Když miminko přepadnou viry

…chce to nepanikařit, ale být v pohotovosti. Z banální rýmičky se totiž může (ale nemusí) vyklubat i něco vážnějšího.
Když miminko přepadnou viry

Večer je uložíte do postýlky a nic mu není. Možné se jen chová trošku jinak než jindy – je unavenější, malátnější a také mu – vyhlášenému jedlíkovi, který by z vás vytáhl i poslední kapku mléka, nebo vyjedl misku kaše do poslední lžičky  – nechutná jíst. O půlnoci už ale hoří, a když přiložíte svůj spánek k jeho, skoro byste se spálila, jak horké čelíčko má. Je to jen „obyčejná“ viróza? To ukážou příští hodiny. Některé nemoci by ale dokonce mohly ohrozit i jeho život. A tak v případě, že si nevíte rady, nebo má dítě netypické příznaky, raději je konzultujte s lékařem, případně se rovnou vydejte na pohotovost, nebo zavolejte záchranku.  
 
Rýma
Tu chytí dítě stejně snadno jako dospělý. Důležité je odsávání nosánku (použít můžete i vysavač se speciálním nástavcem), aby se mu snadněji dýchalo.
Co pomáhá: Potíže zmírní nosní kapky, zvlhčování vzduchu v místnosti, kde miminko spí, při horečce podáváme paracetamol. Dobré je  zvednout trochu matraci, aby se mu lépe dýchalo, rozhodně mu ale pod hlavičku nedávejte polštářek.

Zánět hrtanu (laryngitida)
Slyšíte doma nějaký divný zvuk? Ne, žádného pejska nemáte, to jen vaše miminko přepadla laryngitida. Ta se vyznačuje štěkavým kašlem, obtížným dýcháním,  netypickým pískáním v krku. Dítě mívá vysokou horečku a jako by se mu nedostávalo dechu.
Co pomáhá: Zvedněte ho z postýlky, držte ho v náruči v kolmé poloze a otevřete okno (předtím ho samozřejmě dobře zabalte, aby vám ještě neprochladlo). Pokud nemáte zvlhčovač vzduchu, rozvěste v místnosti mokré ručníky nebo prostěradla. Jeho stav se může během pár minut zlepšit, ale také velmi zhoršit. Mějte se tedy na pozoru a při sebemenších známkách zhoršení buď jeďte do nemocnice, nebo volejte rychlou záchrannou službu. Na spaní dítěti zvedněte na jedné straně matraci. Pozor, mohlo by se dusit.

Zánět středního ucha
Je postrachem nejen dětí, ale i rodičů. Dítě v noci pláče, podvědomě si sahá na ouško (když mu lehce zataháte za lalůček, zjistíte, že ho to bolí). Dokud ouško „nepraskne“, nebo mu je lékař nepropíchne, miminko bude plakat bolestí a prokřičet může celou noc. Vysoká horečka většinou naskočí kolem půlnoci a hned tak se jí dítě nezbaví.
Co pomáhá: Samozřejmě léky na snižování horečky (s paracetamolem), případně na bolest (s ibuprofenem). Když se stav nelepší, vydejte se na pohotovost nebo rovnou do nemocnice. Pravděpodobně vám lékař předepíše antibiotika.

Zánět průdušek
Od komplikované rýmy a kašle není většinou daleko k zánětu průdušek, což je onemocnění dolních cest dýchacích. Dítě kromě rýmy a kašle mívá teplotu a špatně se mu dýchá.
Co pomáhá: Zvlhčení vzduchu, suchý vzduch totiž zhoršuje dýchání. Důležité také je,  aby v místnosti nebylo přetopeno. Odsávejte mu nosík, poněkud zvedněte matraci v postýlce. Při horečce podávejte léky s paracetamolem. Pokud má s dýcháním velké potíže, vyhledejte lékaře. Pozor: opakované těžké záněty dýchacích cest mohou zadělat dítěti na astma.

Šestá nemoc
Když dítěti vyskočí vysoké teploty, je to vždycky o strach, protože nevíte, na čem jste. Pokud se ale zhruba po třech dnech (po poklesu teploty) objeví na tělíčku drobná vyrážka, která se šíří na ruce a na krk, jde s největší pravděpodobností o šestou nemoc. Dítě může mít také zduřele krční uzliny.

Co pomáhá: Obyčejný paracetamol, třeba ve formě Paralenu. Nemoc ale většinou sama během pár dní odezní.

Pneumokok
Záněty průdušek, středního ucha, zápaly plic nebo třeba dokonce hnisavý zánět mozkových blan, to všechno jsou nemoci, za které mohou i pneumokokové bakterie.
Co pomáhá: předejít této nemoci se dá očkováním. Pokud na neočkované dítě pneumokok zaútočí, buďte ve střehu.  Podcenění léčba může mít za následek trvalé následky, ohrozit může i život dítěte. Lékař vám předepíše antibiotika, přesto je třeba mít se na pozoru.

Zánět hrtanové záklopky
Za vzácnější, život ohrožující onemocnění horních cest dýchacích, ale o to nebezpečnější epiglotitidu, může bakterie haemophilus influenzae. Pokud dítě není očkované, prudce mu vyskočí horečka – i ke čtyřiceti stupňům - je unavené, bledé, schvácené, bolí ho v krku a povrchně dýchá, nechce pít. Z pusinky mu mohou vytékat sliny.
Co pomáhá: Co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc, protože zdravotní stav se může během pár minut zhoršit natolik, že uzavře dýchací cesty a dítě se může udusit. Raději zavolejte záchranku. Mezitím dítě držte v kolmé poloze, umožněte mu dýchat studený vzduch, případně se řiďte radami dispečinku záchranné služby.

Chřipka
Chřipku stejně jako nachlazení vyvolávají viry, proto na ně antibiotika nezabírají. Příznaky jsou však podobné jako při nachlazení, jen v mnohem horším podání – bolení v krku, rýma, kašel. Někdy dítě žádné takové příznaky nemá, jen je schvácené, má vysokou horečku, průjem, zimnici. Neklesá-li mu horečka, zajdeme raději k lékaři. Chřipka trvá tři až čtyři dny, někdy přináší komplikace v podobě zánětu průdušek, zápalu plic, zánět středního ucha nebo sinusitidy.
Co pomáhá: Snižování horečky paracetamolem, případně ibuprofenem, který je dobrý i na bolest,  zkusit můžeme zábal (s tím však opatrně), snažíme se, aby nebylo děťátko dehydratované.

Angína
Zánět (krčních) mandlí může být jak virový, tak bakteriální, za ten druhý může většinou některý ze streptokoků. Dítě mívá vyšší teplotu, jazyk s bílým povlakem, který se může změnit až do červena,  zvětšené mandle s bolavými povlaky neb čepy, je unavené, postihnout ho může zvracení či jiné zažívací potíže.
Co pomáhá: Miminku podáváme paracetamol na snížení teploty, polotekutou, nebo kašovitou stravu, ne teplé, ale spíš chladné nápoje a vypravíme se s ním k lékaři. Pravděpodobné budou potřeba antibiotika.

Horečka
Pokud svému děťátku naměříte teplotu nad 38 stupňů, jde už o horečku, která je při podzimních a zimních nemocech bohužel poměrně běžná. Provází jak záněty horních cest dýchacích, záněty středního ucha, tak chřipku, angínu a mnoho dalších nemocí. Nejsnadněji mu ji změříte v zadečku. Když má dítě horečku, bývá neklidné a podrážděné, nebo naopak malátné, spavé, nechce jíst. Zabírá většinou paracetamol jako čípek nebo sirup. Dávkování vám buď předepíše lékař, nebo ho najdete na příbalovém letáku. V některých případech dobře funguje zábal – žínky namočené ve vlažné vodě můžete miminku přiložit na chvíli na ruce a nohy, na bříško nebo na hrudník.  Horečka kolem 40 stupňů může být provázena febrilními křečemi, k dítěti raději zavoláme lékaře.

Kašel
Většinou malé děti ruší hlavně v noci a bývá průvodcem celé řady onemocnění – nachlazením počínaje a třeba angínou konče. Při zánětech hrtanu kašle dítě spíše shora, při zánětech průdušek, spíše vychází z oblasti hrudníku. V každém případě důležitě je léčit příčinu nemoci a postarat se o to, aby dítě odkašlávalo. U většiny nemocí, které kašel provází, předepisuje dětský lékař dětem antibiotika a vhodné kapičky na kašel.

Jdeme ven s miminkem
Pokud se nebudeme procházet po výpadovce, ale někde v parku, nebo v klidnější městské čtvrti, určitě to vašemu drobečkovi prospěje. Vycházku vynecháme, leží-li venku smogová peřina, ve které se špatně dýchá, také při vysokých mrazech raději zůstaneme doma, protože děti do jednoho roku mají horší termoregulaci. Mrzne-li jen praští, jdeme ven až kolem poledne, kdy se většinou dost oteplí. Je-li venku minus pět stupňů už s dobře oblečeným dítětem ven můžeme.

Průjem
Když má nemocné miminko průjem, mohou za to často hleny, které spolyká, protože pochopitelně neumí smrkat. Odsáváme mu nosík, v místnosti udržujeme vlhký vzduch. Pokud už je i na jiné stravě než jen na mléce, snažíme se vybírat spíše dietnější potraviny, které jeho žaludek nebudou dráždit. Osvědčuje se brambor, nebo kupříkladu dušená mrkvička, výborný je rýžový odvar.

Novorozené děťátko potřebuje zvláštní péči. Pro prvních šest týdnů si odpustíme nákupní centra, kde se pohybuje spousta lidí a tudíž je tam větší šance, že chytíte nějakou infekci. Pokud potřebujeme zajít k lékaři, objednáme se na dobu, kdy má „obyčejnou“ poradnu a máme tedy jakousi záruku, že se tam s nemocnými dětmi nepotkáme. Domů, zvlášť v době, kdy je kolem více infekčních nemocí, nezveme návštěvy, zvlášť přátele z rodin, kde mají školkové a školní děti.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články