Kojení: Jak zvýšit či snížit tvorbu mléka

I když se o kojení hovoří jako o nejpřirozenější aktivitě, stále se najde mnoho maminek, které tápou. A to tak, že si dokonce mohou dobře rozběhnutý proces laktace pokazit nebo dokonce úplně zastavit.
Kojení: Jak zvýšit či snížit tvorbu mléka

Kojení se může zkomplikovat mnoha faktory, my se ale teď zaměříme na zcela základní jev a tím je zvyšování či naopak snižování laktace nebo-li tvorby mléka.

Zvyšování laktace
V šestinedělí bývají prsa více nalitá, což je způsobeno větším množstvím poporodních hormonů, které podporují laktaci. Později se laktace více přizpůsobí dítěti, prsa se nalévají méně nebo vůbec, jelikož se mléko tvoří hlavně přímo při sání dítěte.

Pokud i přes toto ujištění máte pocit, že máte mléka méně nebo vaše děťátko opravdu hůře prospívá, či z nějakého jiného důvodu toužíte zvýšit laktaci, neexistuje nic snazšího. Tvorbu mléka zvýšíte jednoduše častějším kojením či odsáváním. Laktace je totiž založena na jednoduchém systému nabídky a poptávky. Takže buďte trpělivé, miminko častěji přikládejte, případně si pomozte odsávačkou a přibližně za 3-4 dny bude mléka opět dostatek.

Před kojením můžete také prsa nahřívat sprchou nebo teplou žínkou a při kojení je též vhodné popíjet teplé nápoje, mléko se tak lépe spouští.

Snížení laktace
Některé maminky, které mají mlíčka dostatek, se bohužel milně domnívají, že když budou mezi kojeními odsávat, dostanou z těla všechno přebytečné množství mléka (ať už důvodu bolestivosti nalitých prsou, zánětů v prsech, odstavování apod.). Opak je pravdou! Jak už jsme si výše popsali, prsa častým kojením či odsáváním nevyprázdníte, ale dodáte tak do mozku informaci: Všechno mléko z prsou bylo odsáto, je potřeba tvořit stále více a více.

Pokud tedy chcete snížit laktaci, kojte jen tolik, kolik si dítě žádá, neodsávejte mezi kojeními. A kojte vždy jen z jednoho prsu, druhé dítěti nabídněte až při dalším kojení. Pokud plánujete odstavovat, postupně odebírejte počet kojení (začněte tím, které je dítětem nejméně vyžadováno), což způsobí, že se také bude snižovat množství mléka.

Při hodně bolestivě nalitých prsech si můžete ulevit krátkým několikavteřinovým odstříkáním a studenými obklady. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články