Kouzla s vajíčky aneb naděje zvaná IVM

Jednou z příčin, proč se miminko nedaří, je neschopnost vajíček dozrát v těle ženy. I tohle už umí lékaři zvládnout. Nechají je dorůst v inkubátoru.
Kouzla s vajíčky aneb naděje zvaná IVM

Nová progresivní metoda in vitro maturace (IVM) spočívá v dozrávání vajíček mimo tělo ženy čili mimo vaječníky, jimž příroda tenhle úkol původně uložila. Její význam stoupá v souvislosti s umělým oplodněním (IVF), protože umožňuje vynechat hormonální stimulaci před odběrem vajíček. To ocení především pacientky, které nemohou stimulaci podstoupit z vážných zdravotních důvodů.

TŘI ŽENY, TŘI DŮVODY

1. JANA stejně jako 10 až 15 % žen neovuluje. A protože se na jejích vaječnících vytvořily četné cysty – tak jako u většiny žen neschopných ovulace (diagnóza: polycystická ovaria) –, nechtějí se lékaři pustit do běžné stimulace hormony. Hrozil by totiž tzv. hyperstimulační syndrom, který by mohl zdraví pacientky a následné umělé oplodnění zkomplikovat.

„První volbou léčby v takovém případě je velmi slabá stimulace (jako například před inseminací) která by měla pomoci k dozrání jednoho či dvou folikulů,“ vysvětluje MUDr. Jaroslav Hulvert, primář IVF ISCARE. „Pokud vaječníky nezareagují pozitivně, pak je žena jasnou kandidátkou pro in vitro maturaci.

2. DANA trpí poměrně vážnou chorobou jater. Protože na léčbu reaguje pozitivně, z pohledu internisty není nemoc překážkou těhotenství a mateřství. S přirozeným otěhotněním má však problém, a tak je její nadějí IVF. Jenže standardní hormonální stimulace by její nemocná játra velmi zatížila. I jí tedy odborníci na asistovanou reprodukci doporučili odebrat z vaječníku nezralá vajíčka a nechat je dozrát 24 až 48 hodin v inkubátoru, samozřejmě pod dohledem embryologů, kteří pak ta správně „dopečená“ vajíčka připraví k oplození a transferu do dělohy.

3. HANA má onkologické onemocnění a čeká ji chemoterapie. Prognóza je však natolik dobrá, že pacientka má po vyléčení šanci zvládnout i těhotenství. „Je známo, že chemoterapie i radioterapie nejvíc ovlivňují buňky, které se rychle množí, tedy i ty zárodečné. Proto je vhodné vajíčka odebrat před touto léčbou, aby byla připravena na dobu, kdy bude moci pacientka otěhotnět,“ říká MUDr. Hulvert a dodává: „A protože je třeba zahájit léčbu hned, nelze tuto ženu před odběrem vajíček tři až pět týdnů hormonálně stimulovat, jak tomu bývá u klasického postupu IVF. Není na to prostě čas. I této pacientce IVM pomůže.“ V takovém případě se nabízí i rychlé zamražení vajíček pro uchování na vhodnější dobu oplození, případně oplodnění vajíček a zamražení embryí, která jsou pro tento proces více odolná než samotná vajíčka.

Příroda versus věda
Jak to s vajíčky naplánovala příroda a jak se liší postup při asistované reprodukci? Žena se rodí s určitým množstvím (v řádu milionů) vajíček, během života už nová nepřibývají. Jakmile dívka pohlavně dospěje a je zdravá, každý měsíc ve vaječnících přirozeně dozraje jedno vajíčko v obalu zvaném folikul. Ve chvíli, kdy je biologicky připravené k oplození, obal praskne a proud folikulární tekutiny vystříkne vajíčko směrem k vejcovodu. Žena tzv. ovuluje. Mimotělní oplodnění (IVF) je však jak pro budoucí rodiče, tak pro lékaře náročný proces, a tak aby se zvýšila pravděpodobnost úspěchu, odebírá se více vajíček najednou. Více se jich také oplodní a podle toho, jak se vzniklá embrya vyvíjí, vybírá se jedno, maximálně dvě nejkvalitnější pro transfer do dělohy. Aby mohl lékař získat při jednom odběru více zralých vajíček, je třeba vaječníky hormonálně podpořit. U metody IVM se vaječníky stimulovat nemusí, z folikulů se odsávají nezralá vajíčka a ta se pak v kultivačním médiu nechají v inkubátoru dozrát.

Vajíčka pod dohledem
Nedávno Betynka informovala o permanentním monitoringu mimotělního vývoje embryí, který embryologům pomáhá dokonaleji sledovat, posuzovat a vybírat ta nejlepší pro přenos do dělohy. Tuto pomůcku využívají i při dozrávání vajíček. Pomocí kamery a počítačových záznamů i on-line přenosů mohou kontrolovat jejich vývoj, aniž by je vystavovali změnám prostředí při vyndávání z inkubátoru. Přesněji se také určí nejvhodnější doba pro oplození vajíčka.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články