Jste unavená... Nechybí vám jód?

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, které obsahují jód. Ideálním zdrojem jódu, kvalitních bílkovin, rybího tuku a vitaminu D jsou třeba mořské ryby. Dopřejte si je aspoň dvakrát týdně...
Jste unavená... Nechybí vám jód?
Jód je stopový prvek (v organizmu je v malém množství, ale je velmi důležitý), který je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, protože je jejich nezbytnou součástí. Hormony produkované štítnou žlázou regulují látkovou přeměnu ve většině buněk lidského organizmu. Hrají důležitou roli v období časného růstu plodu a ve vývoji orgánů – především mozku – během nitroděložního vývoje plodu a po jeho narození. Dalšími obdobími, ve kterých je nutné obzvláště dbát na dostatečný přísun jódu, je věk dítěte do tří let, dospívání, těhotenství a kojení.
 
Může nedostatek jódu ovlivnit vývoj plodu?
Výrazný nedostatek jódu v těhotenství a v počátcích dětského vývoje způsobuje poruchu tvorby hormonů štítné žlázy s jejich následným nedostatkem. Důsledkem je poškození mozku buď vyvíjejícího se plodu, nebo již narozeného dítěte, které vede k poruše psychických funkcí a může končit až mentální retardací (kretenizmus). Docházet může také k poruchám tělesného růstu a vývoje některých orgánů, typické jsou poruchy vývoje kostry a srdeční vady. Jód přechází do mateřského mléka a má-li ho žena dostatek, kojené dítě jeho nedostatkem netrpí a jeho vývoj probíhá normálně.

Jaké problémy čekají těhotnou ženu, pokud se potýká s nedostatkem jódu? Může se třeba stát, že dítě nedonosí?
Je-li koncentrace jódu v organizmu nedostatečná, může dojít ke zvětšení štítné žlázy, kterému se říká latinsky struma (vole). Dále se může objevit únava, zimomřivost, postupně i zhrubění kůže a vlasů, přibývání na váze, zácpa, hlubší hlas a sklon k depresím. Pokud se nedostatek jódu nezjistí podle zvětšené štítné žlázy, další signály jsou již nepřehlédnutelné. Navenek viditelnému zvětšení štítné žlázy na krku obvykle předchází zejména nadměrná a nezvyklá únava a prohlubující se nevýkonnost organizmu, který je nucen nadměrně relaxovat. Těhotná s nedostatečným přísunem jódu v potravě je ohrožená zvýšeným rizikem potratu a předčasného porodu.

Jestliže žena otěhotní v době, kdy měla problémy s nedostatkem jódu a hormony štítné žlázy, může dítě trpět obdobnými potížemi?
V České republice je běžně k dostání jodidovaná sůl. Jód je součástí vitaminových přípravků pro budoucí maminky a osobám ohroženým jeho nedostatkem se podává ve formě tablet. Při skrytém deficitu jódu u matky v těhotenství může dojít u novorozence k vrozené hypothyreóze. Díky poporodnímu vyhledávání, které je v ČR zavedeno, bývá takový stav u novorozence včas rozpoznán.

Může vést nedostatek jódu i k neplodnosti?
Ano, může být příčinou neplodnosti, a to jak u žen, tak i u mužů. U žen dochází při nedostatku jódu k menstruačním cyklům bez ovulace (tj. bez uvolnění vajíčka) a tím obtížnému otěhotnění. Pokud žena s nedostatkem jódu v organizmu otěhotní, může s větší pravděpodobností potratit či předčasně porodit. Po doplnění jódu a úpravě činnosti štítné žlázy se plodnost obvykle upraví.

Kolik jódu by měla těhotná žena denně přijmout?
V průběhu těhotenství potřebuje organizmus ženy více jódu než v době před otěhotněním. Za přiměřené a potřebné denní množství jódu pro těhotnou ženu se považuje 200 až 250 mikrogramů. Tato dávka je obsažena například ve 100gramové porci lososa nebo 150 gramech uzené makrely.

Jestliže měla nastávající maminka po určité období nedostatek jódu, jaká léčba přichází v úvahu? Je ještě čas všechno zachránit?
Nejpřirozenějším způsobem úpravy hladiny jódu v organizmu je jeho dostatečný přísun potravou. Je-li deficit větší, je nezbytné užívání tablet s jódem. Času na odvrácení komplikací ve vývoji plodu je v těhotenství opravdu málo.Platí pravidlo: čím dříve se problém odhalí, tím rychleji se také léčí.

Jak by měl vypadat stravovací režim nastávající maminky? je třeba, aby více používala sůl obohacenou jódem? A nemůže se stát, že pokud jí bude příliš, předávkuje se?
Strava nastávající maminky by měla být pestrá a vyvážená. Vhodným výběrem potravin – mořské ryby, mléko a mléčné výrobky – a používáním soli obohacené jódem se dodá do organizmu přiměřené množství potřebného jódu. Z důvodu samotného těhotenství není nutné, ani vhodné začít solit více a snažit se tím dodat organizmu dostatek jódu. Nadměrné solení není zdravé a jak v těhotenství, tak i mimo graviditu zbytečně zatěžuje organizmus velkým množstvím sodíku.
 
Je vhodné zařadit do jídelníčku bylinky, které jsou přírodním zdrojem jódu (třezalka, šalvěj, routa, česnek, cibule atd.), ovoce, mořské produkty, případně potravinové doplňky?
Podle hesla „všeho s mírou“ může těhotná požívat v rámci pestré stravy od každého něco. Bylinky může do jídelníčku zařadit, ale pouze v omezeném množství, protože mívají různé účinky, které by se při jejich nadužívání mohly projevit i negativně. Pravidelné užívání vitaminových přípravků s minerály se může řídit doporučením výrobce v přiloženém návodu k použití, nejlépe však vždy po poradě s lékařem. Podávání speciálních jódových tablet je doporučeno pouze v odůvodněných případech na doporučení lékaře. V případě přísunu jódu v těhotenství platí stejná pravidla a doporučení jako v případě jiných pro život a vývoj plodu potřebných prvků a vitaminů – pouze v nezbytném množství a v potřebných případech.

Často se mluví o prevenci. Jak by měla vypadat?
Nejlepší prevencí je zařadit do jídelníčku přiměřené množství potravin obsahujících jód. Ideálním zdrojem nejen jódu, ale i kvalitních bílkovin, rybího tuku a vitaminu D jsou mořské ryby, které bychom si měli dopřát nejlépe 2x týdně. Při přípravě jídel je vhodné používat jódovanou sůl. Přidáváním jódu do soli je zajištěna jeho dostatečná koncentrace u osob, které solí, přísun části potřebné denní dávky jódu. Vhodným zdrojem jódu jsou i minerální vody, které tento prvek obsahují (to zjistíte podle složení na etiketě). Pro děti jsou na trhu výrobky obohacené jódem (např. dětské ovocné přesnídávky). Pro kojence, kteří nemohou být kojeni, se vyrábějí náhradní mléka s přídavkem jódu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články