Jaká zeleninka? Přece ta naše!

Ohrnovat nos nad českou zeleninou rozhodně není třeba. Zkuste ji a přesvědčíte se, že dětem chutná.   
Jaká zeleninka? Přece ta naše!

Také máte pocit, že co je zahraniční (či exotické), je nejlepší? Jak zdůrazňují někteří výživáři, do našeho žaludku by měla putovat především kvalitní česká zelenina. Hlavně proto, že si na ně po staletí zvykal – a o tom dětském to platí dvojnásob. Možná vám bude připadat trochu fádní, ale naši nejmenší ji prý nejlépe snášejí.

Co můžete zařadit do miminkovského jídelníčku, a co ne?
Samozřejmě brambor, ale jen zdravý – tedy bez klíčků a rozhodně ne zelený. Kromě vitaminů byste do svého mrňouska napumpovali i nějaké ty toxické látky a ty by mu rozhodně neprospěly.

Po třídenním odstupu můžete zkusit mrkvičku, pak zase třeba cuketu, nebo brokolici (i když ta některá mrňata trošku nadýmá).

Že neznáte pastiňák? To je zelenina našich babiček, ale i ten teď už bývá k dostání. Na první pohled se podobá petrželi, ale s tou raději počkejte. Právě na ni, stejně jako na další kořenovou zeleninu – tedy celer – naši drobečci reagují poněkud hůře.

Vhod přijde miminku i špenát, ale s ním nikdy nezačínejte. Lepší je „nasadit“ ho do jídelníčku, až když už dětský žaludek ví, co pevná strava obnáší.

Cibule je jednička, to by vám potvrdil každý, kdo ji vyzkoušel nejen na kašel, ale i v lecjakém pokrmu – gulášem počínaje a nejrůznějšími saláty konče. Ale pro malé děti se nehodí. Pokud nechcete, aby měly bříško jako balon a problémy se zažíváním, ještě hodně dlouho s ní počkejte.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články