Kouzlení s tvarohem v podání vaší rodiny

Je jemný, je lehký, je bílý jako sníh – i proto je pro letní mlsání jako stvořený...
Kouzlení s tvarohem v podání vaší rodiny
Bramborové chipsy s tvarohovým dipem
 
Suroviny:
200 g Lučiny
3 lžíce jogurtu
2 lžíce nasekaného pórku
sůl a pepř
500 g nových brambor nakrájených na tenká kolečka
2–3 lžíce panenského olivového oleje
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Důkladně umyjte brambory kartáčem, nakrájejte na tenká kolečka. Bramborová kolečka smíchejte ve větší míse s lžíci olivového oleje, osolte a opepřete podle chuti – vše rovnoměrně. Brambory rozmístěte rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě dozlatova.
 
Tvarohový dip: Lučinu smíchejte s jogurtem, zbylým olivovým olejem, nasekaným pórkem a osolte a opepřete podle chuti. Můžete podáváte ihned po přípravě, chutě jednotlivých ingrediencí se ale lépe propojí, pokud dip necháte přes noc v lednici.
 
Tvarohové bochníčky
 
Suroviny:
300 g hladké mouky
250g tvaroh
1 sáček kypřicího prášku
1 lžička soli
1 lžička cukru
50 g másla 
3 lžíce studené vody
2 lžíce lněných semínek a hrst semínek na posypání
2–3 lžíce mléka na potření
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, lněnými semínky, solí a cukrem. Přidejte tvaroh a rozpuštěné máslo. Všechny přísady prohněťte, až vznikne hladké těsto. V případě, že tvaroh je příliš suchý, přidejte 3 lžíce studené vody, aby se přísady lépe spojily. Z těsta vytvarujte šišku, kterou rozdělte na 8 stejně velkých kousků. Z každého kousku těsta vytvořte kuličku, asi 5 cm od sebe naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky na vrchu nařízněte podélně nebo do kříže, potřete mlékem a posypte lněnými semínky. V předehřáté středně horké troubě dozlatova upečte. Podle výhřevnosti trouby jsou žemle upečené asi za 20 minut. Žemle dejte hned po upečení prochladnout na rošt.

Tip! Lněné semínka lze nahradit například sezamem nebo slunečnicovými semínky.
 
Tvarohové knedlíky v malinové omáčce
 
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
1 vejce
250 g strouhanky
250 g dětské krupičky
špetka soli

přísady na omáčku:
150 g čerstvých malin
2 lžíce medu
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Tvaroh utřete v míse, vetřete vejce, krupičku, strouhanku a špetku soli tak, abyste získali pevnější těsto. Vytvarujte malé plošší knedlíky a hoďte do osolené vody, povařte asi 15 minut, než knedlíčky vyplavou na povrch. Knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou na hlubší talíře. Rozpusťte med na pánvi, přidejte čerstvé maliny a za stálého míchání povařte zhruba 5 minut tak, aby se maliny nerozpustily úplně. Knedlíky podávejte přelité horkou omáčkou z malin.

Tip! Místo malin zkuste do medu vmíchat drcené oříšky se špetkou skořice.
 
Cheesecake s ořechovým dnem a borůvkami
 
Suroviny:
250 g hladké mouky
120 g másla
100 g moučkového cukru
1 vejce
1 sáček vanilinového cukru
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
nastrouhaná kůza z 1/2 citronu
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
přísady na náplň:
1 kostka tvarohu
1 kelímek smetany
1 vejce
1 žloutek
75 g cukru
citronová kůra
100g nadrobno nasekaných mandlí
100 g čerstvých borůvek

Postup:
Mouku prosejte na vál, doprostřed udělejte důlek, nasypte do něj cukr, přidejte vejce a nakrájené vychlazené máslo a vše důkladně nasekejte nožem. Vzniklé žmolky pak rychle uhněťte rukama, až vznikne hladké těsto. Poté těsto zabalte do fólie a nechte nejméně půl hodiny v chladu. Vychlazené těsto rozválejte na placku a položte do kulaté pečicí formy. Mezitím připravte náplň: nejprve ručním mixérem rozetřete tvaroh do hladkého krému, následně přidejte smetanu, vejce, žloutek, cukr a citronovou kůru. Na dno těsta rovnoměrně posypte nadrobno nasekané mandle, zalijte tvarohovým krémem a na závěr naskládejte ještě čerstvé borůvky. Troubu předehřejte na 180 stupňů a cheesecake pečte dozlatova.
 
Rajčatovo-tvarohový tart
 
Suroviny:
160 g hladké mouky
80 ml extra panenského olivového oleje
trochu vody (asi 20 ml, podle savosti mouky)
špetka soli
4 větší rajčata
200 g tvarohu
2 lžíce strouhaného parmezánu
1 lžička nadrobno nasekané bazalky
1–2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Nejprve připravte těsto na olivový tart. Dobře smíchejte mouku, olivový olej, špetku soli a trochu studené vody. Vzniklé tužší těsto dobře prohněťte tak, aby se nelepilo. Pak těsto zabalte do potravinové folie a nechte asi půl hodiny v lednici stát. Mezitím důkladně umyjte rajčata, nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 mm. Tvaroh smíchejte s olivovým olejem, parmezánem, nasekanou bazalkou, osolte a opepřete podle chuti. Těsto rozválejte na kulatou placku, umístněte na pečicí papír a na plech, potřete jej tvarohovou pastou, níž naskládejte kolečka rajčat do vějíře. Plech s tartem vsuňte do trouby rozehřáté na 190 stupňů a pečte asi 45 minut.

Tip! Pro výraznější chuť přimíchejte do tvarohové pasty místo parmezánu nastrouhaný tvrdý kozí sýr.
 
Tvaroh s müsli
 
Suroviny:
 
1 kostka tvarohu
hrst ovesných vloček
2 banány nakrájené na kolečka
2–3 lžíce medu
1 lžíce citronové šťávy
hrst lněných semínek
hrst nasekaných mandlí
 
Klepněte pro větší obrázek 

Postup:
Začněte tím, že na suché pánvi krátce pražíte nasekané mandle, jakmile získají zlatavou barvu, přidejte med a v něm krátce povařte kolečka banánu, přidejte citronovou šťávu a nechte asi. 5 minut dusit. Do jednotlivých misek dejte asi 2 lžíce tvarohu, posypte ovesnými vločkami, lněnými semínky.´
Podávejte zalité banánovo-mandlovou omáčkou.

Tip! Místo banánu můžete použít jakékoli jiné ovoce dle vašeho výběru. Výborně chutná varianta s meruňkami.
 
Text a foodstyling: Amalia Balsa
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články