Kdy raději procházku s kočárkem vynechat?

Zima je skoro za dveřmi! Venku je pošmourno, psa by nevyhnal. Opravdu musíme s kočárkem ven za každého počasí? Důležitější ale než stupně nad nulou či pod nulou jsou rozptylové podmínky.
Kdy raději procházku s kočárkem vynechat?

Když se z předpovědi počasí dozvíte, že je inverze, tedy špatné rozptylové podmínky, není vhodné chodit s dítětem ven. Koncentrace zplodin z výfukových plynů a komínů je zvláště pro malé děti nebezpečná. Ve vzduchu je totiž jakýsi aerosol, který poškozuje obrannou bariéru sliznic. Může pak dojít k vážnému onemocnění horních cest dýchacích, např. k zánětu hrtanu.

Další výjimkou, kdy není dobré chodit s kojenci ven, je velký mráz. Novorozenci by neměli chodit ven, je-li mráz pod -5 stupňů celsia, starší kojenci pod -10 stupňů celsia. V zimním období je samozřejmě nutné myslet na ochranu proti mrazu. V tomto ohledu se tradují mezi maminkami některé mylné názory, které by dětem mohly místo prospěchu přinést komplikace.

Proto si zapamatujme:
1. Nenatírejme dětem v mrazech tvářičky krémem. Krémy mají vysoký obsah vody, což mrazu místo ochrany umožňuje vstup do pokožky. Použijme místo běžných krémů masti a nejlépe ty, které jsou přímo určené do mrazu.

2. Neovazujte pusinku dítěte před mrazem šálou či šátkem. Páry, které se srážejí před pusinkou na látce, mohou vést k omrznutí i při menších mrazících.

Oblékejte s rozmyslem
Na venkovní procházku je dítě třeba vhodně obléci. U kojenců je v zimě do kočárku stále vhodný klasický pytel. Nemusíme se snad zmiňovat o nutnosti více vrstevnatého oblečení. Zda není miminku zima, nepoznáme podle ručiček. Ty totiž mají chladné všechny děti prakticky za všech tepelných okolností. U novorozenců a malých kojenců sáhneme na nosánek a hlavičku. Chladná špička nosu je ukazatelem chladu těla a jako termoregulační vodítko nám může sloužit až do dospělosti. Když je dítě zpocené za krčkem, je to naopak signál, že je oblečené nadměrně.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články