Když miminko přepadnou viry…

…chce to nepanikařit, ale být v pohotovosti. Z banální rýmičky se totiž může (ale nemusí) vyklubat i něco vážnějšího.
Když miminko přepadnou viry…

Večer je uložíte do postýlky a nic mu není. Možná je jen trošku unavenější, malátnější a také mu – vyhlášenému jedlíkovi – nechutná. O půlnoci už ale hoří. Když přiložíte svůj spánek k jeho, skoro byste se spálila. Je to jen „obyčejná“ viróza? To ukážou příští hodiny. Některé nemoci by dokonce mohly ohrozit jeho život. A tak nevíte- li si rady nebo má dítě netypické příznaky, raději je konzultujte s lékařem, případně volejte záchranku.

Rýma
Tu chytí dítě stejně snadno jako dospělý. Důležité je odsávání nosánku (použít můžete i vysavač se speciálním nástavcem), aby se mu snadněji dýchalo.

CO POMÁHÁ: Potíže pomáhají zmírnit nosní kapky, zvlhčování vzduchu v místnosti, kde miminko spí, při horečce podáváme paracetamol. Dobré je zvednout trochu matraci, aby se mu lépe dýchalo, rozhodně mu ale pod hlavičku nedávejte polštářek.

Zánět hrtanu (laryngitida)
Slyšíte doma nějaký divný zvuk? Ne, žádného pejska nemáte, to jen vaše miminko přepadla laryngitida. Ta se vyznačuje štěkavým kašlem a obtížným dýcháním. Dítě může (ale nemusí) mít vysokou horečku a jako by se mu nedostávalo dechu.

CO POMÁHÁ: Zvedněte je z postýlky, držte je v náruči v kolmé poloze a otevřete okno (dobře je zabalte, aby neprochladlo). Nemáte-li zvlhčovač, rozvěste v místnosti mokrá prostěradla. Jeho stav se může během pár minut zlepšit, ale také velmi zhoršit. Při sebemenších známkách zhoršení buď jeďte do nemocnice, nebo volejte rychlou záchrannou službu. Na spaní můžete dítěti zvednout na jedné straně matraci.

Zánět průdušek
Od komplikované rýmy a kašle není většinou daleko k zánětu průdušek, což je onemocnění dolních cest dýchacích. Dítě má i teplotu a špatně se mu dýchá.

CO POMÁHÁ: Zvlhčení vzduchu, suchý vzduch totiž zhoršuje dýchání. V místnosti by nemělo být přetopeno. Odsávejte mu nosík, mírně zvedněte matraci v postýlce. Při horečce podávejte léky s paracetamolem. Má-li s dýcháním velké potíže, vyhledejte lékaře.

Šestá nemoc
Když dítěti vyskočí vysoké teploty, je to vždycky o strach. Pokud se ale zhruba po třech dnech (po poklesu teploty) objeví na tělíčku drobná vyrážka, která se šíří na ruce a na krk, jde s největší pravděpodobností o šestou nemoc. Dítě může mít také zduřelé krční uzliny.

CO POMÁHÁ: Paracetamol, případně ibuprofen. Nemoc ale většinou sama během pár dní odezní.

Pneumokok
Záněty průdušek, středního ucha, zápaly plic, nebo třeba dokonce hnisavý zánět mozkových blan, to všechno jsou nemoci, za které mohou i pneumokokové bakterie.

CO POMÁHÁ: Předejít nemoci se dá očkováním. Pokud na neočkované dítě pneumokok zaútočí, buďte ve střehu. Podcenění léčby může zanechat trvalé následky, ohrozit může i život dítěte. Lékař vám předepíše antibiotika, přesto je třeba mít se na pozoru.

Zánět hrtanové záklopky
Za život ohrožující onemocnění horních cest dýchacích, epiglotitidu, může bakterie haemophilus influenzae. Není-li dítě očkované, prudce mu vyskočí horečka, je unavené, bledé, schvácené, bolí ho v krku, nechce pít. Z pusinky mu mohou vytékat sliny.

CO POMÁHÁ: Zdravotní stav se může během pár minut zhoršit natolik, že uzavře dýchací cesty a dítě se může udusit. Raději zavolejte záchranku. Mezitím dítě držte v kolmé poloze, umožněte mu dýchat studený vzduch, případně se řiďte radami dispečinku záchranné služby.

Horečka
Pokud svému děťátku naměříte přes 38 stupňů, jde už o horečku, a ta je bohužel při podzimních a zimních nemocech běžná. Nejsnadněji ji změříte v zadečku. Když má dítě horečku, bývá neklidné a podrážděné, nebo naopak malátné, spavé, nechce jíst.

CO POMÁHÁ: Zabírá většinou paracetamol jako čípek či sirup. Pomáhá zábal – žínky namočené ve vlažné vodě přikládáme miminku na chvíli na ruce a nohy, na bříško nebo na hrudník. Horečku kolem 40 °C mohou provázet febrilní křeče. K dítěti raději zavoláme lékaře.

Kašel
Provází řadu onemocnění nachlazením počínaje a zápalem plic konče. Malé děti ruší hlavně v noci. Při zánětech hrtanu kašle dítě spíše shora, při zánětech průdušek vychází kašel z oblasti hrudníku.

CO POMÁHÁ: Důležité je léčit příčinu nemoci a postarat se o to, aby dítě odkašlávalo. U většiny nemocí, které kašel provází, předepisuje pediatr dětem antibiotika a kapičky na kašel.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články