Jsem těhotná: Mám právo na ohledy?

Také máte pocit, že by vás všichni měli nosit na rukou?
Jsem těhotná: Mám právo na ohledy?

Orosuje se vám čelo a podlamují kolena. Tramvaj je jako obvykle narvaná k prasknutí, volné místečko nikde. Pod vámi sedí pán a šprtá slovíčka. Vedle sedící paní zase zaujatě louská rady v ženském časopise. „Ta by mě mohla pustit,“ zadoufáte. Ale nic. Gentleman, do něhož jste nevědomky strčila vykulujícím se bříškem, nepřítomně vzhlédne, ale zase se očima vrátí k učebnici. Copak jsou slepí? To nikoho nenapadne, že se mi dělá špatně? Jste v pátém měsíci. Je vám do breku. A máte trochu na všechny vztek.

Bříško raději neschovávejte
Jako jiné nastávající maminky můžete mít pocit, že těhotná má právo na ohledy a že by si jejího jiného stavu měl každý nejen všimnout, ale podle toho i zareagovat. Často to tak ale nefunguje. Zvlášť pokud na sebe navlečete volné tričko, pod kterým se bříško schová. „Když jsem čekala první dítě, mockrát jsem se složila. Bylo mi to trapné a ještě jsem se lidem, kteří mě křísili, omlouvala,“ svěřuje se se svými zkušenostmi Ivana, matka tří kluků. Nějak mi nedošlo, že bych je, než sebou švihnu, mohla požádat, aby mi dali přednost.“ Teprve při druhém synovi – při vzpomínce na všechny ty boule, které si poprvé vykoledovala – se rozhodla, že to musí změnit. „Když jsem poprvé poprosila jakousi slečnu, jestli by mě nepustila sednout, byla jsem rudá až za ušima. Ale ochotně vyskočila. A ani pak mě nikdo neodmítl.“

Také vám často tečou slzy?
Každá nastávající maminka je naladěna jinak. Zatímco jedna je veselá, až euforická, jiná se pořád cítí ublížená, další by potřebovala, aby ji všichni nosili na rukách. Dokáže se rozplakat při pohledu na poupátko, nebo se rozčilovat kvůli trivialitám, které by ji dříve nechávaly chladnou. Za tyhle stavy mohou hormony. Psychická nerovnováha se často podobá změnám, které se objevují před menstruací. Přichází mnohdy mnohem dříve, než je bříško skutečně vidět. Lidé kolem to nechápou. Těhotenství spojují většinou jen s fyzickými znaky. O posunu v identitě, se kterou těhotná většinou nic nenadělá, slyšeli možná jen z rychlíku.

Jsou lidé zlí, nebo nejsou?
Podle gynekologa Romana Chmela může být projevem psychických změn také nervozita, nevrlost až agresivita. „Často souvisí s pocity nevolnosti a únavy hlavně v prvních třech měsících gravidity. Může také odrážet obavy o průběh těhotenství a o zdraví dítěte v děloze i po narození. Nervozita až depresivní stavy se objevují u žen, jimž chybí podpora partnera, rodiny a okolí. Obávají se pak, zda život v pokročilém stadiu těhotenství a po porodu budou samy schopny zvládnout.“ I neočekávané těhotenství, které ženu zaskočí, je podle jeho zkušeností stresujícím faktorem. Ovlivní totiž nejen její osobní, ale i profesní život, a to je v některých případech velkým důvodem stresu.

„Lidi jsou fakt zlí,“ svěřuje se u doktora ostatním těhulkám Iveta. „Šla jsem včera na poště dopředu, ale všichni, i když jsem jim řekla, že čekám dítě, se na mě vrhli jako psi.“ Ovšem Tereza, náhodná svědkyně incidentu, to vidí trochu jinak. Na poštu vtrhla mladá, dobře vypadající osůbka. Obešla dvacetihlavou frontu, ve které stála i ona, a vnutila se rovnou k okénku. „Jsem těhotná, néééé!“ rozkřikla se prý na dámu o holi, která se jí snažila vysvětlit, že je potřeba počkat. Žádný z nás nemá věšteckou kouli, ani po ruce rentgen, aby vás prolustroval. A tak jste-li těhotná a víte, že by bylo lepší dlouho nečekat, ať už proto, že vám otékají nohy, nebo se vám zvedá žaludek, řekněte si. Určitě zjistíte, že lidé nejsou tak nepřející, jak se vám možná zdálo. A navíc předejdete ventilování pocitů, které vás nepředstavují ve zrovna nejpříznivějším světle.

Určitě vás neodmítnou
„Všechny nastávající maminky by si měly uvědomit, že těhotenství není důvodem pro ztrátu slušnosti ani ospravedlněním pro netaktní nebo agresivní chování,“ domnívá se také doktor Chmel a doporučuje: „Požádejte své okolí o pochopení svého nestandardního psychického stavu, ale snažte se i vy. Nenapadejte partnera za maličkosti jen proto, že máte zrovna špatnou náladu. Pokud budete ve společnosti neznámých lidí, neočekávejte, že si každý vašeho stavu sám hned všimne a bude na něj brát ohled. Jste-li v dopravním prostředku, nestyďte se požádat o uvolnění místa k sezení. Když tomu, kdo sedí, slušně vysvětlíte, že jste těhotná, rád vám místo uvolní.“

Když je těhotná v klidu
Pokud se teprve chystáte být těhotná, neděste se. Třeba nebudete plakat u každého filmu ani se dojímat nad stavem ovzduší v Čechách nebo se rozkřikovat na každého, kdo vám přijde pod ruku. Jak zdůrazňuje doktor Chmel, ne vždy těhotenství způsobuje negativní stavy. Psychický stav je odrazem zralosti a spokojenosti ženy. Je-li těhotenství chtěné, miminko vítané a budoucí maminka nemá existenční ani jiné vážné problémy, může být pro ni její stav naopak velkou radostí, hnacím motorem a důvodem k psychickému klidu a spokojenosti.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články