Kvalitním spánkem proti jarní únavě

Dlouhá zima je pro naše tělo i mysl zátěží, se kterou se během jara snažíme postupně vypořádat. A ta letošní zima nás rozhodně potrápila. Obnovit energii a nabrat znovu pozitivní náhled na svět nám sice může pomoci sluníčko, stoupající teplota a kvetoucí příroda, ale i my sami bychom měli přiložit ruku k dílu.
Kvalitním spánkem proti jarní únavě

Chce to zdravé jídlo s dostatečným množstvím vitamínů a minerálů, pohyb na čerstvém vzduchu, ale také kvalitní odpočinek. Když se ráno probudíme a cítíme, že jsme se výborně vyspali, svět je krásnější. Pokud máme naopak pocit, že jsme celou noc tahali pytle s cementem, celý den je od začátku špatně.

Nejen nevhodné spánkové návyky, ale především to, na čem spíte, ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Pokud celý den chodíte v nepohodlných botách, večer budete mít v zuboženém stavu nejen chodidla, ale budete i dvojnásobně vyčerpaní. Stejně tak je tomu ve spánku. Pokud trávíte šest až osm hodin každou noc ve své posteli, má to, na čem spíte, zásadní vliv. A hlavním styčným důstojníkem vaší postele s vaším tělem je matrace.

Víte, jak je vaše matrace stará?

Nenechte se ošálit záruční lhůtou, kterou výrobci matrací uvádějí. Ta totiž dosahuje i 25 let. Neznamená to ale, že vám taková matrace poskytne na čtvrt století sladký spánek. „O pořízení nové matrace bychom měli uvažovat vždy jednou za pět až osm let, záleží na kvalitě matrace a také na tom, jak se o nic staráme,“ říká Miloš Haken ze společnosti Hilding Anders. „Jakmile se po ránu necítíme odpočinutí, tak jako dřív, na povrchu matrace si všímáme menších či větších důlků nebo bublin a víme, že uplynulo minimálně pět let od jejího pořízení, je čas porozhlédnout se po nové.“

Přírodní materiály, pružiny i gel 

Výrobci matrací rozhodně nespí. V posledních letech přišli s množstvím novinek. Využívají stále více přírodních materiálů jako například vlákno z kokosu, části rostliny aloe nebo olej ze skočce a sóji. Na trhu se objevují matrace z nových pěnových materiálů, které nabízejí stále lepší vlastnosti jako například PUR pěna, VISCOFOAM pěna, COOLFLEX neboli studená pěna nebo Flexifoam. Velmi oblíbené jsou proto sendvičové matrace, které kombinují několik materiálů a využívají tak jejich různé přednosti.

V nabídce najdete i stálici, a to pružinové matrace, které jsou ale vylepšené. Jednotlivé pružiny jsou uložené ve vzájemně propojených textilních kapsičkách a umí tak skvěle reagovat na rozdílné zatížení.

Poslední novinkou jsou gelové matrace. Určitě jste slyšeli o gelových nehtech, gelových barvách nebo gelových podprsenkách. Dnes si můžete pořídit už i gelovou matraci, která umí výborně udržet stálou teplotu těla nebo odlehčit jednotlivé části těla díky tzv. obtékání. Nejvíce komfortu a pozitivních vlastností gelového materiálu vytěžíte, když si pořídíte matraci s gelovými segmenty oproti některým řešením s jednolitou vrstvou.

Jak a kde si vybrat?

Vzhledem k tomu, že spánkem strávíme třetinu života, není dobré při výběru matrace příliš šetřit. Vyhněte se proto levným nabídkám na internetu. Stanovte si ale maximální částku, kterou jste ochotni utratit a běžte sepodívat do specializovaných obchodů s matracemi nebo do studií zdravého spaní.

„Aby vám prodejce dobře poradil, bude potřebovat znát vaši váhu a polohu, ve které nejčastěji spíte. Bude se vás taky ptát na zdravotní problémy s pohybovým ústrojím, na případné alergie, nebo jestli vás netrápí astma. Podle toho zvolí, z jakých materiálů by vaše matrace měla ideálně být,“ vysvětluje Miloš Haken z Hilding Anders. Některé prodejny mají k dispozici speciální přístroj Ergo Check, který velmi jednoduše zjistí, jestli je pro vás matrace dlouhodobě vhodná. Po pár minutách ležení na matraci toho totiž po pravdě moc nepoznáte. A domů vám ji nepůjčí. Přístroj ale umí zjistit a na monitoru počítače graficky zobrazit, jestli daná matrace poskytuje tělu dostatečnou oporu, a přitom pro něj není příliš tvrdá. Na matraci se položí speciální podložka, která obsahuje skoro 700 senzorů, a na ni se položíte vy. Software pak během chvíle vyhodnotí, jestli byste se i po několika dnech těšili do postele a ráno se budili svěží jako rybičky nebo nikoliv. 

Masážní matrace pro jarní znovuzrození

Masáž bychom si všichni rádi dopřávali mnohem častěji, než se nám daří. A k jarní očistě a odpočinku masáže rozhodně patří. Libuje si nejen tělo, ale i mysl, kterou v tu chvíli vypínáme. Co kdyby bylo možné dopřát si jemnou masáž každý den, nebo přesněji každou noc? Zkuste si pořídit masážní matraci. Díky speciálním prvkům zlepšují krevní oběh, odstraňují bolesti svalů a poskytují relaxaci celému tělu.

„Masážní matrace jsou vybaveny speciální profilací, tzv. nopky, jemně masírujícími pokožku těla. Nopky jsou uspořádané do anatomických zón vytvarovaných pro ideální prokrvení svalstva. Ještě vybavenější matrace mají kromě anatomických zón i relaxační kruhový profil pro jemnou masáž méně namáhaných míst a hluboký profil pro uvolnění svalstva na nejvíce zatížených místech,“ říká Miloš Haken.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články