Klučičí intimnosti: Nesestouplá varlata

Mužský genitál je téměř celý mimo dutinu břišní. Vrozené vady se naštěstí dají odhalit většinou hned po porodu.
Klučičí intimnosti: Nesestouplá varlata

Může se jednat například o:
• chybné vyústění močové trubice
• varlata nesestouplá do šourku

V prvním případě se může vyústění nacházet oproti normálu, kdy močová trubice ústí na vrcholu penisu, na jakémkoliv místě mezi penisem a konečníkem. Lékaři doporučují, aby se případná operace, pokud nedělá dítěti močení problémy, nechala na pozdější dobu. Plastická chirurgie si dnes s takovým problémem poradí tak dobře, že většina pacientů nemá v pozdějším věku žádné problémy ani s funkčností genitálu.

U nedonošených dětí je bohužel nesestouplé varle jednou z nejčastějších poruch. 98 % mužské populace je ale v tomto směru bez problémů. Většinou se vše srovná do jednoho roku věku dítěte, necelé jedno procento chlapců má ale i pak nesestouplé jedno či obě varlata. V době, kdy začnou navštěvovat školu, je takto postižených jedinců mizivé množství - 0,2 %.

Migrující varle není podle odborníků žádným patologickým nálezem - většinou se dá pohodlně stáhnout, jen občas zůstává v tříselném kanálu. Zadržení varlátek v dutině břišní ale vyžaduje léčbu. Obvykle se nasazuje hormonální léčba. Pokud se ukáže jako neúčinná, přichází na řadu chirurgický zákrok, který se musí udělat do šesti let věku.

Varlata mají v těle muže dvojí funkci. Za prvé se v nich tvoří mužské pohlavní buňky - spermie. Pokud varlata nesestoupnou, nemohou správně produkovat spermie. Ty totiž potřebují ke svému optimálnímu vývoji teplotu nižší, než je ta uvnitř těla. Někdy se také mohou v nesestouplém varleti tvořit nádory. Ve varlatech se tvoří i pohlavní hormon, testosteron. Ten ovlivňuje u každého jedince vývoj směrem k mužskému vzhledu i všechny změny v období puberty.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články