Komu se zelení, tomu se nelení

Léto je stále v plném proudu a regály všech obchodů se prohýbají pod tíhou čerstvé zeleniny. Pokud máte zahrádku a baví vás pěstitelské práce, určitě už touhle dobou sklízíte plody svého úsilí.
Komu se zelení, tomu se nelení
Připravte si zelenou hostinu – nabije vás energií, ochladí v horkém dni a vůbec se všestranně postará o to, aby vám bylo skvěle na těle i na duchu!
 
CUKETOVÉ PLACKY
1 kg mladých zelených cuket
2 vejce
150–250 g hladké mouky (podle toho, kolik pustí cuketa vody)
2–3 stroužky česneku
sůl, olej na smažení
DOBA PŘÍPRAVY: asi 40 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Mladé zelené cukety omyjeme a nastrouháme i se slupkou nahrubo. Vmícháme vejce, prolisované stroužky česneku, sůl a hladkou mouku. Pokud je směs příliš řídká, přidáme mouku podle potřeby. Na pánvi rozpálíme olej a pomocí lžíce tvoříme placičky, které smažíme po obou stranách dozlatova. Placičky jsou na povrchu křupavé a uvnitř zůstanou vláčné. Podáváme jako přílohu k pečeným masům či zelenině nebo jen tak s ostrou salsou z pálivých paprik.
 
RISI E BISI
1,5 litru vody na vývar
1 kg čerstvých vyloupaných hráškových lusků
30 g másla
5 lžic čerstvě strouhaného parmazánu (můžeme použít český Gran Moravia)
2 lžíce olivového oleje
1 malá, nadrobno nakrájená cibule
3 lžíce zelené petrželové natě (raději plochou než kudrnku)
225 g rizotové rýže (např. Arborio, prodává Albert, Penny Market, obchody s italskými specialitami Tesco)
sůl a pepř
DOBA PŘÍPRAVY: 25 minut + 45 minut na vývar
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Nejprve si vyrobíme hráškový vývar: do 1,5 l vody dáme na mírném ohni vařit polovinu hrášku společně s kouskem řapíkatého celeru (nemusí být), bobkovým listem, zeleninovým vývarem v kostce (např. Bio) a zelenými bylinkami. Vývar vaříme zhruba hodinu nebo dokud hrášky nezměkknou. Pak je vyjmeme a společně se lžící parmazánu a lžičkou másla rozmixujeme na pastu. Zbylý litr vývaru necháme stále mírně bublat na plotně.
V pánvi se silným dnem rozpálíme směs másla a oleje a přisypeme cibuli. Pak přidáme nakrájenou petrželku a za stálého míchání necháme sklovatět asi 3 minuty. Přisypeme rýži (pozor, nepromýváme!) a obalíme ji ve směsi oleje, másla, cibule a petrželky. Přilijeme všechen vývar a hráškové pyré, promícháme a necháme na mírném ohni vařit, až rýže změkne – asi 15 minut. Rizoto přemístíme do nahřáté mísy, posypeme zbylou petrželkou a zbylým nastrouhaným sýrem.
 
LOTRINSKÝ KOLÁČ S BROKOLICÍ A PLÍSŇOVÝM SÝREM
180 g hladké mouky
120 g másla nebo rostl. tuku
1 čerstvé vejce
2 lžičky strouhaného sýra typu eidam nebo parmazán
menší brokolice
3 vejce
10 dkg sýra s plísní (např. niva nebo gorgonzola)
1dl 12% sladké smetany
sůl
papír na pečení
DOBA PŘÍPRAVY: přibližně 1 hodina
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Z másla, mouky, vejce, soli a sýra uhněteme těsto – pokud se lepí, přidáme trochu mouky. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a ponecháme v chladu asi půl hodiny. Troubu předehřejeme na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160). Formu na koláč vymažeme tukem a pokryjeme papírem na pečení. Těsto naplníme do formy tak, aby se utvořil okraj. Pokryjeme papírem na pečení, posypeme suchými fazolemi a předpečeme asi 15 minut „naslepo“, tak se těsto nezdvihne. Mezitím si připravíme brokolici, natrháme ji na drobné kousky (jen květenství), a sýr, který nakrájíme na malé kostičky. Z korpusu odstraníme fazole a papír, poklademe jej brokolicí a sýrem a zalijeme osolenou (jen mírně, sýr je slaný) smetanou, ve které jsme rozkvedlali vejce. Pečeme asi 35 minut.
 
 
FAZOLKY NA ŠPEKU S PEČENÝMI BRAMBORAMI
500 g zelených fazolek
150 g anglické slaniny nebo pancetty
1 kg nových brambor, pokud možno stejné velikosti
špejle nebo dřívka od nanuků
hrubá mořská sůl
pepř
lžíce olivového oleje
DOBA PŘÍPRAVY: přibližně 45 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, očistíme brambory a napícháme jednotlivě na špejle nebo dřívka. Poklademe do pekáče, pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a dáme péci. Upečené (asi za 40 minut) necháme dojít, zatímco připravíme fazolky: anglickou slaninu nebo pancettu nakrájíme na malé proužky a rozehřejeme na pánvi. Přihodíme očištěné fazolky a za stálého míchání je restujeme asi 10 minut – víc ke zkřehnutí nepotřebují.
 
 
SALÁT KLEOPATRA
1 salát Lollo biondo, římský nebo dubáček
2 lžíce olivového oleje
1 čerstvý žloutek z jakostního (kontrolovaného) vejce
1 lžička ostřejší hořčice (nemusí být) nebo hotové čerstvé majonézy
1 balení sardelových oček s kapary
1 kuřecí prsíčka
1 avokádo
DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Žloutek a hořčici dáme do misky, za stálého šlehání postupně po kapkách přidáváme olej. Směs začne bělat a houstnout, zhruba po 5 minutách takto utvoříme čerstvou majonézu. Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a osmahneme na lžíci oleje, až zbělají. Očištěný salát natrháme rukama (při krájení nožem zbytečně unikají cenné vitaminy) do mísy, přidáme kousky masa, sardelová očka a na malé kostičky nakrájené avokádo. Přelijeme majonézou a zlehka promícháme. Příliš nesolíme, očka jsou velmi slaná. Podáváme ihned.
 
SÝROVÁ POLÉVKA S HRÁŠKEM A KAROTKOU
1 litr vody nebo vychladlého vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
3 tavené sýry
hrst čerstvého hrášku
1–2 karotky
DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Za stálého kvedlání přiléváme vodu nebo vývar a asi 5 minut povaříme. Přidáme sýr, který jsme buď protlačili struhadlem, nebo rozmělnili vidličkou – podle trpělivosti. Za stálého kvedlání, nejlépe metlou na sníh, necháme rozpustit v polévce a vaříme, až získá krémovou konzistenci. Přidáme hrášek a ještě asi 5 minut povaříme. Nakonec stáhneme z plamene a ozdobíme čerstvě nastrouhanou karotkou.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články