Kolika: Slovo, které novopečené rodiče děsí

Dětskými kolikami trpí velká většina miminek. Nejhorším obdobím je prvních několik týdnů až měsíců života.
Kolika: Slovo, které novopečené rodiče děsí

Kolika se vyznačuje naříkavými výkřiky dítěte, které svírá pěstičky a přitahuje nožičky k bříšku. Bolesti bříška se obvykle vyskytují každé dvě až tři hodiny, obvykle patnáct minut po jídle. Miminko v tomto období dokáže proplakat dny i noci. Je tedy velmi důležité, aby se maminka snažila v době klidu odpočívat a nabírat síly na další ataky.

Pozor na potraviny
Jestliže kojíte, nekonzumujte potraviny, u kterých víte, že vás nadýmají. Mezi ně patří luštěniny, čerstvé pečivo, perlivé vody, hroznové víno, zelí, cibule, česnek... Můžete také vyzkoušet vynechat konzumaci mléčných výrobků. Protože výzkumy potvrdily, že kravská bílkovina způsobuje trávicí obtíže.

Odříhnutí je základ
Dítě při sání spolyká vzduch, který mu nafukuje bříško. Když si odříhne, množství vzduchu se mnohem zmenší.

Děťátko zavinujte
Zavinutí napodobuje tlak, který dítě zakoušelo v děloze. Důležité je, aby mělo pocit tepla a bezpečí. Pokud vidíte, že má dítě bolesti bříška, zkuste mu na něj položit teplý ručník, ohřátý polštářek s peckami nebo třeba v ručníku zabalený termofor.

Při kolice také pomáhá houpání, nošení bříškem dolů, kolébání, nošení v kapse na těle, procházka v kočárku, houpání na cvičebním balónu. Někdy pomáhá i klidná hudba či broukání.

Kojící maminky by měly popíjet bylinkové čaje z kmínu, fenyklu či anýzu. Nejen, že podporují laktaci, ale zároveň zmírňují nadýmání u dětí. Útěchou pro rodiče může být fakt, že toto období obvykle po třech až čtyřech měsících pomine a spánkový režim dítěte se mírně upraví.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články