Je vaše miminko ve správné poloze?

V jaké poloze se miminko v bříšku nachází, řeší snad každá miminka. Vždyť konečná poloha plodu má vliv na průběh porodu.
Je vaše miminko ve správné poloze?

V prvních měsících těhotenství je miminko obklopeno v děložní dutině takovým množstvím plodové vody, že v ní vlastně plave.

Tento stav trvá až do druhé poloviny těhotenství, a tak poloha plodu bývá až do 36. týdne nestálá. Několik dní může plod ležet hlavičkou nahoru, pak několik dní hlavičkou dolů, v dalších dnech může mít hlavičku na straně děložní dutiny. Všechny tyto polohy jsou do 36. týdne těhotenství běžné.

Ve 36. týdnu je plod už tak velký, že se nemůže v děložní dutině volně pohybovat, a tak zaujme stálou polohu. Většinou se ustálí v poloze hlavičkou dolů, ručky má ohnuté v loktech a zkřížené na hrudníku. Nožky jsou ohnuté v kyčlích i v kolenou a přitažené k tělíčku. Ručky, nožky i hlavička jsou tedy přiloženy k tělíčku tak, že vzniká vejčitý útvar, který se velmi dobře vejde do děložní dutiny.

Méně často se stává, že se poloha plodu ustálí s hlavičkou nahoře, přičemž se zadeček dostane do dolní části dělohy. I tato poloha je správná a nečiní při porodu většinou obtíže. Každopádně průběh porodu je v takovém případě v rukou lékaře a na vás je rozhodnutí, zda jste připravena rodit tzv. koncem pánevním.

Kdyby se však stalo, že by se plod ustálil v děloze s hlavičkou na pravé nebo levé straně a s tělíčkem napříč, pak je to poloha pro průběh porodu nepříznivá. Lékař by vás na takovou skutečnost při návštěvě poradny upozornil. Většinou se pokusí o převedení plodu do správné polohy.

V případě, že by se nepodařilo převést plod do správné polohy a hlavně ho v ní udržet, doporučil by vám lékař v zájmu vašeho zdraví i zdraví vašeho dítěte přijetí na porodnické oddělení dříve, než nastane porod. Tím je zajištěna pravidelná denní odborná kontrola polohy plodu až do dne porodu, což lze provádět jedině na lůžkovém oddělení. Porod je pak veden císařským řezem.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články