Jedovaté spodní prádlo

Kvalita potravin je dnes středem pozornosti a kdekdo ji propírá ze všech stran. Je ale na čase vzhlédnout od regálů s jídlem a zaměřit se i na jiné ‚šlendriány‘ – na oblečení, a především na spodní prádlo.
Jedovaté spodní prádlo

V případě svrchního oblečení bychom mohli nad jakostí přimhouřit oko, ale nekvalitní spodní prádlo může při styku s intimními partiemi způsobit vážné zdravotní problémy, a tomu bychom svoji pozornost rozhodně věnovat měli. Kdyby oblečení mělo etikety jako potraviny, mnohdy by se lidé nestačili divit, co obsahuje.

Nezdravé barvy

Pokud při praní prádla sledujete, jak jednotlivé kousky pouštějí barvu, něco je špatně. Triko, ze kterého teče barva, můžeme přirovnat k nekvalitní shnilé potravině. Právě stálost barev je jedním z ukazatelů kvality prádla a oblečení. „Pokud vás lákají syté barvy jako temně červená či azurově modrá, pak byste měli vědět, že není na světě výrobce, který by je dokázal vyrobit při splnění povolených hladin mědi a těžkých kovů," říká Petr Laška, šéf barevny firmy Pleas, která vyrábí prádlo kompletně v ČR. Kojenecké prádlo je proto vyráběno jen v pastelových barvách, aby splnilo přísná kritéria.

Šití z lahví

Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. I PET lahve mohou posloužit k výrobě spodního prádla. Je to hojně využívaná praktika některých asijských výrobců. Problémem je jedovatá látka bisfenol A, která se uvolňuje do těla a může způsobit vážné zdravotní problémy. Hojně využívaný polykarbonát slouží k výrobě celé řady výrobků, nejen oblečení. „V březnu 2011 vstoupila v platnost směrnice Evropské unie, která zakázala používání této látky při výrobě kojeneckých lahví a od června 2011 i dovoz do zemí EU. Závažnost vlivu bisfenolu A na zdraví potvrzuje i fakt, že EFSA (European Food Safety Autority) zahájila kroky k přehodnocení této látky a rozšíření omezení na její využití ve výrobě," říká Petr Laška.

Důležité praní

Doporučené praní na třicet stupňů není z důvodu ohleduplnosti k životnímu prostředí, ale jednoduše proto, že mnoho výrobců nechce používat barvy s větší stálostí, protože jsou drahé. „Naše prádlo je uzpůsobeno na běžné praní při šedesáti stupních, což je teplota, při níž hynou i mikroorganismy, plísně a kvasinky," dodává Petr Laška z Pleasu. Pokud tedy vyperete prádlo na pouhých třicet stupňů, nejenže není dostatečně čisté, ale je vlastně zdravotně závadné. V případě spodního prádla to tedy může vést k pořádným problémům v podobě kvasinkových onemocnění. Spodní prádlo byste tedy měli prát při vyšších teplotách. Nekvalitní prádlo se tím ovšem brzy zničí, kvalitní vydrží.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články