Když těhulky krvácí

Krvácení v těhotenství není naštěstí nijak časté, ale občas se může objevit. Nebojte se, ne vždy jde o vážnou komplikaci. Zároveň se nesmí podcenit ani „malé špinění“.
Když těhulky krvácí
Rané měsíce těhotenství
Nečekané krvácení v raném stadiu těhotenství bývá nejzáludnější. Může být příznakem hrozícího či předčasného potratu. Tehdy bývá krev červená, tekutá nebo ve sraženinách, krvácení může být i silné.
 
Velmi vážné je v prvních třech měsících i krvácení z důvodu mimoděložního těhotenství. Bývá provázeno obvykle slabým krvácením a bolestmi v podbřišku. Bohužel musí být předčasně ukončeno potratem. Nicméně jsou známé i případy, kdy maminka ještě ani o těhotenství neví a stále má menstruaci – zpravidla tak do 8. týdne. Poté se menstruace ztratí a i plod se vyvíjí naprosto normálně.
 
Klepněte pro větší obrázekHlavně nepanikařte!
Pokud začnete znenadání krvácet v prvních týdnech těhotenství, snažte se zachovat klid, lehněte si, položte nohy do zvýšené polohy či přiložte na podbřišek studený obklad a neprodleně informujte svého gynekologa. Je možné, ze i silné krvácení může probíhat bez jakýchkoli následků pro dítě, ale v každém případě musí o další péči rozhodnout odborník. Takže žádné rady „kamarádek“ ani samoléčba, pěkně šup do ordinace!
 
Lékař pravděpodobně provede vnitřní vyšetření pohmatem a ultrazvukem, aby zjistil, zda se plod vyvíjí normálně. Je-li vše v pořádku, pravděpodobně budete muset zůstat v klidu, dokud krvácení neustane. Pokud bude nutná hospitalizace, hlavně se jí nebraňte. I když jsou měsíce mimo domova dlouhé a nepříjemné, budete pod stálou kontrolou a to za zdraví miminka i vaše určitě stojí!
 
Krvácení v pozdním těhotenství? Ano, i to je možné…
Krvácení v pokročilých stadiích těhotenství může byt příznakem tzv. vcestného nebo předčasně se odlučujícího lůžka (placenty). Termínem vcestné lůžko se označuje placenta uložená v dolním useku dělohy. Ta v podstatě stojí v cestě miminku a brání jeho správné výživě. Vcestné lůžko se v posledních třech měsících těhotenství, kdy se dolní usek dělohy rozvíjí a pomalu připravuje k porodu, odlučuje od děložní stěny, což vyvolává krvácení různé intenzity. Krvácení představuje nebezpečí pro maminku i miminko, proto je důležité neprodleně informovat svého porodníka.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Podle závažnosti krvácení lékaři při tomto stavu postupují bud konzervativně: budete mít úplný klid na lůžku a až bude miminko schopno života mimo dělohu, bude porod vyvolán. Při větším krvácení může být těhotenství od konce šestého měsíce ukončeno zpravidla císařským řezem. Děťátko se sice narodí předčasně, není třeba se děsit. I nedonošená miminka se mohou při dnešní péči velmi dobře rozvíjet i mimo maminčino bříško. Mezi jiné příčiny krvácení, které jsou v těhotenství méně časté, patří choroby děložního hrdla. Tato krvácení bývají slabší, často formou zabarveného výtoku nebo „špinění“.
 
Krvácení bez příčiny?
Ano, i to se může stát. Až do doby těsně před porodem mohou některé maminky trápit občasná slabá krvácení z rodidel, jejichž příčinu se nepodaří objasnit. Lékaři nařídí zcela jistě klid na lůžku, ale žádné medikamenty nebo nepříjemné procedury těhulky nečekají.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články