Jak zvládnout své dny?

Každoměsíční průvodkyně žen bývá velice často bolestivá a přichází ruku v ruce s emocemi všeho druhu. Menstruace je zkrátka kříž, který na svých bedrech ženy tahají.
Jak zvládnout své dny?

V době periody jsou ženy často velmi podrážděné, náladové, nejsou zkrátka ve své kůži. Jistě za to mohou jevy, které provázejí menstruaci, jakými jsou bolesti, průjem, nadýmání, častější močení, pocení, tvorba pupínků… A samozřejmě se přidávají i výkyvy nálady, ženy jsou nervóznější, lítostivé, hádavé atd.

Délka cyklu se pohybuje od jednadvaceti dnů až třeba po čtyřicet dnů (cyklus se počítá od prvního dne krvácení až po poslední den před dalším krvácení) a podle lékařů na tom vcelku nezáleží, důležitá je pravidelnost.

Hygiena na prvním místě
Cyklus klade na ženy také vyšší nároky v oblasti hygieny, kterou je nutné úzkostlivě dodržovat. Několik dní z ženy odtéká krev, která v okamžiku, kdy tělo opouští, se stává místem, kde se mohou množit bakterie a podobně.

Je tedy potřeba dbát na pravidelnou a častou výměnu vložek či tamponů. A na důkladné omývání intimních partií bez použití mýdel a pouze pomocí tekoucí vody. Na vanu při svých dnech zapomeňte.

Pomocníci při krvácení
Ženy mohou při svých dnech používat vložky, tampony či takzvané kalíšky. Vložky jsou vhodné pro každou ženu, snadno se používají, občas ale může být jejich nošení nepohodlné. Tampony jsou diskrétnější, ale jejich aplikace si žádá trochu zkušeností. Aplikaci tamponů by měly mladé dívky zvážit. Kalíšky jsou vyrobené z měkkého silikonu, zavádějí se do pochvy, kde sbírají menstruační krev. Tu pak není problém odstranit, kalíšek omýt a znovu použít.

Sport i sex je možný
Pokud jste zvyklá sportovat a nepříjemnosti provázející menstruaci vás moc nesužují, klidně se oblíbenému koníčku věnujte. Sex si při menstruaci odpírat nemusíte, důležitá je intenzita krvácení a vaše pocity. I v tomto případě je potřeba dbát na hygienu.

Foto: sxc.hu

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články