Kam zmizely poctivé vánočky?

Bez vánočky si Vánoce nedovedeme představit. Je to naše gastronomická specialita, se kterou můžeme směle ohromovat návštěvníky ze zahraničí. Jenže v dnešní době výroby ve velkém aby poctivou vánočku pohledal.

Nemá smysl „nafouklé loupákové“ vánočky ze supermarketů hanět, ale přiznejme si, není to ono a turista si z ní na zadek také nesedne. „Z vánoček se stal významný obchodní artikl, je po nich obrovská poptávka, ale ta je bohužel na úkor kvality,“ říká pekař Jiří Mikula a dále vysvětluje rozdíly mezi poctivou a přehnaně nadýchanou vánočkou: „Čas je v tomto případě tradiční nepřítel. Výroba poctivé vánočky zabere třikrát tolik času než té „odlehčené“. Než vyrobím první pořádnou vánočku, trvá to šest hodin.“

Tajemství babiččiny vánočky
Největší rozdíl je však v použitých surovinách. Na nich závisí chuť a samozřejmě i cena. Základem poctivé vánočky je omládek – tedy kvásek pro sladká těsta. Dál se přidávají tradiční suroviny - vejce, mléko a máslo a právě tyto v těch „velkovýrobních“ nenajdete. Tam je nahrazuje voda, jiný tuk a připravky prodlužující trvanlivost. Důležitý je i poměr cukru, mouky a dalších pochutin.

„Každá rodinná receptura je jiná, někdo dává hodně rozinek a mandlí, jiný ořechy nebo dokonce kandované ovoce. Tahle rozmanitost podle rodinných tradic se mi na vánočkách líbí. I v naší pekárně máme recepturu, která se v naší rodině předává z generace na generaci,“ usmívá se Jiří Mikula, jehož cukrárna a pekárna patří v Českém ráji mezi vyhlášené. Na závěr přidává ještě praktickou radu, jak dosáhnout toho, aby vánočka byla měkká a vláčná: „Fígl je jednoduchý. Máslo ano, ale je lepší malinko ho nakombinovat s jiným tukem, třeba Herou nebo sádlem.“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře