano, vše je 100% bio a 100% přírodní – květy i konzervační látka, v tomto případě koňak v kvalitě bio. To je kompletní postup zpracování květů kvetoucích v pozdním jaru a v létě.

Květové esence je ale možné získat ve stejné kvalitě i z květů kvetoucích v brzkém jaru, a to i přesto, že na ně nepůsobil dostatek slunce. Postup je naprosto jednoduchý, sebrané květy se v pramenité vodě zvolna povaří zhruba 30 minut. Pak se květy seberou a po vychlazení se tekutina filtruje a následně je opět konzervována biokoňakem. Prosté, jednoduché a ryze přírodní – od sběru až po zpracování. Pokud byste si nevěděli rady, ve Vlašské ulici 15, v Praze 1 esence míchají a rádi vám poradí.

Klepněte pro větší obrázek

Esence a vůně

Základem správného efektu esencí je zamyšlení se sami nad sebou, nad našimi obavami, strachy, i nad tím, co nás v nejbližší době čeká. Obecně lze říct, že pomohou téměř s jakýmkoli problémem, obavou nebo strachem, depresí, vyčerpáním nebo i s nízkou sebedůvěru a při problémech s koncentrací. Ačkoli se řada lidí může obávat, že špatně zvolí květovou esenci, je tento strach téměř nepodstatný. Květové esence fungují na principu doplnění chybějícího, vyrovnání tlaků a nalezení rovnováhy a harmonie. Mohou tedy jen doplnit, nikdy člověku neuberou. A protože problém je třeba řešit od jeho podstaty, zevnitř, je přesně takové i jejich užívání. Jednoduše je jen kápneme do nápoje a vypijeme. Obavu nemusejí mít ani řidiči, protože minimální množství alkoholu ihned vyprchá, zvláště pak v teplém nápoji. Vedle užití esencí můžete svoje obavy zvládnout i díky biovůním, které rovněž pocházejí z květů. Například vůně odvahy vám dodá jistotu a sebedůvěru. Vůně souladu vás zase harmonizuje a dopřejete si díky ní vnitřní klid. Neměly by vám tedy chybět v kabelce hlavně při zátěžových situacích.

Klepněte pro větší obrázek

Na co který květ pomáhá

Řepík lékařský – přetvářka


Topol osika – strach


Buk lesní – kritika


Rožec – pochybovačnost


Slíva třešňová – neovládnutí se


Čekanka – manipulace

Bílá lesní réva – zasněnost


Hořec – neúspěch


Vřes – upovídanost


Oliva – únava


Červený kaštan – strach o druhé


Sporýš – přehnaná ambicióznost

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články