Kdy začít s čistěním zoubků?

Názory odborníku se různí, ale shoda je v tom, že po prvním roce života dítěte už by se měly jeho zoubky čistit pravidelně, alespoň jednou denně.
Kdy začít s čistěním zoubků?

Mladším batolatům a miminkám kupte tzv. kousáčky, jsou to malé kartáčky, které mají měkké štětinky na obě strany. Dítě, které si rádo vkládá do pusinky rozličné předměty, se naučí do kousáčku kousat. To je samozřejmě jen hra na čistění zoubku, ale dítě si snáze zvykne na opravdové čistění, které pak provádí maminka nebo tatínek.

Sortiment dětských zubních kartáčků i zubních past pro děti je dnes opravdu pestrý. Váš dětský zubní lékař nebo dentální hygienista nejlépe poradí, co si opatřit. Pasty by však neměly obsahovat ani výrazné, ale ani ovocné chuťové ingredience. Ty první by dítě mohly dráždit a znepříjemňovat čistění, ty druhé by je mohly svádět k polykání pasty, což je také nevhodné.

Zpočátku je tedy vhodné čistit úplně bez pasty, za pomocí gázy nebo kartáčku na prst. Stačí navlhčit jen vodou. Na kartáček pak dítěti nanášejte vždy dětskou zubní pastu určenou pro danou věkovou hranici.

Fluor slouží, ale pozor na množství
Do tří let věku, kdy dítě většinou ještě neumí vyplivovat, štětinky kartáčku jenom lehce pastou potřete. Starším dětem můžete dát pasty trochu více, maximálně však množství o velikosti malého hrášku. Děti totiž značné množství pasty spolykají. Proto také dětské zubní pasty obsahují méně fluoridů než pasty pro dospělé a pasta pro školáky má více fluoridů než ta pro batolata.

Volba pasty ovlivňuje výsledek čištění zhruba asi z 5 – 10%, přesto je zubní pasta velmi důležitá právě díky obsahu fluoridů, které hrají nezastupitelnou roli v prevenci zubního kazu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články