Když chcete otěhotnět, měla byste znát svoji ovulaci

Chcete se pokusit o miminko, nebo naopak toužíte zabránit otěhotnění? Pak byste měla znát svoji ovulaci.
Když chcete otěhotnět, měla byste znát svoji ovulaci

Ovulace představuje období, kdy se vajíčko vydá z vaječníku do dělohy na svoji osudovou cestu. Buď se setká s druhou zárodečnou buňkou – spermií – a vznikne základ nového života, nebo neoplodněné zanikne a společně s buňkami sliznice dělohy se z těla vyplaví zhruba o dva týdny později v rámci menstruace.

Jeho životnost je relativně krátká, pouť trvá 12 až maximálně 24 hodin, ideálně by mělo k oplodnění dojít do 17 hodin po uvolnění z vaječníku. V tu dobu také poskytuje spermiím potřebný komfort tzv. ovulační hlen, který je čirý, táhne se a hlavně je alkalický podobně jako ejakulát, tudíž velmi příznivý pro přežívání, vyživování a pohyb spermií.

Pokud proběhne ovulace tak, jak má, spermie pronikají do cílového prostoru velmi rychle a u ústí vejcovodu jsou do hodiny od soulože. Do vajíčka jsou pak schopné proniknout do 48 hodin. Není tedy mnoho času na to, dát vajíčku šanci k oplodnění. Proto chcete-li správně vychytat ony plodné dny, měla byste několik měsíců pečlivě sledovat svůj menstruační cyklus.

Dogma osmadvacítky

Učebnicovým příkladem určení ovulace je 14. den osmadvacetidenního cyklu. Jenže která z nás menstruuje pravidelně a přesně 28 dní? Za normální menstruační cyklus lze považovat každý mezi 20 a 37 dny, což je individuální, protože skutečná délka závisí na mnoha faktorech, například právě prožitý stres může pravidelnost cyklu zcela rozhodit.

Teoreticky by ovulace měla proběhnout zhruba v polovině cyklu, resp. 12 až 16 dní před očekávaným začátkem následující menstruace. To však funguje jen u žen s pravidelným cyklem. Přesnější údaje zjistíte několika ověřenými metodami.

  1. Podle bazální teploty, která stoupá těsně před ovulací o desetiny stupně a po ní zase mírně klesne. Tělesnou teplotu je třeba měřit v pochvě, případně análně, během celého cyklu každé ráno ve stejnou dobu, nejlépe než vstanete z postele. Abyste mohla z měření určit čas ovulace, je třeba teploty zaznamenávat dlouhodobě, minimálně šest po sobě jdoucích měsíců.
  2. Ovulačním testem v moči, který sleduje hladinu luteinizačního hormonu, jenž spouští ovulaci. Je-li výsledek pozitivní, pak v následujících 24 až 48 hodinách máte největší šanci otěhotnět. Výrobci udávají přesnost testů 99 %.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články