Kojenecké plavání? Zvažte to!

Plavání s miminkem je stále "in". Mnohé teprve nastávající maminky už mají jasno, kde bude jejich dítě získávat „vodnické“ zkušenosti a zvláště teď v létě se chce každá maminka vytáhnout, jak právě ten její mrňousek je zdatný plavec. Je ale kojenecké plavání opravdu tak prospěšné?
Kojenecké plavání? Zvažte to!
Je fakt, že všestranný pohyb ve vodě je pro motorický i psychický vývoj miminka prospěšný, přispívá i ke správné činnosti srdce a střev, učí děti optimálnímu respektu z vody i dovednosti, které jim mohou při nečekaném pádu do vody zachránit život. Na druhou misku vah je však nutné přihodit praxí ověřené obavy pediatrů. A to nejen v zájmu objektivity, ale hlavně v zájmu zdraví dětí.

Neplave? Nevadí
„Když jsem v poradně před ostatními maminkami řekla, že my s Toníčkem plavat nechodíme, protože mně se v zimě do vody lézt nechce,“ vzpomíná Markéta z Plzně, „jejich pohledy ze mě udělaly krkavčí matku, která kvůli svému pohodlí neudělá nic pro zdraví dítěte. O dva měsíce později byl Toník v poradně skoro jediný, kdo neměl rýmu, náběh na zánět středního ucha ani průduškový kašel. Vzpomněla jsem si při tom, jak i já jsem kdysi coby „plavací“ batole byla věčný „unudlánek“.

Dráždění průdušek
Zatímco Markéta se řídila vlastní zkušeností a mateřskou intuicí a zřejmě správně odhadla, že takto časné plavání by její „krvi“ – jejímu potomkovi nemuselo jít k duhu, dětští lékaři nad kojeneckým plaváním nejásají z čistě odborného pohledu. Důvodem jsou výsledky četných zahraničních studií, dle kterých je plavání v kojeneckém věku spojeno s častějším výskytem astmatu v pozdějších letech. Na vzniku se pravděpodobně podílí vdechování výparů chlóru, který se používá k dezinfekci vody. U predisponovaných dětí může způsobit nevratné změny v dýchacích cestách vedoucí ke zvýšené dráždivosti průdušek, což je podkladem astmatu. Jenže zcela bez chlóru se požadovaná dezinfekce vody neobejde, namítají provozovatelé bazénů pro kojenecké plavání, ale jeho negativních účinků jsou si také vědomi. Proto mnozí doplňují čistící systém UV lampami. S jejich působením mohou dávku chlóru podstatně snížit, aniž by byla kvalita vody ohrožena.
 
Klepněte pro větší obrázek

Pozor při atopii
Je známo, že chlorovaná voda vysušuje také kůži a poškozuje její přirozenou ochrannou bariéru. Voda ve speciálních bazénech je ke zdravé miminkovské pokožce většinou šetrná, zejména, je-li po koupání pokožka ošetřena vhodnou kojeneckou kosmetikou. Ale pro pokožku atopika to nemusí stačit. A co víc, výše zmíněné astma s atopickým ekzémem souvisí, protože mezi projevy atopie se řadí právě atopický ekzém a senná rýma. Tím pádem by si na plavání s dítětem měli nechat zajít chuť hlavně ti rodiče, v jejichž rodinách se atopická onemocnění vyskytují.
 
Ani černé, ani bílé
Jaké tedy je kojenecké plavání? Vhodné nebo nevhodné pro plus minus půlroční miminko? Zvažte to. Jako skoro všechno, má své pro i proti, a hlavně na každé dítě působí jinak. Některé projde kurzem posilněné, spokojené, bez jediného onemocnění, jiné řadu hodin promarodí a následky si odnese i do dalších let. “ Zvažte to!
 
Text: Hanka Bělohlávková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články