Kdy na kolo?

I když zrovna nepatříte do skupiny nadšených cyklistů, určitě budete souhlasit, že by vaše dítě mělo umět jezdit na kole. Jak a kdy ho to učit, aby nebylo nebezpečné sobě ani svému okolí?
Kdy na kolo?

Dřív s tím nedělali rodiče žádné štráfy. Sehnali někde od známých kolo, chvíli vedle něho běželi, drželi sedátko a pak ho prostě pustili. Buď se malý cyklista vyboural hned, nebo ještě chvíli horlivě šlapal a složil se někam až po pár metrech. To ovšem téměř nikoho neodradilo od dalších pokusů, a netrvalo dlouho a z neumětela se zrodil závodník bez zábran nebezpečný sobě i okolí. I dnes rodičům nezbývá než dítko nakonec při učení na kole pustit a nechat ujíždět, ale přece jen se leccos změnilo.

Rovnováha není hračka
Pro nácvik držení rovnováhy se asi nejvíc osvědčil trénink na odrážedle, na kterém drandí batolata ve dvou třech letech. Šlapání do pedálů zase procvičují už ti protřelejší na tříkolce nebo dětském kole s postranními kolečky. Není to ale úplně levná záležitost.

„Drtivému zásahu do rodinného rozpočtu, kterým je nákup kompletního vozového parku pro potomka, se můžete vyhnout jednoduchým odmontováním klik nebo pedálů z dětského kola. Jakmile si dítě zvykne na stabilitu, kliky opět nahodíte a kolo vám na rozdíl od odrážedla vydrží další období. Někteří rodiče upozorňují, že děti přivyklé na odrážení mají někdy potíže s učením šlapání. Ale odpověď na otázku, jestli se vaše dítě nejsnadněji naučí jezdit na odrážedle nebo na kole s postranními kolečky, vám dá až přímá zkušenost,“ upozorňuje Petr Slavík z firmy Merida. A když už zvládne potomek jízdu bravurně, můžete konečně vyrazit na společný výlet. Ale pozor, potěšíte ho spíše hrami, skákáním a pilováním dovedností než dlouhou vyjížďkou za krásami naší vlasti. V lese najdete mnoho přírodních cest a stezek, které mu poskytnou plno zábavy.

Bez helmy ani ránu
Když se porozhlédnete o víkendu po našem venkově, určitě zaregistrujete rodinky či celé výpravy horlivých cyklistů uhánějících někam po cyklostezkách. Většina z nich už nejezdí ve vytahaných tričkách a kraťasech, ale ve funkčních cyklooděvech, ve kterých jim není ani zima, ani horko. A výrobci si začínají všímat i drobotiny a nabízet i pro ni speciální cyklooblečky, třeba šortky s vepnutou coolmaxovou cyklovložkou, aby ji netlačil zadeček.

Je na vás, zda uznáte za vhodné pořídit svému malému sportovci speciální výbavu, i když z ní příští sezonu vyroste. V každém případě je důležité, aby na sobě neměl nic příliš volného, co by se mohlo zaplést do řetězu nebo drátů kol. Pozor také na volně vlající tkaničky. Určitě by mělo být oblečení dobře viditelné, ideálně s reflexními prvky. Modřinám a odřeninám by alespoň z větší části mohly zamezit chrániče na kolena a cyklistické rukavice.

Zákon vám přikazuje opatřit potomkovi do 18 let helmu, kterou mu ale musíte dobře nasadit a upevnit. Jen pak má smysl. Může předejít až 88 % zranění hlavy. Vyberte raději lehčí variantu, která tak nenamáhá dětskou krční páteř. Praktická je síťka proti hmyzu a omyvatelné vycpávky. Případně se hodí i ochranné brýle.

Převzato z časopisu Betynka.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články