Když střeva v těhotenství lenoší

O zácpě a hemoroidech se nestydí mluvit snad jen těhulky a rodičky. A to je dobře. Utajování těchto potíží by mohlo být i nebezpečné.
Když střeva v těhotenství lenoší

Cítím se jako sud! Která z nás tenhle pocit během těhotenství nezažila? Jako by těch mikropotíží způsobených hormonálními změnami nebylo dost v oblasti prsou, dělohy, žaludku a psychiky, přidávají se ještě střeva.

Na vině jsou hormony
Vlivem progesteronu střeva lenivějí. Tento hormon totiž působí na buňky hladkých svalů a snižuje jejich napětí i pohyblivost. Proto trávenina postupuje střevem pomaleji, vstřebává se z ní více vody a dochází k většímu zahuštění a dalšímu zpomalení. A to je ráj pro bakterie produkující střevní plyny. Pocit plnosti ještě umocňuje rostoucí děloha. A „sud“ je tu.

Řekněte to naplno
Jestli žena mívala zácpy i dříve, je pravděpodobné, že těhotenstvím se potíže ještě zhorší. Lékař by o tom měl vědět a doporučit prevenci.

Nastávající maminka Iveta za poměrně dramatických okolností pochopila, že stud může škodit. Jako nafouklý balon se cítila už několikrát, ale ve 30. týdnu těhotenství se přidaly i kruté bolesti břicha. Vše ukazovalo na náhlou příhodu břišní, a tak ji z pohotovosti odeslali na chirurgii. Po vyšetření konečníkem, při němž byl nález v normě, začaly spontánně odcházet větry i tuhá stolice a bolesti se zmírnily. Až dodatečně Iveta lékařům sdělila, že potíže s vyprazdňováním ji provázejí celý život a aktuálně má zácpu už deset dní. Na základě zlepšujícího se stavu i těchto informací lékaři následující den náhlou příhodu břišní vyloučili.

Vyšetřování i následná léčba podobných obtíží u těhotné je podle lékařů vždy složitá, protože poměry v dutině břišní se vlivem zvětšující se dělohy výrazně mění. Přitom správné rozeznání například zánětu slepého střeva od zácpy a plynatosti je velmi důležité, protože při invazivním vyšetření u náhlé příhody břišní (součástí je klystýr a rentgen střev) a případném chirurgickém zákroku může ve vysokém stupni těhotenství hrozit předčasný porod. Zácpě, nadýmání a potížím s tím spojeným se však dá šetrně předcházet.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články