Jak vybrat správnou autosedačku?

Vybrat správnou a hlavně bezpečnou autosedačku není vůbec lehký úkol, který navíc nelze nikterak zanedbat. Vždyť autosedačka má zásadní úlohu: ochránit dítě před jakýmkoliv neštěstím nebo dokonce tragédií. Před její koupí se tedy rozhodujte opravdu pečlivě.
Jak vybrat správnou autosedačku?

Při výběru autosedačky na prvním místě hraje roli především váha vašeho dítěte, stáří a samozřejmě i jeho výška.

Miminka: 0 - 13 kg
Pokud má vaše miminko hmotnost do 13 kg, mělo by být přepravováno v tzv. „vajíčku“. Dítě v této autosedačce napůl leží. Vajíčko se upevňuje proti směru jízdy, jelikož častější přední náraz by křehké tělíčko snášelo mnohem hůře. Sedačka se upevňuje spíše na zadní sedadlo automobilu, pokud je umístěná na přední sedačce, nesmí tam být aktivní airback. Jakmile dítě dosáhne maximální nosnosti autosedačky nebo má hlavičku výše, než je vrchol sedačky, umístěte jej do autosedačky nové - větší.

Batolata: 9 - 18 kg
Děti by již měly umět samy sedět a dosahovat nejnižší uvedené váhy.
Autosedačky se dle systému uchycení dělí na:
• Autosedačky upevněné proti směru jízdy - tento systém je velmi účinný hlavně v případě čelního nárazu.
• Autosedačky se záchytným tělesem - dítě je chráněno hlavně při srážkách čelních a bočních. Náraz se rovnoměrně rozdělí na celou zádovou oblast.
• Autosedačka se systémem kalhotových šlí - do této autosedačky jsou děti upoutány k sezení upraveným popruhovým systémem. Jsou velmi pohodlné a nabízejí několik klidových i spánkových poloh.
• Autosedačky uchycené tříbodovým pásovým systémem - bez vlastního popruhového systému. Dítě v autosedačce je zajištěno tříbodovým popruhem vozidla. Hodí se spíše pro větší děti.

Předškoláci a mladší školáci: 9 - 36 kg
Autosedačky se vyrábějí s následujícím upevněním:
• Systém kalhotových šlí - do této autosedačky jsou děti upoutány k sezení upraveným popruhovým systémem. Jsou velmi pohodlné a nabízejí několik klidových i spánkových poloh.
• Tříbodový pásový systém - bez vlastního popruhového systému. Dítě v autosedačce je zajištěno tříbodovým popruhem vozidla. Vhodné spíše pro větší děti.

Děti od 6 let a do 150 cm výšky: 15 - 36 kg
Dětské sedačky je nutné používat až do 150 cm výšky dítěte. K dostání jsou sedačky i se zádovou částí a opěrkou hlavy, ale také jednoduché podsedáky.

Šetřit se nevyplácí
Nikdy nespekulujte nad tím, že vaše dítě rychle poroste a proto mu pořiďte autosedačku opravdu odpovídající jeho váze a věku, i kdyby to mělo být pouze na pár týdnů! Uvědomte si, že špatný výběr autosedačky opravdu ohrožuje zdraví nejen dítěte!

Při výběru si vždy dejte pozor i na to, jestli je autosedačka vhodná pro váš automobil. Dnes je většina autosedaček univerzálních, ale může se stát, že zrovna ta vámi vybraná, nepůjde správně do auta připoutat. Při montáži důsledně dodržujte návod pro instalaci autosedačky do auta. Nikdy si nevymýšlejte vlastní způsob upoutání!

V prvních čtyřech měsících života vašeho miminka cestujte s dítětem jen na krátké vzdálenosti, protože příliš dlouhý pobyt v polosedu může ohrozit jeho zdravý vývoj.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články