Kojení po porodu

Mnoho maminek se bojí, že po porodu nebudou mít mléko, nevědí, jak a kdy kojit, kolik plenek má miminko počurat atd. Všechny tyhle obavy mohou vyústit v to, že se maminka natolik vynervuje, až se mléko skutečně opozdí a nastanou problémy. První a nejdůležitější rada tedy zní: Buďte především v klidu, nenechte se ničím a nikým vynervovat.
Kojení po porodu

Přikládat, přikládat

První hodiny po porodu ještě mléko nemáte, ale to neznamená, že nemůžete dítě přikládat. Naopak, stimulací bradavek se laktace může aktivovat. Pokud nevíte, jak si dítě k prsu přiložit, požádejte o radu personál. Měla by být k dispozici laktační poradkyně nebo alespoň sestřička, která vám pomůže. Pokud tomu tak není a nikdo není ochotný vám v takové chvíli pomoci, je to důvod k velké stížnosti. V žádné porodnici by vás s kojením neměli nechat na holičkách.

Kdo si počká, ten se dočká

Obvykle se mléko začne tvořit druhý až třetí den po porodu, proto nepropadejte panice, že jste hned po porodu nezačala kojit. Vaše miminko přesto hlady nestrádá. Do té doby, než se vám vytvoří mléko, dostává od vás tzv. kolostrum, které není tak tučné, ale obsahuje hodně karbohydrátů, proteinů a dalších pro miminko potřebných látek.

Masírujte a nahřívejte

Pro uspíšení tvorby mléka můžete prsy lehce (říkáme-li lehce, myslíme opravdu lehce) masírovat nebo jemně nahřívat, i to prý pomáhá rychlejší tvorbě mléka.

Po císaři nespěchejte

Pokud jste po císařském řezu, mléko se obvykle spustí později než u maminek po přirozeném porodu, kde se o všechno postarají hormony. Trochu opožděnou tvorbu mléka mohou mít podle odborníků také maminky s velkou nadváhou a starší rodičky.

Hubnutí je normální

Neděste se, když vaše miminko po porodu nepřibývá na váze, ale naopak ubývá. Je to u většiny novorozenců úplně normální jev. Většina dětí se na svou porodní váhu znovu dostane až kolem desátého dne života.

Počítání plen

Kde je příjem, musí být i výdej, říká se. A platí to i u miminek. Jakmile začnou pít, očekává se, že začnou i vylučovat. V prvních 24 hodinách po porodu by dítě mělo „zašpinit" plínku buď močí, nebo stoličkou. Během dvou až tří dnů po porodu by mělo použít plínku dvakrát až třikrát denně a po pěti dnech byste měli mít doma pětkrát denně mokrou nadílku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články