Jen je nechte, ať se nudí! Nuda děti učí rozhodovat se a podporuje kreativitu

Možná byste v časopise plném tipům, jak rozptýlit batole a jak rozvíjet předškoláka, takovou radu nečekaly. Ale pravidelné čtenářky už vědí, že nic se nemá přehánět a že každý extrém ve výchově škodí.
Jen je nechte, ať se nudí! Nuda děti učí rozhodovat se a podporuje kreativitu | iStockphoto.com

Vidíte, že vaše dítě neví, co se sebou? Lelkuje, bloumá a neví coby? Nemusíte hned lovit v rukávu nápady a návrhy, do čeho všeho by se mohlo pustit. Nebuďte hned za úžasnou a nevymýšlejte mu program.

Nepodsouvejte mu činnosti, které baví vás, nebo ještě hůř – činnosti, které nebaví ani vás, ale myslíte si o nich, že by měly bavit vaše dítě. Nechte ho chvilku se nudit. Ať zjistí samo, co ho láká. Ať si samo může připadat úžasně.

Nudou k samostatnosti

Dobře to vyjádřil psycholog Adam Phillips v knize O pusinkování, lechtání a nudění. Moment, kdy se dítě začne nudit, je podle Phillipse důležitým milníkem v jeho vývoji. Říká, že dospělí bývají přesvědčení, že jejich potomci mají jevit zájem o věci, které jim rodiče servírují.

„Místo toho by jim měli dát jen čas, aby si samy našly, co je zajímá. Nuda je důležitou součástí tohoto procesu,“ píše vědec.

Martina: S dvojčaty není nikdy nuda

Martina: S dvojčaty není nikdy nuda

Dalo by se tedy říct, že nuda vede k samostatnosti. Potvrzuje to i psycholožka Katarína Filasová Szabados:

„Je důležité nechat dítěti jeho nudu, aby se naučilo se o sebe starat, protože pokud k tomu nebude mít příležitosti už od mala, těžko to pak ve vyšším věku bude dohánět. Nuda ho přiměje hledat, co by ho bavilo, čemu se chce věnovat. Jak se děti mají vyznat v tom, co vlastně chtějí, když k tomu během dětství nemají příležitost?“

Kdo se nenaučí v dětství sám zatočit s běžnou přirozenou normální nudičkou, snadno propadne té velké, opravdové životní Nudě. Z jedné americké studie vyplývá, že teenageři, kteří se nudí, začnou spíš kouřit, pít alkohol nebo brát drogy. Je taky dokázáno, že znuděnci častěji sáhnou po nezdravých jídlech a častěji tíhnou k extrémním politickým názorům.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články