Maminka.czZdraví

Kouření, alkohol, rentgen... Co v těhotenství opravdu (ne)smíte?

Jana Potužníková 7.  11.  2016
Otěhotnět znamená vzápětí začít poslouchat, co smíte a co už ne. Všichni vám najednou říkají o všem, co je pro těhotné nevhodné, nebo dokonce nebezpečné. Špatné je, že mnohá doporučení jdou proti sobě, proto vám v nich vzápětí uděláme pořádek. Jednou provždy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cigarety – opravdu NE

Jako bývalý milovník nikotinu vím, jak může být chuť na cigaretu silná. Ale jako máma si neumím představit, že bych udělala něco tak strašného, jako že bych si zapálila s rostoucím bříškem (nebo později v přítomnosti dítěte)!

Pravda, sekla jsem s tím sedm let před početím své dcery, ale i kdyby ne, ve chvíli, kdy bych věděla, že jsem těhotná, by všechny „hřebíčky do rakve“ letěly do koše a já si raději nakoupila náklaďák čokolády, než abych dál ničila své tělo i zdraví vyvíjejícího se miminka. Každá cigareta mu škodí a ohrožuje ho. U maminek-kuřaček navíc roste riziko, že porodí předčasně, že jejich dítě nebude mít dobře vyvinuté plíce, že se narodí s astmatem, srdečními poruchami nebo s větší pravděpodobností výskytu rakoviny.

Kouření a těhotenství: 5 nejčastějších otázek

Riskujete také, že bude mít větší sklony k poruchám učení a podobně. Všechno to má na svědomí fakt, že v jediné cigaretě a jejím dýmu najdete okolo 4000 škodlivých látek. To je obrovské množství odporných věcí, které devastují vaše zdraví, potažmo v těhotenství zdraví vašeho dítěte. Možná se někde dočtete, že v případě velké závislosti na nikotinu někteří lékaři doporučují se spíše nestresovat a nechat si jednu dvě cigarety denně, ale…

„Takové rady neposlouchejte. Kouření je jedna z mála věcí, které u těhotných skutečně nepřipadají v úvahu a nezaslouží si žádnou výjimku. Rizika jsou tu totiž opravdu příliš velká,“ konstatuje doktor Jan Sadílek z pražské ordinace GynHelp.

TIP NA VIDEO: Co všechno může způsobit alkohol, když jste těhotná?

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Alkohol, První muž, Magnetická rezonance, Správné držení, Ideální kombinace, Přiměřené množství, Rentgen, Lední medvěd, Jan Sadílek, Ren, Těhotný problém, Porucha učení, Kouření, Cigarety, Kofein, Veronika Vidomusová, Omezené množství, Gravidita, Dobrá zpráva, Bakteriální původ, Ospala, Pár kousků, Zdraví na Heureka.cz

Video