Když vás škol(k)a straší…

Září je opět tady a s ním i začátek školního roku. Některé ratolesti jdou poprvé, některé už jsou ostřílení škol(k)áci. Děti absolvují nejrůznější emoce a stejně tak nenechává tato změna chladné dospělé.
Když vás škol(k)a straší…

Aby bylo zvládání všech novinek a změn souvisejících se začátkem školního roku snadnější, připravili jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte, že stres můžete celá rodina zvládat i s naprostým klidem.

Vyžádali jsme tedy pro vás pár tipů od terapeuta BioBachovek, které mají oproti konvenčním Bachovým květovým esencím potvrzený rychlejší nástup účinku.

Nástup do školky
Nejsilnější emocí, kterou děti pocítí při nástupu do mateřské školy, je odloučení od rodičů, respektive od matky. Samozřejmě vždy záleží na povaze dítěte, rodinné situaci i na tom, jestli maminka první tři roky s dítětem byla nepřetržitě nebo ne. Malé (i větší) stesky se ale projeví vždy. Podle učitelek v mateřské škole je pro dítě v zásadě nejhorších prvních čtrnáct dní a celková adaptace pak nejvíce záleží nejen na dítěti, ale především na rodičích, na jejich sebevědomí a sebekázni.

Učitelky mateřských škol se poměrně shodují na tom, že maminky jsou v dnešní době úzkostlivější hlavně díky kontaktům, které nepřirozeně navazují přes internet. Dítě školku zvládne s většími či menšími obtížemi až na výjimečné jedince téměř vždy, důležité však je, aby na odloučení, stres, úzkost či paniku byla připravena i maminka a nepoddávala se těmto emocím, v horším případě je neprojektovala do dítěte.

Odloučení
Pokud však už na tyto pocity dojde, doporučujeme pro maminku BIO Bachovky elixír Závislost. Název zní trochu fatálně, ale jde především o to, odbourat negativní puzení k přílišné závislosti na dítěti a tím i pocity s tím spojené, jako je úzkost a smutek.

Okamžitá pomoc
V prvních měsících (u každého dítěte je adaptace různě dlouhá) můžete sobě i ratolesti navíc „naordinovat“ BIO Bachovky sprej či elixír První pomoc/Urgency. Sobě jej vstříkněte přímo do úst při odchodu do školky, kdy je dítě nejvíce vystaveno vašim emocím, a dítěti je můžete aplikovat buď 4x denně 4 kapky nebo jednorázově do celodenního pití 12 kapek.

U rodičů je pro zdárný průběh adaptace nejdůležitější klid, rozhodnost a pozitivní myšlení, kteréžto emoce pak snadno posílá směrem k dítěti. Neustupujte, buďte laskaví a láskyplní, ale rozhodní a přesvědčení o tom, že kolektiv vašemu dítěti může jen prospět.

Strach
Další „nerovnosti“, jako je školková strava, různé strachy vašeho dítěte či chování učitelek pak můžete řešit v průběhu roku, ve chvíli, kdy problém nastane. Pokud má vaše dítě z něčeho ve školce nepříjemné pocity či strach, doporučujeme využít prokazatelně pozitivních účinků elixíru BIO Bachovky Strach.

Sebedůvěra
Můžete dítě na leckteré situace připravit, ale všechno prevencí nevyřešíte, proto vložte důvěru do rukou svého potomka a uvidíte sami, že to zvládne! Pokud vaše nedůvěra v dítě pramení ve vaší sebedůvěře, můžete svým emocí prospět Elixírem BIO Bachovky Sebedůvěra.

Klepněte pro větší obrázek
  
První školní den a pak stovky dalších
Oproti mateřské škole, kdy je dítě souženo především odloučením, je nástup do základní školy z psychologického hlediska mnohem větší oříšek. Ve škole je přísnější režim, dítě musí být několik hodin v kuse v klidu a podobným způsobem musí trávit i přestávky. Další silnou zátěží je jistá monotónnost školního vyučovaní a také to, že nemůže samo rozhodnout o tom, co chce dělat.

Všechny školní aktivity vyžadují od dítěte pozornost, energii a velké úsilí a ve větší či menší míře pro každé dítě znamenají stres, který ještě můžou umocnit rodiče či učitelé svým nesprávným chováním.

Co můžete pro dítě udělat, je především včasné nastavení spánkového a stravovacího režimu, podobného tomu ve škole. Pro dítě je také důležitá klidná večerní příprava všech věcí na zítřek a nesporně i klidné a neuspěchané vstávání.

Dítě je vždy se začátkem školního roku vystaveno stresovým faktorům, což neustává a často se i stupňuje s příchodem písemek a pololetí. I pro vás je stresující, když přijdete po dovolené do práce, a co teprve, když tam přijdete úplně poprvé!

Dítě potřebuje proto hodně odpočívat, čerpat energii z pohybových aktivit, potřebuje vaše bezpodmínečné přijetí a lásku a především pak potřebuje vaše pochopení. Jeho chování se může změnit, protože už ho nemáte 24 hodin pod dohledem, ovlivňuje ho spousta jiných lidí, je tedy na místě mít s dětmi trpělivost a být k jejich projevům tolerantní, což neznamená nevhodnosti přehlížet.

Soustředění
Podporu a pomoc do začátku školního roku vám opět můžou nabídnout BIO Bachovky. BIO Bachovky elixír Koncentrace podpoří úsilí vašeho dítěte, aby se dokázalo lépe soustředit na vyučování a školní podněty.

Komunikace
BIO Bachovky elixír Komunikace pak pomůže další důležité dovednosti, která je ve škole vyžadována a ve vztahu mezi rodiči a dětmi, obzvlášť na téma škola, velmi žádoucí.

Stres
Pokud cítíte, že se vaše dítě snaží ze všech sil a přesto neumí vypnout, doporučujeme BIO Bachovky Interiérový parfém Anti-stres, který můžete před spaním nebo třeba hned po příchodu ze školy rozprášit v jeho okolí, a pomoci tak jeho zklidnění pomocí vůně bylin. Pokud vy sami ze školní docházky vaší ratolesti cítíte neklid, doporučujeme BIO Bachovky tělovou řadu Harmonie (Présence(s)), dopřejte si koupel nebo sprchu, případně využijte zklidňující vůně parfému a prokázaných účinků Bachových květových esencí kdykoliv během dne.

Více se o BIO Bachovkách dozvíte na: www.bio-bachovky.cz, další informace nejen o zázračných kapkách naleznete na: www.magazin-lohas.cz.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články