Když vám chybí jod

Cítíte se pořád unavená, míváte pocit hladu a zhrubly vám vlasy? Těhotenství určitě na vině není.
Když vám chybí jod

Co udělá muž, když před něj postavíte talíř s chutným obědem? Chopí se slánky. Podle některých statistik jsou pánové tvorstva skutečnými přeborníky v dosolování jídel. Pro ženy to – aspoň většinou – neplatí. A když se náhodou vařečky chopí jejich partner, říkají: „Máš to moc dobré, jen kdyby té soli bylo o trošku méně…“ „Aspoň budeš mít dost jodu,“ zažertuje možná. Pokud čekáte miminko, mělo by se do vašeho organismu dostat opravdu o něco víc jodu než dřív, denně asi 250 mikrogramů. A protože se u nás sůl řadu let jodiduje, není nic lehčího, než si jídlo řádně přisolit.

[UniverzalArticleBox Wakame, nori, kombu: Která mořská řasa má nejvíc jódu, která je na hubnutí? | https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/660212/morske-rasy-superpotravina-primo-z-more-ktera-je-zdravejsi-nez-bezna-zelenina.html | 171314133]

Je to dobře, nebo ne?
Jak pro koho. Pro člověka, který byl zvyklý nesypat sůl do všeho, pravděpodobně ano. Kdyby to bylo potřeba, asi si zvyknete. Příliš mnoho soli má však v těhotenství za následek vyšší krevní tlak a otoky. Podle výživářů je možné zvolit i jiné – mnohem vhodnější – řešení: jídelníček, ve kterém jod chybět nebude. Jod je například v mořských rybách a ostatních darech moře (treska, filé, makrela, tuňák, losos, sardinky, mořské řasy). Mořské ryby se navíc mohou pyšnit kvalitními bílkovinami a tuky, jež jsou nezbytné pro zdravý vývoj nervové soustavy vašeho děťátka. Syrové ryby raději nejezte, mohly by obsahovat cizopasníky, a maso z obrovských ryb, jako je žralok, zase rtuť.

Jod ale najdete i v zelenině, obilninách, bramborech, mrkvi, hroznech, černém rybízu, hruškách, višních, třešních, čokoládě, cibuli a v řeřiše. V menší míře s ním můžete počítat v tvarohu, sýrech, vejcích, pórku, žampionech, špenátu či v brokolici. Jak doporučuje odbornice na výživu a autorka receptů (pro čtyřčlennou rodinu) Jarmila Mandžuková, lepší je dávat přednost jídlům co nejjednodušeji upraveným, protože z těch složitě připravovaných se jod ztrácí.

S buráky to nepřehánějte
Máte ráda kapustovou zeleninu nebo třeba buráky? Pak byste měla vědět, že právě ty vstřebávání jodu do organismu zhoršují (ani s hlávkovým zelím či s tuřínem se v tomto případě počítat nedá). Lepšímu vstřebávání jodu do hormonů štítné žlázy zato napomáhá selen. Mezi jeho nejbohatší zdroje patří slunečnicová semena, vlašské ořechy, pšeničné klíčky, sardinky, tuňák či plody moře. Jste-li toho názoru, že by případný nedostatek jodu mohlo vyřešit užívání potravinových doplňků, zkonzultujte to raději se svým lékařem.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články