Jak zvládnou boj s kašlem u miminka

I kdybyste předem nastudovala příznaky a léčbu dětského kašle na jedničku, když postihne miminko, nevíte, co s tím. Často pomohou jednoduché kroky.
Jak zvládnou boj s kašlem u miminka

Kašel se nejčastěji objevuje spolu s rýmou a provází obyčejné nachlazení. 
Někdy si však na nevybudovanou kojeneckou imunitu troufne silnější virus, nebo dokonce bakterie, které mohou způsobit ještě vážnější onemocnění. Celkový stav dítěte – jeho reakce nebo apatie, charakter kašle, horečka i způsob dýchání – vám napoví, jak moc je situace vážná.

Počítejte s tím, že se stav může rychle zhoršit, a včas kontaktujte lékaře. Třeba nejprve telefonem. Některá opatření můžete udělat hned:

  • Zbavujte miminko rýmy. Malé děti obvykle kašlou proto, že někde v horních cestách dýchacích se tvoří nadbytek hlenu, a tak jej musí tělo dostat ven. Co nevyteče nosem, stéká do nosohltanu a do hrtanu, protože miminka nesmrkají. K tomu bohužel přispívá klasická miminkovská poloha – vleže na zádech. Někdy si tělo pomůže kýchnutím, ale to nestačí. Snažte se zbavit jej hlenů pomocí výkonné odsávačky a nosní sliznici regenrujte šetrnými nosními kapkami. Průduchy v nose kojence jsou velmi úzké a při větší rýmě bývají skoro neprůchodné. Nezapomeňte, že obtížné dýchání brání kojenci sát mléko.
  • Změňte polohu dítěte. Malý kojenec si neumí odkašlat, a tak můžeme sledovat, jak mu při vlhkém kašli hleny v dýchacích cestách jakoby probublávají. Dýchání mu usnadní zvýšená poloha hlavy a hrudníku. Nepodkládejte však přímo tělo měkkým polštářem, lepší je pevný klín pod matraci. Uleví i poloha na boku. 
  • Zvlhčete vzduch. Když se miminku obtížně dýchá, vždy pomůže zvlhčit vzduch, snížit pokojovou teplotu a pravidelně větrat. 
  • Nezapomeňte na pitný režim. Zejména u nekojených dětí je třeba stále zvlhčovat sliznice vodou, čajem apod. 
  • Kroťte kašel sirupy a kapkami. Pomáhají buď mírnit suchý a dráždivý kašel, nebo vlhký hustý naředit a vykašlat. Abyste vybrala ten správný, měla byste druh potíží správně rozeznat. Řešíte-li první kašel dítěte, určitě se poraďte s pediatrem. Protože rýma skašlem pronásleduje děti často, určitě se brzo naučíte poznat, jakým způsobem se organismus vašeho dítěte s nachlazením a infekty vypořádává, co mu pomáhá více a co méně. 
  • Nejmenší chraňte před další nákazou. Virózy obvykle skolí postupně všechny členy rodiny, a tak i když se s miminkem vyhnete veřejným místům s větší koncentrací lidí – v supermarketech či veřejné dopravě (zejména v době virových epidemií), je třeba zabránit i nákaze miminka od jeho nejbližších. Všechny kýchající a kašlající členy rodiny nejlépe k miminku vůbec nepouštějte a chraňte i sebe. Není-li to možné, zpřísněte hygienu a při kontaktu s miminkem použijte roušku. 
 

Virový kašel, s nímž se jinak zdravá miminka poperou s úspěchem, může nedonošeňata vážně ohrozit. Proto se těžce nezralé děti očkují proti častým RSV virům. 

 

Zbystřete, pokud někdo v okolí trpí více než dva týdny urputným dusivým kašlem. V poslední době rychle roste počet nakažených dávivým neboli černým kašlem. Ten se bez speciálního vyšetření dá jen těžko rozeznat od kašle jiného původu a zejména pro novorozence a kojence je smrtelně nebezpečný.

Imunitní ochrana, kterou miminko získá od matky na první dny po narození, rychle vyprchá, a protože první očkování miminka proti černému kašli proběhne nejdříve v 9. týdnu po narození, není dítě do té doby prakticky proti nákaze chráněno. Jako účinná prevence se doporučuje očkování nejbližších, jestliže byli proti černému kašli očkováni naposledy před více než 10 lety. Matka se může nechat očkovat hned po porodu dítěte, otec a ostatní blízcí už před narozením miminka. 

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články