Kdy mít druhé dítě?

Kdy druhé dítě? To záleží na stylu života konkrétní rodiny, na sociálních a ekonomických faktorech. Osobně zastávám názor, že by mezi dětmi neměl být příliš velký věkový rozdíl.
Kdy mít druhé dítě?
Sama mám sourozence o 7 a 8 let mladší a myslím, že je to hodně, na našich vztazích během dětství a dospívání to bylo docela znát. Myslím, že ideální věkový rozdíl jsou tak 2 až 3 roky, jak z hlediska maminky, která o potomky pečuje, tak z hlediska dětí, které jsou si rozumově blíže. Maminka je ještě plně „zaběhnutá“ v péči o dítě, může plynule navázat z jedné rodičovské dovolené na druhou. Sourozenci, mezi kterými není příliš velký věkový rozdíl, mají k sobě blíž, řeší podobné „starosti“. Úplně nejdůležitější ale je, aby děti vyrůstaly v harmonických rodinách a aby pro ně rodiče měli dostatek času a pochopení.
Helena Filipová, Lanškroun
 
Klepněte pro větší obrázek 
Elenka Filipová na průzkumu zahrady
 
„Mezi našimi dětmi je rozdíl 15 let“
 
Klepněte pro větší obrázek
Můj první syn Martínek se narodil v mých devatenácti. Dříve na tom nebylo nic divného, byla taková doba. Řekla bych, že ne zrovna přející dětem. Byla jsem vůbec ráda, že jsem sehnala kočárek, papírové pleny jsem ještě neznala. Druhý syn Pepíček se mi narodil před dvěma lety, mezi ním a bráškou je věkový rozdíl 15 let. Mám takové dva jedináčky. Nevím, jak pro jiné maminky, ale pro mě je to ideální. Starší syn už je hodně samostatný a nevyžaduje tolik moji péči. O malého brášku se dovede dobře postarat a rád ho pohlídá, když je potřeba. Pepíček je ze staršího bráchy nadšený a stále je s hračkami nastěhovaný v jeho pokoji. Moc mě baví být mámou, péči o malého si pěkně užívám. Maminky, užijte si svoje děti, to jejich dětství strašně rychle utíká! Já to díky staršímu synovi vím, takže si s Pepíčkem vychutnáváme každý den!
Marie Galetová, Radslavice 
 
Odborník: Milá Heleno, Marie a samozřejmě i další maminky! Ačkoli je dnešní doba plná nových poznatků a výzkumů, vězte, že ani odborníci se nedokážou shodnout na tom, jaký by měl být ideální věkový rozdíl mezi sourozenci.
 
Nejnovější americké studie tvrdí, že se jedná o rozmezí od 18 měsíců do 5 let věku. Jiné ale zase tvrdí, že čím menší věkový rozdíl, tím lépe pro budoucí vzájemný vztah sourozenců, protože spolu procházejí podobným vývojem. Ještě jiné závěry ale pro změnu oponují, že většinu života strávíme jako dospělí, a nikoli jako děti, takže velký věkový rozdíl ničemu nevadí, naopak – zabraňuje údajně žárlivosti a rivalitě v dětství. Jste z toho moudré?
 
Osobně se domnívám, že žádný ideální věkový rozdíl mezi sourozenci neexistuje, existují jen méně vhodná časová období, a to z hlediska vývojové psychologie. Svou roli totiž samozřejmě hrají i možnosti rodičů, neboť výchova dětí stojí síly a peníze, takže přivést na svět např. každý rok jedno dítě je velmi vyčerpávající. Pokud vezmeme v úvahu potřeby dětí, potom bych první dva roky života dítěti sourozence nepořizoval, psychologické Já a schopnost odpoutat se od matky se vytváří až kolem tří let věku. I tříleté dítě bude samozřejmě žárlit a rivalizovat, ale vývojově to pro něj nebude tak náročné a zatěžující. Co se týče horní hranice, obvykle se pohybuje někde kolem sedmi let, protože pokud je věkový rozestup větší, jedná se v podstatě o dva vedle sebe žijící jedináčky, i když i to může mít své nezastupitelné výhody.
 
Každopádně platí, že vhodný a láskyplný přístup rodičů je důležitější než věkový rozdíl dětí a že mít sourozence je vždycky lepší než nemít žádného. Pokud již děti máte, nemá smysl stresovat se nad jejich věkovým rozestupem, protože to již patří do kategorie záležitostí, které stejně nezměníte.
 
Klepněte pro větší obrázekPhDr. Adam Suchý, psycholog
 
 
 
 
 
 
 
Mámy radí:

Mám dvě dcery, mezi nimi je rozdíl necelé tři roky. Pro mě je to ideální. Když byla Deniska miminko, Danielka mi hodně pomáhala. Teď budou Denisce 2 roky, Danielce 5 let a jsou velké kamarádky. Když přijde starší ze školky, ukazuje hned mladší dcerce, co nového se naučila. Jsem šťastná, že jsem nemusela řešit žádnou sourozeneckou rivalitu.
Michaela Lužná, Troubky

My jsme si druhé dítě pořídili až po šesti letech a bylo to pak dost náročné. Starší syn byl už sice samostatný, ale neskutečně na miminko žárlil. Dokonce mu dlouho neříkal jménem. Dnes je klukům 18 a 12 let, společný zájem mají snad jen počítač, jinak se jen hádají. Máme ještě dvouletého benjamínka, ten je spíš moje a manželova radost. Kluci ho mají rádi, ale jsou už pravdu někde jinde. Když tak o tom přemýšlím, dnes bych určitě měla děti tzv. „z jedněch plínek“. Je to asi fyzicky a psychicky hodně náročné, ale děti mají k sobě blíž. Věkový rozdíl 2 až 3 roky je myslím optimální.
Marcela Sideradisová, Ostrava
 
Klepněte pro větší obrázek
Dvouletý Andreášek Sideradis
 
Jestlipak víš, že...

- podle odborníků je pro ženu ideální, když těhotenství za sebou proběhnou v intervalu 18 až 23 měsíců.
 
- dětem počatým dříve než půl roku po narození staršího sourozence hrozí až o 40 procent vyšší riziko nízké porodní hmotnosti nebo předčasného porodu.
 
- k tomu, aby měly tvoje děti mezi sebou zdravý vztah (ať už je mezi nimi jakýkoli věkový rozdíl), můžeš přispět takto:
 
- dovol staršímu dítěti, aby se narozeného miminka dotýkalo a aby ti alespoň trochu pomáhalo s péčí o malé. (Ale pozor: neměj přehnané nároky!)
 
- nevyčítej staršímu sourozenci, že nemá mladšího rád nebo že mu nechtěně ublíží. (Musí si teprve zvyknout na to, jak se s miminkem „zachází“.)
 
- ani jedno z dětí by se nemělo cítit odstrčené, dopřej jim dostatek pozornosti a lásky! 
 
Mámy radí 10/2008 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články