Jak zmírnit bolest prsou v těhotenství

Bolest prsou během těhotenství není nic neobvyklého. Ve skutečnosti je to jeden z prvních možných příznaků těhotenství.
Jak zmírnit bolest prsou v těhotenství

Bolest prsou bývá největší během prvního trimestru těhotenství. Prsa jsou bolavá, nateklá a citlivá. Většina žen zaznamená snížení bolesti prsou ve druhém a třetím trimestru těhotenství. Bolest se však může čas od času znovu objevit.

Je zde spousta faktorů, které vedou k bolesti prsou během těhotenství. Tím hlavním je samozřejmě změna tvaru a velikosti prsou. Prsa se začnou připravovat na svoji hlavní funkci: krmení dítěte po porodu. Prsa se zvětší a změní se jejich tvar i velikost. Ňadra se mohou zvětšit až o jednu velikost již v prvních třech měsících těhotenství. Zejména hormonální nerovnováha a růst prsou během těhotenství jsou důsledkem bolesti a citlivosti prsou.
 
Jak zmírnit bolest prsou?
Sežeňte si padnoucí podprsenku. Může se stát, že vám v těchto měsících nebude příjemná podprsenka s kosticemi. Dobrou alternativou může být kvalitní sportovní nebo mateřská podprsenka, která minimalizuje pohyb prsou.
 
Spaní v podprsence – ano!
Kvůli bolesti prsou bývá někdy těžké vůbec usnout. Zkuste si proto na spaní najít vhodnou podprsenku. Nejlépe opět mateřskou či těhotenskou podprsenku, která vám bude příjemná. Opět tak zamezíte pohybu prsou a zmírníte jejich citlivost.

Klepněte pro větší obrázek 


Proud teplé vody
Zkuste teplou sprchu a proudem vody si jemně masírujte prsa. Ne všem ženám je to však příjemné! Některé nastávající maminky považují teplou sprchu za uvolňující a zklidňující bolest v prsou. Dalším ženám to naopak vyhovovat vůbec nemusí a může to být pro ně bolestivé. Pokud v teplé sprše najdete úlevu, pak ji opakujte, pokud ne, vyhýbejte se proudu vody a zkuste například teplou koupel.
 
Dále omezte příjem soli, která může zhoršovat bolest prsů během těhotenství, jelikož zadržuje vodu v těle.
 
Buďte fyzicky aktivní i v těhotenství. Udělejte si příjemnou procházku na 25-30 minut denně. Vhodná je také jóga a meditace pro relaxaci těla.
 
Zjistěte, zda vám větší úlevu od bolesti přináší teplý či naopak studený obklad prsou. Vyzkoušejte oba a uvidíte, který bude pro vás příjemnější.
 
Pokud je bolest prsou nesnesitelná, poraďte se s gynekologem a nechte si napsat lék proti bolesti. Nikdy však s léky sama neexperimentujte.
 
Bolestivá a citlivá prsa můžete mít také během menstruace či menopauzy právě kvůli hormonálním změnám v těle. Vyzkoušejte výše uvedené tipy na uvolnění bolesti!

Více informací naleznete na: www.spravnapodprsenka.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články