Jen si tak trochu zaflirtovat

Léto nás celou podstatou přímo vyzývá, abychom se uvolnili a zkusili se nezávazně trochu odvázat.
Jen si tak trochu zaflirtovat

Flirt. Už samo o sobě vypadá to slovo sexy. A také tak zní – je v něm slyšet melodie samby, trochu vášně z tanga, dokonalost valčíku. Voní erotikou. Jenže těch pět písmen se velmi snadno změní v pět vykřičníků. Jako upozornění na fakt, že flirt je pouhá hra. Mírně necudná, proto vzrušující, zábavná, ale hra, která má jasná pravidla. A ta by se nikdy neměla porušovat. Flirtování je o svádění, ale nikoli o svedení, a už vůbec ne o ničení partnerských vztahů. Hraje se jen kvůli čiré radosti ze života.

Gioia di vivere, tak radosti ze života říkají Italové a Itálie je živoucí učebnicí umění flirtovat. Stačí se projít po ulici jakéhokoli města. Flirtují úplně všichni, mladí, staří, muži i ženy. S nasazením středomořskému temperamentu vlastním. Až jim člověk to přirozené nasazení závidí.

„Ciao, bella, ahoj, krásko,“ začíná to obvykle pokřikem, klidně z druhé strany chodníku či z otevřeného okénka projíždějícího auta. Čím dále na jih, tím se kadence pokřiku zvyšuje, přidává se i troubení. Odpovědí bývá úsměv, vílí mávnutí, pohození hlavou s jednoznačným cílem upozornit na bujnou hřívu vlasů. Na neskrývanou ženskost. Možná proto je většina Italek dlouhovlasých. Bez ohledu na věk. Tělo vede dialog s jiným tělem. Pohled upřený do očí druhého, úsměv, propracovaná gesta a správné načasování. To jsou v kostce základní pravidla hry.

Léto svádí k flirtování
I když nám italský temperament chybí, neznamená to, že bychom se flirtování měli vzdávat, Hodí se k odličování tváří, dekoltu i očí. či se ho dokonce bát. Léto je ideální příležitostí začít s touhle dobrodružnou hrou. Dovolená, posezení s přáteli, procházky přírodou, to vše nám dá zapomenout na zaběhané stereotypy. Připočteme-li k tomu letní módu, plavky, nic a vše odhalující trička, rafinované šaty, dokonalý flirtlook máme na světě. Ale co dál?

Zásadně nevážně – hlavním omylem, jehož se můžeme v souvislosti s flirtováním dopustit, je, že cokoli, co v té souvislosti děláme, je myšleno vážně. Toho by si ovšem měly být vědomy nejen obě flirtující strany, ale i ti, kteří jsou této hry na svádění svědky. Myslíme teď především na partnery obou hráčů, kteří si mohou vykládat jednání svých protějšků jinak a nechají se strhnout k pozdějším výčitkám či žárlivým scénám.

„Nebalíme“ – flirtování tu není od toho, abychom jeho prostřednictvím primárně, hledali partnera. Cílem je působit mile, sympaticky, udělat radost sobě i druhým. Jakmile „balit“ začneme, vyvíjíme na druhého podvědomě tlak, který mu může být nepříjemný, protože se „sbalit“ nechce nechat. Hra začne postrádat smysl. Nedá se vyloučit, že prvotní flirt může vést k rozvinutí pozdějšího vztahu, ale pozor na pravidla. Již existující vztahy nerozbíjíme!

Nepředvádíme se – není nic horšího, než vidět „flirtovat“ někoho, kdo chce ostatním předvést, jak je neodolatelný. Zvlášť trapně působí taková snaha u žen. Takového jedince nezbývá než politovat a urychleně mu vyklidit prostor.

Stačí jediné gesto – flirtovat neznamená, že budeme na někoho celé hodiny „svůdně“ poulit oči, a když protějšek nezareaguje, budeme se cítit ponížení. Postačí, když si s někým letmo vyměníme úsměv, třeba když nám podrží dveře, pomůže do kabátu. Obě strany budou mít hned lepší náladu. I to je flirtování.

Flirtovat dokáže každý – i ten, kdo si myslí, že tahle hra pro něj není určená, nebo že by se jejím pravidlům nedokázal nikdy naučit. Jistě, jsou přirozené talenty a pak ti druzí. Ale tak je to v životě se vším. Na tom, co nám nejde, musíme prostě jen víc zapracovat. Flirtování není omezeno věkem – je nesmysl si myslet, že hra je omezena věkem. Nejde přece o sex, ale o pocit, že jsme někomu udělali radost, že se s námi, byť na zlomek vteřiny, cítil dobře. Zvedli jsme mu sebevědomí a on zvedl sebevědomí nám.

Cítit se dobře ve vlastním těle
Flirtování je těsně spojeno se sebevědomím a naším postojem k sobě samému. Jestliže se nemáme rádi, jestliže nejsme spokojeni se svým vlastním tělem, se sebou samými, ve hře na flirt zůstaneme outsidery.

Naše tělo mluví za nás a s tím musíme počítat. Ne nadarmo se říká, že každý člověk vyzařuje energii, auru, která jasně signalizuje, v jakém rozpoložení se nacházíme. A nemusíme být bůhvíjak mystičtí, abychom tomuto jazyku rozuměli. To, jak se cítíme, si okolí přečte, ať chceme, nebo ne.

Proto také dokonalé křivky těla a tvář supermodelky nemusí mít nic společného s erotickým „dusnem“, do něhož se dokáže zabalit žena, jejíž míry daleko překračují hranici 90-60-90 a tvář se požadovanému ideálu krásy na míle vzdaluje. Žena, která se cítí sexy v podobě, jakou disponuje, je šarmantní, usměvavá a nedělá si hlavu ze svých nedokonalostí, je žhavým kandidátem na vítězství v naší hře. Pokřik ciao, bella nepatří proto jen dvacítkám, ale i těm, kterým už dávno není třicet, dokonce častokrát ani čtyřicet… V tomhle jsou Italové mistři!

Pro muže platí totéž
A dokonce víc než pro ženy. Po hollywoodském krasavci touží možná dívky ve věku teens, brzy však přijdou na to, že krásná tvář nesouvisí s pojmem zajímavý muž. Z podstaty evoluce inklinují ženy k mužům, kteří je dokážou ochránit, o něž se mohou opřít. Hledají sebevědomého rytíře. Víc je tedy zajímá, co muž vyzařuje, než v jaké tělesné schránce se jeho já nachází. Jestli žena uvidí v mužských očích strach, pochybnosti a nejistotu, je takový hráč z flirtování vyloučen. Žena se v jeho přítomnosti nebude cítit dobře.

Milujeme Bridget takovou, jaká je
Tak na tuhle větu pozor. Bridget možná jejím prostřednictvím upoutala pozornost okolí, ale film je přece jen továrna na sny. V reálném životě tato věta znamená „mám sebevědomí na nule“. Jistě, jsou v životě situace, které vás dostanou na kolena, nebo skoro až tam, ale vždycky stojí za to pokusit se zase vzpřímit. A to obrazně i doslova. Sebevědomí se vzpřímí spolu s vámi. Žádná shrbená troska není bella! Nechme mluvit svoje tělo, vyzařující příjemnou sílu! Jestliže bude na plné pecky křičet: „Jsem nemehlo,“ flirtování vám bude činit nepřekonatelné potíže. Váš sexappeal neodhalí ani tisíc snaživých Darcyů.

Léto je ideální příležitostí sundat železnou košili našich zvyklostí, z nichž může pramenit spousta omezení, která jsme nastavili sami sobě. Zkusme je překonat. Usmívat se můžeme už jenom proto, že svítí sluníčko. Že našemu dítěti vyrostly první zoubky a nepláče po nocích, že se nám podařilo překonat něco, s čím jsme si doposud nevěděli rady. Prostě že jsme zvládli tisíc banalit, z nichž se ale bude skládat celý náš život. Věřte, že s tímto vědomím se vám bude nádherně flirtovat.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články