Končíme s kojením

Málokteré téma vyvolává tolik vášní, emocí, sporů a „zaručených pravd“ jako kojení. Jedno je ale jisté – každá máma a každé miminko s ním jednou skončí. Co dělat, aby to bylo pro oba co nejsnesitelnější?
Končíme s kojením
Kojení je nejpřirozenější a nejlepší zdroj výživy miminka, které spolu s mateřským mlékem získává v mámině náručí pocit tepla, jistoty a bezpečí. Je to zvlášní, silné, exkluzivní pouto, které ty dva pojí a které nesnese srovnání. Maminky si tyhle intimní chvilky často užívají minimálně stejně jako jejich miminka, protože jsou si moc dobře vědomy, že už nikdy nebudou se svými dětmi v tak důvěrném spojení.
 
Miminko ví nejlíp
Odborníci doporučují kojit nejméně do půl roku věku, ale pro dítě a svým způsobem i pro maminku je vhodné, aby kojení pokračovalo třeba až do dvou let nebo déle. Neexistuje žádné obecné doporučení, kdy by se mělo s kojením přestat, protože to je výlučně záležitost těch dvou. Navíc to není vždy jen maminka, kdo rozhodne – některé děti zcela samostatně jednoho dne prostě maminčin prs opustí a už se k němu nevrátí. Říká se tomu přirozené ukončení kojení a určitá část odborníků i maminek mu dává přednost, protože podle nich dítě samo nejlépe ví, kdy je připraveno se bez kojení obejít. Může to sice znamenat, že budete kojit do tří let věku dítěte, ale pokud to pro vás nepředstavuje žádný problém, budete mít aspoň jistotu, že jste své děťátko odmítáním prsu netraumatizovala...
 
Máma není dudlík
Přesto je ale v našich krajích stále nejčastější varianta, kdy se maminka o ukončení rozhodne zcela o své vůli a bez „souhlasu“ dítěte. To se samozřejmě mnohdy neobejde bez hlasitých scén, protože miminko nebo batole nedovede pochopit, proč je mu najednou upírán zdroj mléka i pomazlení, který byl dosud k dispozici doslova 24 hodin denně.
 
„Svého syna jsem se rozhodla přestat kojit ve dvou letech, protože jsem usoudila, že už mě stejně používá jen jako dudlíka,“ svěřuje se pětadvacetiletá maminka Věra L. Filípek v té době stejně jedl v podstatě všechno, co rodiče, a o kojení měl zájem hlavně večer a v noci. Spal s nimi v posteli a skoro každé dvě hodiny se na chvilku přisál. Takže Věra se vůbec nevyspala, a navíc byla přesvědčená, že takhle velké dítě nemůže mít v noci hlad, když se večer napucne kaší nebo jiným sytým jídlem. „Začali jsme tím, co jsme měli udělat dávno – dali jsme ho spát do dětské postýlky. První tři noci byly peklo, protože strašně plakal, až jsem měla strach, že si přijdou sousedi stěžovat. Ale nakonec pochopil, že nic kromě čaje v lahvičce nedostane, a dneska už spí krásně celou noc.“
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Pomalu, ale jistě
Jestliže se maminka rozhodne přestat s kojením, měla by ho ukončovat tak pomalu, jak je to jen možné. „Ideální je vynechat jedno kojení za týden, maximálně za tři dny,“ doporučuje laktační poradkyně Iva Rambousková z Dobříše. „Přitom by se vždy jako první mělo vynechat to kojení, na kterém dítě lpí nejméně. Například ranní nebo dopolední. Pokud si naopak třeba oblíbilo kojení večer před usnutím, měla by ho maminka nechat až úplně nakonec.“
 
Podle ní je ukončování kojení především zkouškou trpělivosti a zásadovosti každé maminky. Je totiž téměř jisté, že dítě se bude svého dožadovat hlasitě a s vervou, takže dojde i na opravdu srdceryvné scény, prosby a nářky. Jestliže jste se ale jednou rozhodla, je důležité si trvat na svém a miminku například neustále opakovat, že mlíčko už není. „Dejte si pozor i na takové detaily, jako je třeba místo, které má dítě s kojením spojené,“ upozorňuje laktační poradkyně. „Například si nesedejte do křesla, kde jste zpravidla svému dítěti prs nabízela, nebo si vedle něj nelehejte na postel.“ Před miminkem se také nesvlékejte nebo nenoste větší dekolt, protože pohled na vaše prsa mu kojení určitě připomene.

Máme doma závisláčka
„Posledních několik měsíců už dceru kojím prakticky jen večer před usnutím,“ říká maminka dvouapůlleté Sabiny Vlaďka P. „Jenže když je třeba nemocná nebo má pocit, že si jí nevšímám, dožaduje se mléka i přes den. Pracuju z domova a ona už přišla na to, že když telefonuju, dovolím jí vyhrnout mi triko a přicucnout se, protože potřebuju telefonát dokončit a vím, že když jí to nedovolím, začne strašně křičet.“ Sabinka si někdy hlasitým pláčem říká o mléko i v noci, když se jí něco ošklivého zdá, nebo se jen tak probudí. Maminka Vlaďka je z toho zoufalá a ráda by kojení ukončila úplně, ale bojí se, aby dcera citově nestrádala. „V tomto případě nejde o hlad nebo žízeň, je to psychická závislost a dvouleté dítě je schopné pochopit, co mu říkáte,“ vysvětluje Iva Rambousková. „Zkuste se s ní třeba dohodnout, že kojit se bude jen večer, ale pak to musíte dodržet a během dne dceři nedat, i když bude křičet nebo plakat. Děti jsou mazané a brzo zjistí, co na maminku platí.“ Podle laktační poradkyně ale nestačí jen důslednost, dítě musí také cítit vaši lásku a váš zájem. „Vynahraďte mu to, že přichází o své oblíbené kojení,“ radí Iva Rambousková. „Hrajte si s dítětem víc než obvykle, věnujte se mu, mazlete se s ním častěji. Právě teď potřebuje víc než jindy ujištění, že je stále milujete...“
 
Klepněte pro větší obrázek 
Naši modelové: David Kolařík a jeho pětiměsíční syn Gabriel
 
Rychlá akce
Ukončit kojení během několika dnů se vůbec nedoporučuje, protože je náročné pro matku i dítě, ale někdy se prostě nedá nic dělat a vy nemáte na vybranou. Jestliže máte čas pět dní a kojila jste desetkrát denně, radí laktační liga nahradit dvě kojení denně lahví s umělou kojeneckou výživou. Jestliže ale máte na odstavení pouze dva dny, vynechejte první den každé druhé kojení a druhý den vynechte zbytek. Každopádně ale věnujte dítěti mnohonásobně víc pozornosti a dopřejte mu tolik mazlení, kolik si přeje. Velkou péči si pochopitelně zaslouží rovněž vaše prsa, protože pro ně bude rychlé ukončení kojení bezmála takový šok jako pro dítě.
 
Péče o prsa
Ovšem i v případě, že budete kojení ukončovat pozvolna, bude vašim prsům pravděpodobně nějakou dobu trvat, než se srovnají se sníženou poptávkou po mléku. Laktační poradkyně Iva Rambousková proto doporučuje věnovat jim v této době zvýšenou pozornost. „Pokud máte hodně nalitá prsa, nebojte se odstříkávat až do uvolnění, aby se nevytvořila zatvrdlinka (retence) a posléze nevznikl zánět. Prsa si průběžně hlídejte a objeví-li se nějaká zatrvrdlina, rozmasírujte ji v teplé sprše. Jestliže i přes všechnu péči dojde k zánětu, pomohou studené obklady nebo zábaly z měkkého tvarohu.“ Bolest můžete mírnit třeba paralenem, ale pozor – léky k zastavení laktace vám může předepsat pouze lékař. Pro snížení tvorby mléka můžete také vyzkoušet recept našich babiček, které doporučovaly pití mátového nebo šalvějového čaje. Pokud se vám bude v prsou tvořit mléko i poté, co jste úspěšně ukončila kojení, nelekejte se – je to naprosto v pořádku. Může to trvat i týdny a měsíce, než se hladina hormonu prolaktinu ve vašem těle srovná.
 
5 rad pro co nejšetrnější konec kojení
• Nepřestávejte kojit najednou, ale učiňte tak co nejpozvolněji.
 
• Pokud se rozhodnete své dítě odstavit, trvejte na svém a buďte důsledná.
 
• Věnujte v této době dítěti několikrát víc pozornosti a lásky.
 
• Kojení, na kterém dítě lpí, odbourejte až nakonec.
 
• Hlídejte si prsa a nebojte se odstříkávat do úlevy.
 
V čem může pomoci tatínek?
• Když se s partnerkou dohodnete na tom, že dítě přestane kojit, buďte jí oporou ve chvílích, které jsou pro ni jako pro matku těžké.
 
• Pokud se dítě domáhá hlasitým křikem maminčina (zakázaného) prsu, nepřemlouvejte ji, „ať mu proboha dá napít, když tak křičí“, ale zkuste dítě třeba zabavit hrou a odvést jeho pozornost od matčina výstřihu.
 
• Můžete pomoci také při odnaučování nočnímu kojení. Nechte maminku spát v jiné místnosti a vstávejte k miminku v noci místo ní. Dítě dobře ví, že od vás žádné mléko nedostane, a tak se brzy naučí, že v noci se nepije. Asi se pár nocí dobře nevyspíte, ale v očích své ženy budete za hvězdu.
 
• Jestliže dítě vyžaduje kojení hned po probuzení, můžete je ráno vyndat z postele a odvést do kuchyně, kde mu nabídnete ke snídani některé jeho oblíbené jdlo.
 
Text: Johana Barvínková
 
Betynka na Facebooku


Nejčtenější články