Kopřivková sezona

Jahody, třešně, rybíz, ostružiny, všechny tyhle dobroty lákají k ochutnání, ale mohou také způsobit nepříjemnou kopřivku.
Kopřivková sezona

Chystáte-li se svému děťátku poprvé dopřát všechny možné přírodní laskominy, pak buďte připraveni na to, že se s kopřivkou můžete setkat. Neznamená to ale, že by se objevila jen po konzumaci zahradních a lesních plodů, tělo tak může reagovat i na jiné složky potravy, na styk kůže s umělými vlákny, složky koupelových přípravků, srst zvířat, sluneční záření nebo například i na léčbu antibiotiky. Zkrátka a dobře, tahle svědivá nadílka vás může překvapit téměř kdykoli. Mnoho maminek se s ní však poprvé setkává právě v létě, kdy děti ochutnávají různé dary přírody.

Projevy

Na kůži se objeví lehce vystouplé pupínky o průměru půl až pět centimetrů naplněné tekutinou. Pupínky mohou často splývat ve větší začervenalé plochy. Jsou svědivé, takže se dítě okamžitě začne škrábat. Obvykle za pár hodin tohle nadělení zmizí, ale do té doby vám může pořádně zatopit, protože dítě bude nervózní a plačtivé. Může se přidat také únava, horečka, průjem, dušnost, bolest kloubů, nevolnost nebo i zvracení.

Léčba

Vzhledem k tomu, že kopřivka je projevem alergie, pak na ni působí běžná antihistaminika. Vyrážku samotnou můžete utlumit mastí s mírným obsahem kortikoidu. Pokud by projevy byly prudké, pak samozřejmě vyhledejte lékaře. Jakmile zjistíte, co kopřivku způsobilo, musíte se toho vyvarovat.

Přírodní pomoc

Pokud jste příznivci přírodní léčby, pak zkuste krátkou, asi čtvrthodinovou koupel ve vlažné vodě, do níž je přidán šálek jedlé sody. Pomáhá také potírat vyrážku odvarem z heřmánku a nebo si můžete připravit příjemný, hezky vonící olejíček, který se hodí nejen na kopřivku, ale i na suchou a podrážděnou pokožku. Jeho příprava je pro nadšené bylinkáře jednoduchá: Do směsi 40 ml mandlového oleje lisovaného zastudena a 10 ml pupalkového oleje vmícháte 10 kapek geránia, 10 kapek levandule a 5 kapek heřmánku modrého. Pro děti do dvou let snižte počet kapek na polovinu, a je hotovo.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články