Jarní sluníčko rýmu ještě neodehnalo

Jarní počasí a teplé dny nejsou jen znamením, že období zimních viróz je pomalu za námi. V období různých teplotních výkyvů se lze snadno nachladit, případně skončit s ucpaným nosem.
Jarní sluníčko rýmu ještě neodehnalo

Rýma je i na jaře jedním z nejčastějších onemocnění. Horní cesty dýchací jsou přístupné bakteriím a virům, které mohou napadnout nosní sliznici a způsobit rýmu. Dýchání, které bylo až doteď naprosto přirozeným procesem, kterého si v každodenním životě prakticky nejsme vědomi, si v případě ucpaného nosu vyžádá naši plnou pozornost. Jen zdravá nosní sliznice dokáže zabránit vstupu další infekce do nosu.

Za ucpaný nos nemohou hleny, ale oteklá nosní sliznice. Důsledkem je omezená průchodnost nosu. Pro správnou funkci nosní sliznice je důležitý tenký vodnatý film, který ji pokrývá. Součástí tohoto filmu je kyselina hyaluronová. Při pobytu v klimatizovaných místnostech či při častém používání nosních kapek s obsahem dekogestantů dochází k vysušování nosní sliznice, a tím ke snížení její odolnosti. Právě v té chvíli mohou pomoci nosní přípravky Tantum Protect. Obsahují totiž kyselinu hyaluronovou, která zvlhčí, zregeneruje a zhojí nosní sliznici. Působí tedy jako prevence. Chrání nosní sliznici před vstupem virů a bakteriítím, že obnovují její ochrannou funkci jsou vhodné pro pravidelnou dlouhodobou péči o nosní dutinu. ORL lékaři je používají také po chirurgických zákrocíchv nosní dutině pro lepší regeneraci a hojení poranění.

Jaké jsou nejčastější chyby pacientů při rýmě a nachlazení:
• chodí mezi lidi (do práce nebo školy) i v případě, že se necítí nejlépe a rozšiřují tak infekci
• nedodržují pravidla zdravého životního stylu: dostatek odpočinku, tekutin, dostatečný přísun vitamínů
• nedodržují doporučené dávkování při používání nosních kapek a riskují tak vznik závislosti (návyku)
• nerozlišují prostředky na suchý a vlhký kašel

Nosní kapky, bez kterých se pacient často neobejde, obsahují tzv. dekongestanty. Jsou to látky, které způsobí stažení drobných cév v nosní sliznici, díky čemuž sliznice splaskne a můžete volně dýchat. Při nesprávném používání tohoto typu kapek může vzniknout závislost na nosních kapkách (obecně sanorinismus). Projevuje se jako klasická rýma. Sliznice je zduřelá a nos ucpaný, přestože už rýma samotná ustoupila. Často je doprovázena bolestí hlavy popř. závratí. Může dojít až k trvalému poškození nosní sliznice s tvorbou suchých stroupků (krust) provázených štípáním či pálením v nose. Proto neignorujte informace uvedené v příbalových letácích a dodržujte je.

Nosní kapky s dekongestanty je možno používat maximálně týden. Nejsou určeny k řešení problémů chronického charakteru (např. alergie). Nepřetržitě zduřelá nosní sliznice může pacienta nutit k příliš častému nebo dlouhodobému aplikování nosních sprejů či kapek a k závislosti není daleko. Řešení je u každého člověka jiné. Někdo stráví několik bezesných nocí s ucpaným nosem a poté se sliznice začne navracet do původního stavu. Pokud se tak nestane, je potřeba vyhledat pomoc lékaře, který přesně určí, jaké léky budou dostačující ke zvládnutí potíží.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články