Jovanka Vojtková: „Matky jsou pro děti bohyně. A jsme tady pro ně“

Řídí se intuicí, mateřství si užívá naplno a jako máma dělá spoustu věcí jinak než ostatní. Jovanka Vojtková třeba nenutí děti jít spát, když se jim nechce, a nenutí je jíst, když nemají hlad.

Staršímu Adámkovi je čtyři a půl, mladšímu Bertíkovi je deset měsíců. To je kombinace, kdy jeden chce běhat na hřišti, ale druhý pořád ještě vychrupuje v kočárku. Jde to dohromady?

Čekala jsem to horší, ale díky rodičům, kteří mi hodně pomáhají, dramatickou zátěž nezažívám. Adámek už chodí do školky, což určitě pomůže. Dvouletý rozdíl mezi dětmi by byl myslím náročnější.

Takže kdybyste si mohla navolit ideální věkový rozdíl mezi dětmi, dva roky by to nebyly?

Věřím na osud. Věřím na to, že je všechno tak, jak má být. O Bertíka jsme se snažili od doby, co byl Adámkovi rok. Už jsem to vzdávala a smířila se s tím, že zůstaneme u jednoho dítěte - víc hormonů a injekcí už jsem nechtěla.

Připadala jsem si jako odpadkový koš, jako jedna velká hormonální tableta. Spravila jsem se, proměnila se i psychika a já si řekla dost. Takhle ne. Tělo zkrátka z nějakého důvodu těhotenství nechce.

Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá

Malá princezna Charlotte oslaví druhé narozeniny. Podívejte se, jak je roztomilá



A kde se vzal, tu se vzal…

…narodil se Bertík. Ano. Začala jsem chodit na akupunkturu a čínskou medicínu. Chtěla jsem jít jinou cestou a měla jsem potřebu očistit tělo od všech těch léků. Asi po pěti měsících jsem otěhotněla. Najednou nebyl problém, na světě bylo krásné, zdravé, klidné miminko.

Jestlipak vás nechá vyspat?

Adámek moc nespal, byl živé temperamentní miminko, Bertík je o něco klidnější, tolik nepláče. Někdy spí tři hodiny, někdy dvacet minut, je to různé. Večer ale neusínají před desátou. Musela jsem se smířit s tím, že nemám volné večery a často usínám první.

Děti nějaký řád potřebují a mají ho, ale nenutím je spát, když se jim nechce, nenutím je jíst, když nemají hlad, to v žádném případě. Nedělám to sobě, nebudu to dělat jim.

Ale říká se, že dětem dělá řád dobře…

Ano, to jistě. Ale každý jsme přece jiný, každý potřebujeme něco jiného, nejsme šablony. Vychovávám je tak, jak mi říká rozum a jak to cítím. Až čas ukáže, jestli jsem udělala dobře.

Který ze synů si momentálně žádá víc pozornosti?

Víc musím hlídat, aby Adámek Bertíkovi neúmyslně neublížil. Miluje ho, chce ho mazlit, pusinkovat. Teď už je Bertík přece jen bytelnější, ale když byl úplně maličkatý, měla jsem strach - nechtěla jsem Adama neustále okřikovat.

Cíleně se snažím o dvě věci: neříkat „ne-dělej“, „ne-sahej“, „ne-křič“ a neodstrkovat Adama na druhou kolej. K Bertíkovi ho stavím jako hodně důležitého staršího bráchu, který ho všechno naučí.

Proč se snažíte vyvarovat příkazům typu „nedělej“?

Obecně se snažím vyvarovat se věcí, kterými jsem si sama v životě prošla a které jsem vnímala negativně. Teď nemám na mysli nic dramatického, ale pamatuju si například, že jsem se jako dítě bála. Proto mám třeba děti na noc u sebe, aby cítily teplo, náruč mámy.

Starší generace to rády zaměňují za nevýchovu nebo za americký liberální způsob výchovy, který k ničemu nevede. Ale já si myslím, že to není pravda. Děti potřebují mantinely - a naše děti je rozhodně mají.

Ale jde o to, jak je stanovíte. Je jasné, že dítě je malinké a velký dospělý člověk ho může snadno zpacifi kovat. Třeba řvaním a pokyny jako: „Zavři se do pokoje, a až se uklidníš, tak přijď.“ Takový nesmysl! Vždyť to nezvládne ani dospělý!

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu



Jak je tedy uklidňujete, když přijde nějaká bojovka? Dovedete drsně houknout?

To víte, že jo, ale dělám to nerada. S přibývajícím věkem řeším věci jinak než ve dvaceti, uváženěji. Svoje děti chráním, přistupuju k nim se srdcem na dlani a láskyplně. Vždyť my matky jsme pro naše děti takové bohyně! A jsme tady pro ně!

Váš muž nemá problém s tím, že spíte v obležení dětí?

Pepa je spokojený, když jsme spokojení my. Když vidí, že všechno funguje, že děti nepláčou, nejsou vystresované, pak je i on v klidu.

Zdání klame, nebo i doma je rocker Pepa drsný přísný táta?

S mírou. Pepa je opravdu hodně vytížený, takže v podstatě doma moc není. Jde z jednoho muzikálu do druhého, mezi tím má něco s kapelou, takže společné okamžiky jsou opravdu vzácné. Nevidím proto důvod, proč by měl zrovna, když je doma, na děti ječet a nějak dohánět výchovu. Tu mám na starosti hlavně já.

Musím říct, že je celkem obdivuhodné, že pracujete, i když byste jako manželka úspěšného muže nemusela.

Jsem úplně normální pracovitá holka, která vyrůstala v rodině, kde máma a táta byli a jsou obrovští dříči. Navíc mám určitě výhodu, že můžu provozovat kosmetický salon v domě svých rodičů, kde mi naši hlídají Bertíka a já k němu můžu kdykoli odběhnout na kojení.

Proč nechcete vydělávání nechat na manželovi?

Pracuju pro svoje sebevědomí a pro svůj dobrý pocit. A taky nemám povahu na to, chodit s nataženou dlaní, abych mohla koupit pět rohlíků. Připadalo by mi to hloupé.

Jovanka Vojtková: Pohlaví jsme si samozřejmě zjistit nechali

Jovanka Vojtková: Pohlaví jsme si samozřejmě zjistit nechali

Další krásná zpráva. Andrea Růžičková (Kerestešová) čeká miminko

Další krásná zpráva. Andrea Růžičková (Kerestešová) čeká miminko

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články