K dobrému jídlu se nedopracujete jen se solí a pepřem

V dalším dílu seriálu o bylinkách si povíme o těch známých i méně známých.
K dobrému jídlu se nedopracujete jen se solí a pepřem

Kerblík
Čerstvé listy příjemně voní a nať chutná nasládle. Lze ho použít všude tam, kde petrželku. Hodí se na saláty, do vaječných jídel, polévek, k pečeným a grilovaným rybám a jinému masu. Ochucujeme jím tvaroh, bylinkové máslo a dušenou zeleninu. Sušený, jemně mletý kerblík, se přidává do směsi koření na opékání masa a nakládáme ho do octa a do oleje.

Kopr
Kopr má jedinečnou, výrazně kořenitou chuť. Celá semínka se přidávají do bramborového salátu, nakládaných okurek, semínky kopru přichucujeme fazolové polévky, na různé způsoby upraveného lososa i jablkové koláče. Mletá semínka kopru bývají součástí bylinkového másla, majonézy a hořčice. Lístky kopru jsou vhodné do pokrmů z ryb, do krémového sýra žervé a k salátovým okurkám.

Koriandr
Listy a zralé plody koriandru mají různou chuť a vůni. Plody jsou výrazně aromatické a sotva si bez nich lze představit rajčatové chutney nebo pokrmy na kari. Semínka koriandru dodávají výborné aroma zelenině, hlavně pak smažené zeleninové směsi, polévkám, omáčkám a sušenkám. Lístky mají specifickou aromatickou vůni a dodávají lahodnou chuť salátům, zelenině a drůbeži.

Libeček
Lístky a stonky libečku mají silné aroma, a dokud se nepřesvědčíme o jeho účincích, měli bychom ho používat jenom střídmě. Čerstvé lístky používáme jako pokladu při servírování aromatických paštik. Mladé lístky můžeme dusit jako zeleninu a podáváme je s bešamelovou omáčkou. Odvar z listů připomíná vývar z drožďového extraktu. Libeček se také přidává do vody k bramborám či do polévek.

Majoránka a oregano
Majoránka má charakteristickou lahodnou chuť, oregano je trochu silnější. Obě bylinky se dobře suší. Majoránku přidáváme do hustých, zasmažených zeleninových polévek a do pokrmů z těstovin, je vhodná k rybám, kuřatům, do salátů i do sekané a karbanátků. Majoránka zvýrazní chuť rajčat, tykví, brambor a papriky. Používáme ji do omelet a sýrových jídel. Oregano přidáváme na pizzu a můžeme ho použít ve všech jídlech jako majoránku, jenom s ním kořeníme opatrněji.

Máta
Máta je bylina výrazné ostré chuti a vůně, působí příznivě na trávení. Používáme jí samostatně nebo ve směsi, připravujeme z ní mátovou omáčku i sirup, nakládáme jí do octa a připravujeme z ní lahodný čaj. Přidáváme jí k novým bramborům, do pomazánky se žervé a česneku i do jogurtové zálivky či nápoje. Máta je vhodná do čokoládových dortů, sytých moučníků a s rozinkami a černým rybízem jako náplň na koláče. Kandované lístky se používají ke zdobení dezertů.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články