Jste bez energie? Možná za to může jód!

Cítíte-li se často unavení, i když máte dostatek spánku, těžko se soustředíte nebo reagujete podrážděně? Příčinou může být nedostatek jódu v těle. Při něm totiž tělo doslova zpomaluje a nemá dostatek energie.
Jste bez energie? Možná za to může jód!

Jód hraje stěžejní, nenahraditelnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Ta řídí přeměnu základních živin na dostatečné množství energie nezbytné pro správný růst, existenci a funkci každé buňky našeho těla. Jód je tedy jedním z hlavních činitelů nutných pro normální vývoj člověka, především jeho mozku.

Česká republika patří k zemi, kde je výrazně méně jódu ve vodě a v zemi, proto i rostlinné a živočišné potraviny u nás vyprodukované obsahují přirozeně málo jódu. Správným výběrem v obchodu lze však tento lokální nedostatek kompenzovat. Je na každém z nás, aby jednoduchou úpravou jídelníčku předešel poruchám štítné žlázy a s nimi souvisejícím problémům.

Kolik jódu denně?
Děti do 5 let: 90 mikrogramů
Děti od 6 do 12 let: 120 mikrogramů
Děti nad 12 let a dospělí: 150 mikrogramů
Těhotné a kojící ženy: 200 mikrogramů

Onemocnění štítné žlázy je po cukrovce nejběžnější poruchou žláz s vnitřní sekrecí. Na štítnou žlázu se léčí desítky milionů lidí - obvykle jde o sníženou funkci nebo zvýšenou funkci. Počáteční příznaky tohoto onemocnění se snadno přehlédnou anebo je pacient mylně považuje za projevy stárnutí nebo stavy úzkosti.

Prvními, nenápadnými příznaky nedostatku jódu jsou zvýšené únava, pokles soustředěnosti, zpomalené reflexy, pocit chladu v končetinách, později např. suchá kůže, zácpa, chudokrevnost či zvýšení tělesné hmotnosti.

U žen může dojít k prodloužení menstruačního cyklu. Zkrátka celé tělo se doslova zpomaluje. Nedostatek jódu je rovněž možnou příčinou častějšího výskytu nádorového bujení prsu, problémů s otěhotněním nebo dokonce příčinou neplodnosti. Nedostatku jódu v těhotenství, při kojení a v raném věku dítěte negativně ovlivňuje jeho správný duševní a tělesný vývoj s následnými potížemi při učení, hrozí snížení inteligence.

Dostatečné množství jódu pro organismus je nezbytné zejména pro:
• lidský plod během nitroděložního vývoje
• pro dítě od narození do tří let
• pro dospívajícího
• v těhotenství
• pro kojící ženy

Jak tedy můžeme zajistit dostatečný přísun jódu do organismu?
• Dopřejte si pokrmy z mořských živočichů nebo řas alespoň 2x týdně! Jód najdete také v česneku, cibuli, bazalce, višních, malinách, citrónech, rybízu nebo rajčatech.
• Když už solit, tak zásadně sůl s jódem. Ale pozor! Každou sůl jen s mírou! Zatěžuje totiž zároveň náš organismus sodíkem. Dětem do jednoho roku pokrmy nesolíme vůbec.
• Dvakrát za den zařaďte porci mléka nebo mléčný výrobek.
• Zpestřete pitný režim! Pro uhrazení denní dávky jódu stačí doušek známé minerální vody denně. Pokud vám nechutná, zkuste ji smíchat třeba s ovocným džusem. Výsledný „drink“ je osvěžující a nabitý minerály! Ideální ráno na lačno nebo po sportovním výkonu!
• Pro děti jsou na trhu výrobky obohacené jódem – např. dětské ovocné přesnídávky. Také do kojeneckého náhradního mléka, pro děti které nemohou být kojeny, bývá přidáváno potřebné množství jódu.

Jód je pro tělo nezbytný, jeho nadbytek však tělu neprospívá. Proto opatrně s potravinovými doplňky, minerálními a multivitaminovými přípravky. Zkrátka všeho s mírou!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články