Kupujeme nočník

Možná se vám zdá, že není třeba nákupu takového malého kousku plastu věnovat příliš pozornosti, ale chyba lávky. I tady je spousta maličkostí, na kterých záleží.
Kupujeme nočník

Než se do výběru této delikátní věcičky pustíte, zodpovězte si několik otázek.

1/ Malý, nebo velký?

Popřemýšlejte, kde bude nočník nejčastěji umístěn a jestli se vám do daného prostoru vejde. Bude-li stát pod postýlkou, nemůže být příliš vysoký, bude-li nejčastěji v prostoru dospěláckého WC, nesmí zabírat příliš místa atd.

2/ Hezký, nebo obyčejný?

Ne že by trh nabízel nějaké designové skvosty, i když pokud budete pátrat, jistě extravagantní kousky najdete, ale v zásadě platí, aby se nočník dítěti líbil. Je to jednoduché, pokud se mu bude líbit, bude na něj rádo chodit a o to přece jde. Aby na něj dítko, které zatím nehodlá opustit plínku, s radostí usedlo.

3/ Na jakém povrchu bude stát?

Laminátové i dřevěné podlahy jsou náchylné k poškrábání a plastový nočník, na kterém se dítě vrtí, dokáže udělat pořádné škrábance. Je tedy dobré zvolit kousek s protiskluzovými lemy, které jednak zabraňují malému neposedovi, aby se i s nočníkem pohyboval po místnosti, jednak chrání podlahu. Je to drobný, ale podstatný detail.

4/ Pro holku, nebo pro kluka?

Připadají vám všechny nočníky stejné? Kdepak. Nočník pro chlapečky by měl mít vyvýšenou zábranu proti čurání mimo něj. Když najdete takový, který má tuto zábranu dostatečně vysokou, zkontrolujte, zda je oblá a nemá příliš špičatý tvar, aby se o ni dítě nezranilo v případě, že běží na nočník v poslední chvíli.

5/ Je dostatečně hluboký?

Objem nočníku nebo vnitřní nádobky by měl být dostatečně velký, aby si dítko v obsahu nemáchalo zadeček. Je to tak, některé nočníčky jsou skutečně příliš mělké. Zrovna tak záleží na průměru, pro menší dítě jednoduše musíte volit s menším otvorem a pro větší s větším.

6/ Je stabilní a kvalitní?

Širší základna je vždy stabilnější. Potíž je ale s kvalitou použitého plastu. Někdy je hmota tak měkká, že pod těžším dítětem se kraje mohou ohýbat a dítě může spadnout. Plast by tedy měl být dostatečně pevný.

7/ S poklopem, nebo bez?

Některé nočníčky mají víčko na zaklopení. Je to praktický detail například v noci na chatě, kdy se vám nechce jít vynést nočník třeba na venkovní záchod. Stačí obsah víčkem přiklopit, a nočník můžete vynést až ráno.

8/ Je pohodlný?

Tuhle otázku jsme asi měli uvést hned v úvodu. Na pohodlí prcka záleží. Bude-li se mu na nočníku špatně sedět, bude se vám na něj špatně lákat. Tvar by měl být oblý, neměly by být nikde žádné ostré hrany ani možnost třepení hmoty tak, že by se dítě škráblo. Všechno příjemně oblé a hladké.

9/ Vychytávky navíc?

Některé nočníky mají např. zabudovaný držák na toaletní papír v zadní části nočníku. Je to roztomilá a praktická vychytávka, díky níž nebudete pendlovat mezi nočníkem a velkou toaletou s papírem tam a zpátky. Zajímavou vychytávkou je také průhlednost materiálu. Pravda, někomu se může přímý pohled do nočníku zdát neestetický, ale je to náramně praktické. Nemusíte se švrněte neustále ptát, jestli už je dokonáno, ale stačí jeden pohled, a hned víte, na čem jste.

10/ Nočník, nebo prkýnko?

Někteří rodiče nočník vůbec nekupují a rovnou sahají po záchodovém prkénku pro děti. To je ale vhodné až pro větší caparty. Pro rodiče to je však pohodlnější, není třeba nočník mýt, nikde nepřekáží a dítě se už od začátku naučí chodit na tu správnou místnost. U některých dětí pocit, že používají velký záchod jako dospělí, pomůže s odstraněním plen. Každé dítko je zkrátka jiné a to platí i tentokrát.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články