Kolíčkové hrátky

Obyčejné kolíčky a co všechno se z nich dá vytvořit – letadlo, vážka nebo třeba žirafa. Je to jednoduché, rychlé a děti to určitě bude bavit. Zkuste to s námi.
Kolíčkové hrátky

Letadélko

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete jeden kolíček, dvě větší dřívka od zmrzliny a jedno menší, event. tři stejně velká, barvy, magnetky, lepidlo

Nechte děti, aby nabarvily kolíček a dřívka podle své chuti. Po zaschnutí přilepte dvě dřívka ke konci kolíčku, každé z jedné strany. Na opačnou stranu pak nalepte kratší dřívko, event. dřívko zkraťte, aby bylo menší než dvě předchozí. Na malé dřívko navíc můžete přidělat ještě kormidlo. Protože to hůře drží, zvolte třeba tuhnoucí modelínu. Na spodní část kolíčku nalepte magnetky. Letadélko tak může zdobit vaši lednici, a protože základem je kolíček, můžete do letadélka dávat vzkazy.

Mravenečci

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete kolíček, 3 větší knoflíky, lepidlo, černou barvu, plyšové drátky a plastové oči

Kolíček pomalujte černou barvou a nechte ji zaschnout. Pak na jednu stranu kolíčku přilepte knoflíky (nemusejí být černé jako na obrázku, můžete vytvořit i různobarevného mravenečka). Ustřihněte z drátků tři krátké kousky a postupně je protáhněte středovým drátem kolíčku. Jde to ztěžka, ale jde to. Nakonec ještě udělejte z drátků tykadla a jejich konečky vstrčte do dírek u knoflíku. Nalepte oči (nemusejí být koupené plastové, můžete je udělat třeba z papíru), a je to. Takové kolíčky můžete využít jako držáček a zároveň těžítko na ubrousky při stolování venku. Mohou být také těžítkem na ubrus, aby vám ho vítr neodfoukl.

Žirafa

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete tři kolíčky, žlutou a hnědou barvu, čtvrtku, lepidlo, hnědý plyšový drátek a žlutou bambulku nebo vatičku (barevnou odličovací vatovou kuličku)

Ze čtvrtky vystřihněte oválek a natřete jej žlutou barvou. Stejnou barvou namalujte i všechny tři kolíčky. Po zaschnutí na tělo i kolíčky namalujte hnědé flíčky. Na konce kolíčků ještě udělejte hnědou barvou kopýtka. Dva kolíčky přicvakněte k papírovému tělu jako nožky a jeden nahoru jako krk. Nakonec mezi rozevřený konec kolíčku na krku přilepte žlutou vatičku jako hlavu a z druhé strany plyšový drátek jako hřívu. A žirafa je na světě.

Dřívkohra

Klepněte pro větší obrázek

K vytvoření této zvonkohry-dřívkohry potřebujete dvanáct dřívek od zmrzliny, pět provázků, lepidlo a různé barvy

Nechte děti, aby dřívka namalovaly barvami podle své chuti, vždy ale jen z jedné strany. Po zaschnutí na nenamalovanou stranu pěti dřívek nalepte po celé délce tenké, dostatečně dlouhé provázky. Přiklopte nenamalovanou stranou dalších pěti dřívek. Aby provázek mezi dřívky držel a lepidlo se pěkně přichytilo, přitiskněte obě dřívka k sobě kolíčky než lepidlo uschne. Nakonec provázky několik centimetrů od dřívek přilepte ještě na vodorovně umístěné dřívko, které udrží vzdálenost mezi jednotlivými zavěšenými dřívky. Opět postupujte stejně, tedy provázky přilepte mezi dvě dřívka. Závěrem udělejte na provázcích jeden společný uzlík a celou dřívkohru můžete zavěsit do průvanu, aby ji vítr mohl „rozehrát".

Vážka

Klepněte pro větší obrázek

Potřebujete kolíček, 2 dřívka od zmrzliny, tři barvy, lepidlo a plastové oči

Namalujte kolíček barvou, jaká se bude dětem líbit. Po zaschnutí jinou barvou udělejte proužky. Dřívka od zmrzliny také natřete a nechce zaschnout. Pak je přilepte do mírně rozevřeného kříže. Na konec kolíčku přilepte plastové oči nebo je namalujte třeba fixkami. Takovouhle kolíčkovou vážku můžete opět použít jako těžítko na ubrousky nebo na spodní část přilepte magnetky a připevněte ji na ledničku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články