Je to „jen“ reflex aneb Co zvládá miminko

Aby opičky přežily, musely se hned po narození umět pevně držet mámy opice. Zdá se, že něco z toho našim dětem zůstalo. Hned po porodu nás překvapí tím, co všechno zvládnou.
Je to „jen“ reflex aneb Co zvládá miminko

Když přijde miminko na svět, je úplně bezbranné. Nepostaví se na nohy ani se rovnou nerozběhne, ale přesto mu sudičky pár věcí do vínku daly. Saje, polyká, „chodí“, rozhazuje rukama, ale také třeba umí najít váš prs. Většina reflexů vymizí mezi 2. až 6. měsícem. Pár reflexů, jako třeba mrkací, mu zůstane napořád, další se přerodí v jiné schopnosti. Je jenom na vás, jak mu v jejich osvojování pomůžete. 

Reflex sací
Když se rtů svého zlatíčka dotknete prsty (nebo třeba dudlíkem), začne sát. Se sacím reflexem přišlo mimi na svět, ale osvojilo si ho už zhruba ve 14. týdnu těhotenství. Sací reflex mu zůstane zhruba do tří měsíců. Pak už pije vědomě.

Reflex kráčecí
„Už chodí!“ Pokud jste takhle zajásali čtrnáct dní po narození dítěte, máte i nemáte pravdu. Je pravda, že vezmete-li je oběma rukama v podpaží a „postavíte“ na pevnou podložku, bude se snažit dělat kroky. Je to ale jen reflex. Ty skutečné začne dělat až kolem 11. měsíce. 

Babinského reflex
Zkusili jste někdy broučka polechtat nebo ho pohladit po straně chodidla? Určitě roztáhl prsty a ohnul paleček. Tenhle reflex mu vydrží do 3 měsíců. 

Reflex úchopový
Máma znamená bezpečí a potravu, také laskavou náruč. Proto se jí děťátko umí tak pevně chytit a držet. Podáte-li mu prst (nebo cokoli jiného), jen tak se ho nepustí. Podle některých povídaček by se čerstvý novorozenec udržel i na prádelní šňůře – ale raději to nezkoušejte – proč pokoušet osud a riskovat jeho zdraví. Jak dítě roste, svaly sílí, úchop slábne. Dítě se učí ovládat ruce a prsty. Refl ex vymizí kolem 3. až 5. měsíce.

A to není všechno...
Vaše miminko mléko nejen saje, ale také polyká.

Při změně světla a tmy mrká – je to jeden z reflexů, který mu zůstane na celý život.

Dělá pokusy doplazit se k jídlu – třeba po nahém bříšku mámy, hledá totiž její prs.

Když se lekne, rozhodí ručičky, jako by hledalo oporu. Tomuhle reflexu se říká úlekový (Moroův). Vydrží mu zhruba do 3 měsíců.

Když mu stisknete obě dlaně při ležení na zádech, zavře oči, narovná hlavičku a otevře pusinku.

Když ho dáte do vody, bude hrabat a kopat, jako by plavalo.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články