Kdy je nejlepší čas pořídit si další dítě?

Podle jedné studie je optimální věkový odstup mezi dětmi 18 až 23 měsíců. Podle psychologů i lékařů je tento interval nejlepší nejen pro matku, ale i pro děti samotné. Na druhou stranu se také říká, že ideální věkový rozdíl mezi sourozenci je takový, který vyhovuje jejich mamince.
Kdy je nejlepší čas pořídit si další dítě?

Žádné pravidlo nelze uplatňovat obecně. Zatímco jedna žena se může na dalšího potomka cítit připravená hned několik měsíců po porodu, pro jinou by byl pozitivní těhotenský test téměř tragédií i po několika letech. Ačkoli neexistuje obecně platný ideální čas, kdy se začít pokoušet o další dítě, existuje několik faktorů, které toto rozhodnutí ovlivňují.

Myslete i na sebe
Pokud k nejmladšímu dítěti vstáváte stále dvakrát až třikrát za noc, jen velmi těžko si užijete další těhotenství v klidu a pohodě. Nezapomeňte, že v těhotenství byste měla víc odpočívat a také že jde o mnohem větší fyzickou zátěž. Jestliže je vaše nejmladší dítě ještě miminko, které vyžaduje vaši neustálou péči, raději další těhotenství ještě o pár měsíců odložte.

Jestliže jsou vaši starší potomci relativně samostatní a alespoň některé každodenní úkony již zvládají sami, dalšímu dítěti nestojí nic v cestě. Pokud ale máte dvojčata, která ještě nejsou schopná ani se sama obléci, nebo je v rodině postižené či nemocné dítě se speciálními potřebami, zvažte své fyzické i psychické síly.

Souhlas obou partnerů
Vy byste ráda počet členů vaší rodiny rozšířila, ale váš partner se na to netváří dvakrát nadšeně? Zapomeňte na to, že ho obejdete a až budete těhotná, změní názor. Pokud otěhotníte podvodem a bez podpory svého partnera, počítejte s tím, že vašemu vztahu zasadíte ránu, která může být i smrtelná. Jednou z nejnebezpečnějších fám je přesvědčení, že partnerské problémy vyřeší další potomek. Jestliže se domníváte, že druhé dítě mezi vás vrátí harmonii, je načase, abyste se zase vrátila rychle na zem. Nic takového se totiž nestane. Pokud máte problémy s komunikací, miminko je za vás nevyřeší. Naopak po jeho narození přibydou další třecí plochy pro potenciální konflikt.

Děti stojí peníze, respektive spoustu peněz. To je nesporný fakt. Další dítě stoprocentně s vaším rodinným rozpočtem zamává a před otěhotněním byste si měli určitě spočítat, jestli vaše rodinná pokladna takovou zátěž vydrží. Vaše instinkty jsou těmi nejlepšími, kterými byste se měla řídit. Orientujte se podle svého vnitřního pocitu a emocí, které ve vás myšlenka na dalšího potomka probouzí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články