Jarní bylinky

Po dlouhé zimě bývá dětský organizmus vyprahlý - zvlášť jestliže jsme ho „nezásobovali“ dostatečným množstvím vitaminů, minerálů a dalších potřebných živin.
Jarní bylinky
Brzké jaro většině z nás vlévá život do žil. První sluníčko nám sice dodává energii, ale to nestačí. Zvlášť v tomto období je třeba organizmu dodat potřebné živiny včetně vitaminů.

Nejen exotické ovoce
Jedním z možných řešení je sáhnout po dovozovém ovoci a zelenině, to by však nemělo být jediným zdrojem potřebných látek. Stejně jako naši předkové kdysi i teď můžeme využívat zdrojů z přírody i ze své zahrádky. Čím vším můžeme v době, kdy zmizí poslední sníh, obohatit jídelníček celé rodiny? Jsou to například plané rostliny a bylinky vhodné pro kuchyňské zpracování, zahradní mladé lístky a výhonky koření a naťových zelenin, doma pěstované klíčky a výhonky a kromě jiného třeba i na zahrádce přezimující zeleninu. Většinu z nich mohou jíst i malé děti.

Bylinky do polévky
Zahradní bylinky dáváme do pokrmů co nejčastěji. Nať petržele, celýrku, mrkve, kerblíku, cibule sečky, výhonky čekankových salátů, černého kořene a česneku sekáme do polévek, pomazánek i salátů. Aromatické rostliny, jako jsou saturejka, šalvěj, máta, meduňka, použijeme k ochucení zeleninových a dalších pokrmů. I z netřesku můžeme kupříkladu připravit výborný zeleninový salát se zálivkou. Vždy bychom samozřejmě měli brát v úvahu to, že ne všechno naše malé děti přijmou. Rozhodně je do „novinek“ v jídelníčku nenutíme za každou cenu, ale pomalu je na ně zvykáme.

Křehké lístky
I brzy na jaře skýtá zahrada celou řadu druhů zeleniny, které jsou prospěšné našemu zdraví. Patří mezi ně i kadeřávek (kadeřavá kapusta). Nejprve se sklízejí křehké lístky, později růžičky, které vyrážejí z košťálu. A pokud ho v dubnu zasadíte znovu, budete mít „něco zeleného“, čím obohatíte polévky, jídla a třeba i saláty, pro rodinu po celý rok. Totéž platí i pro polníček kozlíček. Ten je kromě vitaminů A, C a E cenný i pro vysoký obsah minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, železo). Je to nenáročná listová zelenina, která na jaře obohatí paletu čerstvých salátů. Dětem chutná zvlášť proto, že má jemnou nasládlou chuť. Řeřichu můžeme pěstovat i za oknem. Do pokrmů (salátů, polévek, na chlebíčky, na brambory atd.) použijeme první lístky rostlinek se stonkem. Sklízíme jen jednou. Máme-li zahrádku, vyplatí se koncem léta ho zasít. Další rady pro inspiraci najdete v knihách Vaříme dětem chutně a zdravě nebo Vaříme pestře z čerstvé zeleniny II (Zimní a jarní zeleninové menu), z vydavatelství Medica Publishing.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články