Když miminko pláče, chce nám něco říct. Ale co?

Každé dítě pláče, slyšela určitě každá maminka od svého okolí. Jenže i když pláče jistě každý malý človíček, není to tak úplně bezdůvodně. Jak ale rozpoznat všechny ty druhy pláče?
Když miminko pláče, chce nám něco říct. Ale co?
Podle pediatrů existuje několik způsobů pláče s různým sdělením. „Možná to vypadá jako hloupost, ale opravdu i nejmenší novorozenci se snaží dorozumět se svým okolím. A protože ještě neumí mluvit, dávají nám najevo svou nespokojenost pláčem. Teď jde o to, aby maminka co nejrychleji zjistila, jaký druh pláče co znamená,“ říká pediatr Martin Balcárek. Podle něj ale i dalších odborníků existuje několik základních druhů miminkovského pláče. A my se s nimi seznámíme v našem malém „miminkovském“ slovníku.

Nechte mne vyspat
Unavené děti jsou často uplakané, a pokud nemohou v klidu usnout, probrečí i hodinu. Ujistěte se tedy, že vaše dítě spí dostatečně dlouhou dobu. A vezměte v potaz fakt, že novorozenci by měli spát minimálně šestnáct hodin denně. Pokud spí váš drobeček méně, není divu, že pláče.

Dejte mi už najíst
Malá miminka potřebují jíst každých pár hodin. Některé děti na hlad reagují naprosto nepřiměřeně a vypadají, že zešílí, jestli nedostanou okamžitě najíst. Jakmile začnete kojit, snaží se zhltnout co nejvíc mléka. S překotným sáním však polykají i velké množství vzduchu a to může být příčinou nadýmání. To je potom zase příčinou ještě většího křiku. Pokuste se předejít podobným situacím a snažit se dítě nakrmit, jakmile se dostaví první signály hladu. Dítě jakoby něco „hledá“ pusinkou, saje si prsty, špulí ústa.

Potřebuji si krknout, prosím…
Je samozřejmé, že dítěti během kojení a po kojení dopřejete čas, aby si mohlo odříhnout. Některé děti si však potřebují odříhnout také mezi kojením, a pokud jim to neumožníte, dají vám patřičně nahlas najevo, že se jim to nelíbí.

Je mi horko…nebo zima?
Velké horko nebo chlad působí na dítě nedobře a vy to velmi rychle poznáte díky jeho výrazným hlasovým projevům. Zkuste svému zlatíčku sundat košilku nebo naopak obléknout svetřík.

Asi mám plno v pleně
Zasloužilé maminky ví, že nejčastější příčinou dětského křiku je bezesporu mokrá nebo špinavá plena. Některé děti jsou velmi citlivé na každou kapku v plenkových kalhotách, takže je zkuste přebalit, i když se vám zdá, že je plena čistá. Uvidíte, že miminko plakat přestane, je prstě trochu citlivé na čistotu, no…
 
Klepněte pro větší obrázek

Bolí mě bříško, pomoz mi
Pokud kojíte, pravděpodobně poznáte na náladě dítěte, kdy jste jedla kořeněné nebo nadýmající potraviny. Dalším problémem může být přemíra kofeinu. Máte-li podezření na určité potraviny, pokuste se jim několik dní vyhýbat a pozorujte chování dítěte. Pokud dojde ke změně, kolika přestane a vy si dáte pozor na jídelníček. Těch pár měsíců to zvládnete vydržet, nebojte.

Stýská se mi po tobě
Někdy je důvodem dětského pláče pocit osamělosti nebo strach, stačí, když se mu ukážete, nebo uslyší váš hlas. Velmi uklidňujícím způsobem působí také jemná masáž, kterou svému potomkovi poskytnete.

Nemám prostě náladu
Myslíte si, že náladová je jen váš partner? Pak vás musíme zklamat. Špatnou náladu bez příčiny bohužel může mít i vaše dvoutýdenní miminko. Dobrým pomocníkem, jak to poznat, je fakt, že náladové děti většinou pláčí ve stejnou dobu. Špatnou zprávou pro maminky ovšem je to, že máte jen velmi omezené možnosti, jak „mizernou náladu“ svého miminka ovlivnit. Berte to prostě tak, že ze sebe váš potomek potřebuje dostat emoční napětí a potřebuje se pořádně vyřvat. Vy si pořiďte špunty do uší nebo se obrňte trpělivostí.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články